Abuzul în serviciu, în dezbatere, din nou, la Ministerul Justiției

119
Abuzul în serviciu, în dezbatere, din nou, la Ministerul Justiției - agerpres908437595989500-1499058351.jpg
Ministerul Justiției organizează a doua dezbatere publică pe tema introducerii pragului valoric pentru infracțiunea de abuz în serviciu, după ce judecătorii Curții Constituționale au stabilit că este nevoie de această precizare. 


La discuții vor participa reprezentanții instanțelor, parchetelor și ai CSM, dar și cei ai organizațiilor magistraților, avocați, notari și executori.


Aseară, corupția și impunerea unui prag pentru abuzul în serviciu au scos, din nou, oamenii în stradă. Circa o mie-două de persoane au protestat în Piața Victoriei din București. Manifestații au fost și în alte orașe din țară.


Astăzi, la dezbaterea organizată la sediul Ministerului Justiției, ministrul Tudorel Toader se va întâlni, începând cu ora 10:00, cu reprezentanții instituțiilor din cadrul sistemului judiciar, asociațiilor profesionale ale magistraților, mediului academic și profesiilor juridice liberale.


Pe 28 iunie, reprezentanții societății civile au sugerat, în cadrul primei dezbaterii referitoare la redefinirea abuzului în servicu, eliminarea pragului prin transformarea infracțiunii în una "de pericol", fie stabilirea unui prag minim.


Codru Vrabie, reprezentant al Asociației Funky Citizens, a sugerat modificarea infracțiunii de abuz în serviciu, astfel încât ea să nu mai fie o infracțiune de rezultat, ci să fie o infracțiune de pericol, în acest fel nemaifiind nevoie de prag.


"Nu credem că este neapărat nevoie de prag. (...) Parlamentul și dumneavoastră, prin Ministerul Justiției, aveți posibilitatea să înaintați o astfel de propunere Parlamentului, pentru că ține de politica penală a statului român, de filozofia penală din Codul penal. Vă sugerăm să modificați infracțiunea de abuz în serviciu din articolul 297, în așa fel încât ea să nu mai fie o infracțiune de rezultat, ci să fie o infracțiune de pericol. În momentul în care face această redefinire, nu mai încape niciun fel de discuție despre vreun prag, pentru că pragul este indisolubil legat de existența rezultatului", a propus Codru Vrabie în cadrul dezbaterii, potrivit Agerpres.


În schimb, Asociația APADOR-CH a susținut că este pentru introducerea unui prag rezonabil.


"Din punctul de vedere al APADOR-CH, modul cum este formulat acum abuzul în serviciu este foarte lipsit de predictibilitate, în primul rând datorită faptului că soluția de clasare pe care o poate da un procuror este subiectivă și, ca urmare, să afirm că susțin introducerea unui prag rezonabil, prag care trebuie stabilit, nu de APADOR-CH, ci de cine poate face o estimare a gravității unei pagube și să ne uităm care este diferența între ciobitul farului și plecarea fără frână și fără lumini noaptea. Din punctul nostru de vedere, ar trebui să se ducă destul de jos pragul. În plus, deși fapta cea de sub prag ar rămâne nesancționată penal, ea trebuie totuși sancționată și opinia noastră este că, pe lângă recuperarea prejudiciului, ar trebui să fie însoțită de o amendă nepenală, care să fie în cuantum cel puțin egală cu prejudiciul cauzat", a spus Maria Nicoleta Andreescu, președinte APADOR-CH.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.7303 secunde