Alba Iulia, Capitala Centenarului. Peste 100.000 de români au venit în cetatea Marii Uniri

137
Alba Iulia, Capitala Centenarului. Peste 100.000 de români au venit în cetatea Marii Uniri - afisalbaiuliamarsulunirii7565580-1543662296.jpg

Articole recomandate

La Alba Iulia, sunt așteptați peste 100.000 de români din toate colțurile țării, dar și din Basarabia pentru a lua parte la manifestările de Ziua Națională.

Mii de oameni care au ajuns în gara din Alba Iulia din mai multe județe au participat la un Marș al Unirii României cu Basarabia. Aceștia au venit cu steaguri și au cântat cântece patriotice.

Miile de oameni care au luat parte la Marșul Unirii au parcurs un traseu de șase kilometri prin centrul orașului, apoi sus în Cetate până în Piața Tricolorului. Oamenii, mulți îmbrăcați în costume populare, au cântat melodii patriotice, iar drapele uriașe tricolore au dat culoare evenimentului.

Peste două mii de oameni din țară și diasporă, unii veniți de la mii de kilometri distanță, dotați cu numeroase steaguri tricolore, asemănătoare inclusiv celor de acum 100 de ani, au plecat sâmbătă dimineața din gara Alba Iulia spre Cetate, locul unde au loc manifestările prilejuite de Ziua Națională, în "Marșul Unirii", un eveniment organizat de Platforma Unionistă "Acțiunea 2012".

Centenarul Marii Uniri. Centenar Alba Iulia. "Ne-am adunat din toate colțurile țării pentru a marca 100 de ani de la Marea Unire și pentru a spune că țara nu este întreagă. România din 1918 este ruptă. Ne vrem frații acasă, vrem să facem unirea Republicii Moldova cu România. Vrem să aducem Basarabia acasă și de-asta ne-am adunat din toate colțurile țării, pentru a transmite acest mesaj important", a declarat, pentru Agerpres, președintele Acțiunii 2012, George Simion.

El a susținut că la debutul marșului nu au putut ajunge și basarabenii. "Au fost multe autocare în vamă și nu au apucat să treacă toate și mai avem întârziere în sosirea autocarelor din Basarabia. Șapte mii de basarabeni au venit pentru a participa la Alba Iulia la serbările organizate aici", a spus Simion.

La acțiune au ajuns însă la timp și români din Anglia, Italia, Spania, Germania, veniți cu zeci de autoturisme.

"Noi am venit și pe 10 august, suntem unii dintre promotorii 10 august, și ne-am dorit, pur și simplu, să demonstrăm oamenilor că noi nu facem numai proteste, noi vrem să venim să facem un Centenar și o sărbătorire frumoasă. Este o ocazie unică în viață, spun eu. Să demonstrăm că suntem uniți", a spus liderul Diaspora Europeană, Mario Mocanu. Acesta a străbătut peste 2.500 de kilometri în ultimele zile pentru a ajunge la Alba Iulia.

Participanții, din care unii îmbrăcați ca acum 2.000 de ani, asemănător dacilor, sau ca acum 100 de ani, precum cei care au fost în 1918 la Alba Iulia, scandează diverse lozinci unioniste și interpretează cântece patriotice.

Marșul Unirii are 6 kilometri și se desfășoară pe traseul Gară - Bulevardul Ferdinand - Bulevardul Horea - Piața Tricolorul - strada Unirii.

Sursa: realitatea.net

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.1239 secunde