Accesorii auto, pe lista neagră a RAR: nu doar inutile, sunt periculoase!

7218
Accesorii auto, pe lista neagră a RAR: nu doar inutile, sunt periculoase! - fondaccesoriiautopericuloasesurs-1612195066.jpg

Articole de la același autor

Accesoriile auto reprezintă, de multe ori, o notă personală dată vehiculului. Sunt însă accesorii care, pe lângă faptul că sunt inutile, sunt și periculoase, atrag atenția specialiștii din cadrul Registrului Auto Român. Iar printre acestea se numără jantele cu leduri sau neoane, husa de volan, preșurile de aluminiu sau capacele ornamentale pentru etrieri!

Pentru unii posesori de vehicule, accesorizarea acestora devine o adevărată pasiune. Fie că vorbim despre multitudinea de cruciulițe sau brăduți pentru împrospătarea mirosului, prinse de parbriz, fie că vorbim despre elemente de caroserie falsă, coarne de ren sau jante luminoase, toate sunt modalități prin care șoferii încearcă să-și personalizeze vehiculele. Într-un mod excesiv, consideră specialiștii din cadrul Registrului Auto Român, Departamentul Supraveghere de Piață. Și nu doar inutil, ci și cu un potențial periculos, subliniază aceștia.

Specialiștii au realizat o listă a accesoriilor auto pe care le consideră deopotrivă inutile și periculoase. „Deși nu toate accesoriile auto sunt produse sau componente reglementate de legislație, acestea sunt disponibile pe rafturile magazinelor sau pe platformele online și pot fi foarte simplu achiziționate și montate. Întrebarea este: chiar sunt necesare? Noi am întocmit o listă de accesorii, din relatările inspectorilor Registrului Auto Român care le-au identificat pe mai multe autovehicule, dar cu siguranță cu toții le observăm în trafic”, au arătat reprezentanții RAR.

Fără husă pentru volan!

Husa pentru volan se află pe lista specialiștilor RAR. „Accesoriu foarte în vogă, mai ales în rândul șoferilor profesioniști, încă din anii ’90. Disponibilă în diverse combinații de culori, realizată dintr-o diversitate de materiale, precum piele, imitație de piele sau materiale pufoase, aceasta nu doar că poate fi agățată cu inelele în timpul manevrelor în trafic, dar în urma uzurii poate aluneca pe volan și nu va asigura manevrabilitatea corectă a acestuia, riscând să afecteze siguranța în trafic”, au arătat inspectorii RAR.

Pe aceeași listă de „inutile și periculoase” se află și luminile ambientale excesive. „Acest accesoriu poate oferi o atmosferă romantică sau poate fi motiv de apreciere din partea grupului de prieteni, și sunt și un plus oferit de producătorii mărcilor auto de top, însă acestea sunt bine proiectate și amplasate corespunzător. Orice instalație de lumini ambientale, montată ulterior fabricării autovehicului, poate fi periculoasă dacă este în exces, deoarece va afecta concentrarea și privirea, diminuând astfel vizibilitatea asupra traficului”, se mai arată în materialul întocmit de Registrul Auto Român.



Un NU răspicat pentru jantele cu leduri


Periculos este și sistemul video folosit în timpul mersului și sistemele audio exagerate. „Adaptarea sistemului de entertainment din vehicul este tentantă, dar până în punctul în care distrage atenția șoferului!”, au explicat specialiștii.

Jantele cu leduri, neoane, proiectoare sau alte sisteme de iluminat nu ar trebui să existe pe mașini, consideră RAR. „Aici avem o atitudine radicală: pur și simplu NU! Nu arată bine, nu sunt utile, nu sunt sigure. Aceste instalații implică diverse improvizații asupra sistemului electric și deranjează participanții la trafic”, au fost intransigenți inspectorii Registrului Auto.

Pe aceeași listă sunt și elementele de caroserie false, care se pot desprinde în timpul mersului, nasul sau urechile de ren, genele pentru faruri, preșurile sau pedalele din aluminiu, care pot fi alunecoase, capacele ornamentale pentru etrieri sau jucăriile de pluş pe parbriz. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.713 secunde