Abonații Orange din Constanța, țintele unei rețele de escroci

673
Abonații Orange din Constanța, țintele unei rețele de escroci - c4ba6775e8258a19bc5b83859a26d6f3.jpg
Tot mai mulți constănțeni cad victime escrocilor care profită de naivitatea lor și îi înșeală cu diferite sume de bani.
Cea mai nouă metodă este cea prin telefonul mobil. Persoana primește un apel sau un sms de la cineva care se recomandă ca fiind angajatul firmei de telefonie și este anunțată că a câștigat un premiu. Pentru asta, însă, trebuie să introducă în telefon mai multe coduri. Cei care dau crezare și execută întocmai indicațiile se trezesc în cele din urmă că au încărcat diferite cartele de telefon aparținând unor necunoscuți cu sute de euro, fără a primi vreun premiu. Polițiștii au înregistrat trei astfel de plângeri, toate persoanele înșelate fiind abonate la rețeaua Orange.
Este cazul unui bărbat de 58 de ani, din Constanța, care a fost sunat pe telefonul mobil de către o persoană care s-a recomandat a fi reprezentantul Orange, firmă la care este abonat, și i-a comunicat mai multe date personale și perioada contractului încheiat cu firma de telefonie. Totodată, i s-a comunicat faptul că, pentru fidelitatea de care a dat dovadă, va fi recompensat cu bonus în valoare de 400 de euro, dar pentru acti-varea bonusului respectiv trebuie să formeze mai multe coduri. Cu această ocazie, a fost păgubit cu suma de 400 de euro.
Prin aceeași metodă a fost înșe-lat un alt constănțean, acesta încărcând astfel conturile a șase cartele cu câte 50 de euro fiecare.
Cu o tactică puțin diferită a fost păcălită și B. L., de 39 ani. Femeia a primit un mesaj prin care era înștiințată că a câștigat un telefon mobil. I s-a solicitat apoi să apeleze un număr de telefon pentru detalii, ocazie cu care presupusul operator i-a comunicat datele personale și data la care au fost contractate cele două abonamente Orange pe care ea le deține. Ulterior, i s-a solicitat formarea unui cod de pe fiecare număr de telefon, fiind astfel păgubită cu suma de 150 euro.
Polițiștii constănțeni bănuiesc că făptașii ar putea fii angajați sau foști angajați ai companiei Orange sau cel puțin persoane care au acces la baza de date a firmei, deoarece aceștia dețineau datele personale ale victimelor și informații privind contractele încheiate cu societatea de telefonie mobilă.
Tuturor celor înșelați li s-au precizat la telefon date din contractul semnat cu Orange, precum: data la care a fost încheiată înțelegerea, tipul de abonament, faptul că aveau mai multe abonamente cu firma etc.
Polițiștii constănțeni susțin că, spre surprinderea lor, compania de telefonie mobilă nu a vrut să ofere niciun sprijin oamenilor legii în anchetă și nici nu a dorit să anuleze încărcările de cartele de sute de euro efectuate de victime, deși au fost realizate prin înșelăciune.
În aceste condiții, polițiștii spun că le este foarte greu să îi găsească pe făptași, însă pentru prevenirea acestor tipuri de fraude au făcut câteva recomandări populației: "Nu luați în considerare eventualele mesaje în care sunteți desemnat câștigător, fără temei, al vreunui concurs organizat de o firmă de renume și cu o puternică reputație; nu trimiteți date personale pe mail/fax; nu acceptați în niciun caz să trimiteți persoanelor necunoscute bani în avans pentru aducerea unui autoturism sau alt bun, la care ați fost anunțat câștigător; nu furnizați date confidențiale prin telefon dacă apelul provine de la un număr ascuns sau un număr de mobil pe care nu-l cunoașteți; niciodată o societate nu va solicita așa ceva, garantat este o tentativă de fraudare".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7813 secunde