Anchetă la final! Cum au furat tulcenii tablourile din Olanda și ce au făcut cu ele

2550
Anchetă la final! Cum au furat tulcenii tablourile din Olanda și ce au făcut cu ele - fondtablouri-1373990380.jpg

Articole recomandate

Cele șapte tablouri furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam, în octombrie 2012, au fost aduse în România în perne, prin Vama Nădlac și au stat o perioadă în portbagajul mașinii lui Eugen Darie, arată procurorii DIICOT în rechizitoriul prin care au trimis în judecată șase persoane.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) i-au trimis în judecată, în 15 iulie, pe Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat și, în lipsă, pe Adrian Procop, în dosarul privind furtul celor șapte tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam, valoarea prejudiciului fiind estimată la 18 milioane de euro.

Procurorii DIICOT arată, în rechizitoriul trimis instanței Judecătoriei Sectorului 3, că, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, Radu Dogaru și Adrian Procop au intrat prin efracție în muzeul Kunsthal din Rotterdam, cu complicitatea lui Eugen Darie, de unde au furat șapte picturi în ulei și acuarele.

După furtul operelor de artă, cei trei s-au gândit să le aducă în România și să le vândă aici, iar pentru a le scoate "rapid și fără risc" din Olanda au cumpărat, în 17 octombrie 2012, mai multe perne, în care au introdus tablourile.

"Inculpații au decis ca tablourile să fie scoase din ramă și să fie așezate în fețe de pernă. În acest scop au achiziționat două perne umplute cu bucăți mici de burete. Le-au desfăcut la unul din capete, au introdus 3, respectiv 4 tablouri în aceste perne, după care le-au cusut la loc", au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.

Pernele în care se aflau tablourile au fost puse în mașina lui Eugen Darie, un Ford Mondeo înmatriculat în Bulgaria, printre bagaje, iar ulterior au fost introduse în țară prin vama Nădlac, au arătat procurorii.

"Am condus non-stop - făcând pauze foarte scurte - Olanda-România. (…) Am intrat în România prin vama Nădlac în noaptea de 18/19 octombrie 2012 și îmi amintesc că am înnoptat la o pensiune în apropiere de Arad", a declarat Eugen Darie în fața anchetatorilor.

Procurorii au mai arătat, în rechizitoriu, că, după ce au intrat în țară, Eugen Darie a mers în localitatea Măcin, din județul Tulcea, unde a descărcat bunurile din mașină, dar cele două perne cu tablouri le-a lăsat în autoturism.

Mama lui Radu Dogaru le-a spus anchetatorilor că mai întâi a îngropat tablourile în curtea unei case părăsite, apoi le-a scos și le-a îngropat în cimitirul din apropierea casei sale, iar în final, după perchezițiile din 13 februarie, le-a dezgropat și le-a ars în soba locuinței sale din Carcaliu.

Procurorii DIICOT arată, în rechizitoriul trimis instanței Judecătoriei Sectorului 3, că mama lui Radu Dogaru a declarat, la audieri, că a ars tablourile furate de la un muzeu Kunsthal din Rotterdam, în soba locuinței sale din comuna Carcaliu, județul Tulcea.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4985 secunde