Anchetă în Portul Constanța. Pasageri clandestini, depistați pe o navă

483
Anchetă în Portul Constanța. Pasageri clandestini, depistați pe o navă - alerta-1574110522.jpg

Articole de la același autor

Șase pasageri clandestini au fost depistați la bordul unei nave sub pavilion Panama, ajunsă în Portul Constanța din direcția Turcia. Celor șase persoane, care au încercat să atragă atenția autorităților prin incendierea unei saltele din cabina unde erau închiși, le este interzis însă să intre în țara noastră. Potrivit reprezentanților Gărzii de Coastă, aceștia vor pleca cu nava pe care au venit! 


În sfârșitul de săptămână care a trecut, s-a dat alerta în Portul Constanța, în momentul sosirii în dana 64 a MV Nordic Barents, o navă sub pavilion Panama, cu un echipaj de 22 de membri, de naționalitate filipineză și rusă, care venea din direcția Turcia. Comandantul navei, Sergey Bykov, a anunțat autoritățile române de faptul că, la scurt timp după ce nava a plecat din portul din Turcia, au descoperit șase pasageri clandestini la bord. În consecință, de îndată ce au ajuns în Portul Constanța, au anunțat autoritățile să "ia în considerare evacuarea celor șase transfugi de la bord, pentru siguranța echipajului navei". 


Potrivit mesajului transmis de comandant, unul dintre pasagerii clandestini a spart ușa cabinei, a ieșit pe punte și s-a întins, arătând că îi este rău și solicitând ambulanța. O altă formă de "atac", a susținut comandantul, a fost faptul că au dat foc saltelei din cabină. La fața locului a fost solicitat un echipaj al Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Dobrogea", dar până la sosirea militarilor, echipajul navei a stins focul cu ajutorul unui furtun, pe care l-au introdus prin fereastră. 


Din cercetările realizate la bordul navei, polițiștii de frontieră au stabilit că cei șase indivizi sunt originari din Algeria și nu au documente de călătorie. Persoanele respective au primit îngrijirile medicale necesare, dar - au subliniat reprezentanții Gărzii de Coastă - urmează să părăsească țara noastră tot pe nava pe care au sosit. Ar putea să rămână, dar numai dacă vor solicita azil. Dar până în prezent, niciunul dintre cei șase pasageri clandestini nu a solicitat azil țării noastre. 


Comandantul, "ars" la buzunare 
Pe de altă parte, comandantul navei a fost sancționat cu amendă în valoare de 48.000 de lei, pentru încălcarea art. 7, Legea 194/2002, potrivit căreia "este interzisă aducerea în România de către companiile de transport aeriene, navale sau terestre a străinilor fără documente de trecere a frontierei, cu documente sau vize false ori falsificate sau ascunși în mijloacele de transport. În cazul nerespectării dispozițiilor, compania de transport respectivă este obligată să asigure transportul imediat al străinilor în cauză la locul de îmbarcare sau într-un alt loc, pe care străinii îl acceptă și unde sunt acceptați. Dacă acest lucru nu este posibil, transportatorul este obligat să asigure cheltuielile privind cazarea și întreținerea, precum și toate celelalte cheltuieli determinate de îndepărtarea de pe teritoriul României". 


Nava MV Nordic Barents are planificat să mai rămână în Portul Constanța încă trei zile, ulterior îndreptându-se spre China. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.2289 secunde