Ai făcut accident rutier și apoi ai consumat alcool? Riști ani buni de pușcărie!

2055
2
Ai făcut accident rutier și apoi ai consumat alcool? Riști ani buni de pușcărie! - fondsoferii3-1486055626.jpg

Articole de la același autor

Adoptarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 13/2017 care modifică Codul penal și Codul de procedură penală a adus schimbări ce-i vizează pe șoferii care conduc sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor stupefiante.

Potrivit modificărilor publicate în Monitorul Oficial al României numărul 92 din 1 februarie 2017, șoferii prinși cu o alcoolemie de peste 0,8 gr/l alcool pur în sânge riscă închisoare de la 1 la 5 ani. Schimbările aduse mai prevăd ca șoferii care consumă alcool sau stupefiante după producerea unui accident de circulație, care a dus la uciderea sau vătămarea unei persoane, să fie pedepsiți cu închisoare între 1 și 5 ani.

"Fapta conducătorului unui vehicul sau a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, ori a examinatorului autorității competente, aflat în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, de a consuma alcool, produse ori substanțe stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora, după producerea unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane, până la recoltarea probelor biologice, se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani", se arată în articolul 366.

De asemenea, în modificările aduse legii se mai prevede că alcoolemia peste limita legală (0.8 gr/l alcool pur în sânge) este cea din momentul conducerii, nu cea de la momentul prelevării probelor biologice. Această modificare a fost impusă de decizia CCR 732/2014. Astfel, se introduce o nouă infracțiune: consumul de alcool sau stupefiante după producerea unui accident de circulație care a dus la uciderea sau vătămarea unei persoane se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani.

v v v

Polițiștii constănțeni văd aceste modificări ca fiind de bun augur. În trecut, mai mulți șoferi care au provocat accidente în stare de ebrietate au scăpat de răspundere după ce au părăsit locul accidentului și au consumat băuturi alcoolice ulterior, motivând că nu erau beți în momentul accidentului.

"S-a întâmplat ca șoferi băuți, care au provocat accidente, să meargă acasă ulterior și să consume alcool pentru a spune că au băut de supărare, dar că în momentul producerii accidentului nu erau băuți. Este o decizie foarte bună, întrucât vom evita situațiile în care șoferi aflați sub influența băuturilor alcoolice produc acci-dente și scapă de răspundere", a declarat, pentru "Cuget Liber", Daniel Avasilcăi, vicepreședintele Federației Publisind.

Totuși, șoferii de bună credință trebuie să știe faptul că nu constituie infracțiune consumul de medicamente cu efecte similare produselor sau substanțelor stupefiante, după producerea accidentului de circulație și până la sosirea poliției la fața locului, dacă acestea sunt administrate de personal medical autorizat, în cazul în care acestea sunt impuse de starea de sănătate sau de vătămarea corporală a conducătorului auto.

Comentează știrea

Dragnea
3 februarie 2017
La pușcărie cu penalii ăștia

BRAVO aviz bețivilor !!!

Constantean
3 februarie 2017
hhaha

Din cati au prins "bautii" la volan si au facut accident cati au facut puscarie pe bune ? (adica sa ii dea in primire la Poarta alba }

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4527 secunde