Ancheta în cadrul incendiului din Colectiv a ajuns în ultima etapă

132
Ancheta în cadrul incendiului din Colectiv a ajuns în ultima etapă - club-1458054271.jpg

Articole recomandate

Ancheta în cazul incendiului din clubul Colectiv a ajuns în ultima etapă, a declarat, luni, prim adjunctul procurorului general, Bogdan Licu. În consecință, Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, s-a prezentat, marți, la DNA, pentru a prezenta documente, informează Agerpres.

"Nu stagnează (ancheta, n.r.). S-au dispus expertize tehnice. În cazul Colectiv, la sfârșitul săptămânii trecute, a venit expertiza de la Institutul Național de Criminalistică și, conform procedurii, această expertiză a fost trimisă experților parte. Sunt părți din dosar care și-au pus experți, conform legii, și trebuie să ia la cunoștință despre rezultatele expertizei, să formuleze obiecțiuni sau să fie de acord cu ea. Este ultima etapă", a spus Bogdan Licu, răspunzând unei întrebări puse de jurnaliști cu ocazia prezentării bilanțului Ministerului Public pe anul 2015.

Conform unei expertize tehnice întocmită de un specialist în construcții la solicitarea Parchetului General, Primăria sectorului 4 nu a efectuat, în ultimii cinci ani, verificări în localul unde a funcționat clubul Colectiv, în condițiile în care a fost schimbată destinația spațiului și au fost executate lucrări de amenajare fără autorizații. 



În expertiză se arată că nu au fost identificate dovezi că angajații administrației locale ar fi desfășurat, cel puțin în ultimii cinci ani, activități de inspecție și control în spațiul unde au funcționat succesiv trei cluburi, ultimul fiind Colectiv.

De asemenea, expertiza nu a identificat acte de control sau măsuri dispuse din punct de vedere al respectării legislației nici din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență București, nici din partea Inspectoratului de Stat în Construcții București.

Din raportul tehnic mai reiese că în incinta de la Pionierul există lucrări de construire și amenajare care nu îndeplinesc cerințele legale, iar "cea mai mare parte a lucrărilor realizate necesitau autorizație de construcție, o parte dintre lucrări nu îndeplinesc cerințele impuse de normele în vigoare, în special în cazul în care este necesară o evacuare rapidă a utilizatorilor din spațiul aferent". 



Raportul mai arată că au fost folosite materiale ușor inflamabile în momentul în care a fost construit tavanul fals, "ventilațiile, atât pentru aportul de aer proaspăt, cât și pentru exhaustarea celui viciat, nu sunt poziționate corespunzător", iar "instalațiile electrice dispuse pe sub panta din lemn sunt neconforme".

În plus, numărul căilor de acces pentru spații publice aglomerate trebuia să fie minim două, însă la clubul Colectiv exista doar una utilizabilă, dar și aceasta neconformă.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6353 secunde