Apărare cu praștia la Marea Neagră! "Avem nave care trebuie date la fier vechi…"

3409

Articole de la același autor

România nu este apărată la Marea Neagră! O spune viceamiralul Petre Zamfir, singurul veteran de război submarinist și unul dintre cei trei marinari rămași în viață. Cu o experiență de peste 50 de ani în Marina Militară, decorat pentru faptele eroice din timpul celui de Al Doilea Război Mondial, ajuns la venerabila vârstă de aproape 97 de ani, viceamiralul spune lucrurilor pe nume: "În război, dacă puneam câte un distrugător în patru puncte pe coastă, nu trecea pasăre rusească. Acum, ce mai avem, două fregate cu câte un tun?!" 


La începutul lunii octombrie, va împlini venerabila vârstă de 97 de ani. Este unul dintre cei trei veterani de război marinari care mai trăiesc (ceilalți doi sunt stabiliți la București) și singurul submarinist și își amintește și astăzi, de parcă a fost ieri, greutățile prin care a trecut în perioada războiului, dar și lucrurile frumoase trăite, camaraderia și relațiile legate pe viață. 


De la înălțimea decorațiilor primite de-a lungul anilor, a distincțiilor și diplomelor - se impune precizat că sunt sute, pe care le-a strâns și le-a păstrat cu grijă! - viceamiralul Petre Zamfir are despre ce istorisi. A fost comandantul canonierei "Ghiculescu", șeful stațiunii de pregătire marinărească a Școlii Militare Superioare de Marină - zeci de generații de marinari, astăzi unii dintre ei comandanți, au trecut prin mâna lui! -, comandantul Navei-Școală "Mircea", șeful catedrei de pregătire marinărească a Școlii Militare Superioare de Marină, iar în vremea celui de Al Doilea Război Mondial a fost îmbarcat pe distrugătorul "Regina Maria" și pe submarinele "Delfinul" și "Rechinul", prilej cu care a participat la evenimente care au făcut istorie. 


Astăzi, constată, de pe o parte cu tristețe, pe de altă parte, cu revoltă, că mai marii României au închis punga cu bani când a venit vorba de dotările Marinei Militare. Așa se face că, după cum observă viceamiralul Petre Zamfir, "România nu mai are dotări, nu este apărată la Marea Neagră". 
Iar puținele nave pe care le mai are Marina sunt vechi, depășite și nu ar mai suporta investiții pentru îmbunătățirea lor. 


Dotările din Al Doilea Război Mondial
Făcând o simplă comparație cu dotarea României din Al Doilea Război Mondial, cifrele sunt clar în dezavantajul prezentului. 
"Ce mai avem acum, două fregate, fiecare cu câte un tun. Știți că rușii au 60 de submarine cu rachete? Știți că au adus și un crucișător în Marea Neagră? Iar ce avem noi la ora actuală sunt vechituri de la ruși, cu tunuri. Nu au rachete, nu au nimic. Nu s-a mai investit în dotarea armatei și suntem vai de capul nostru", afirmă, cu amărăciune, viceamiralul Petre Zamfir. 
Drept comparație, viceamiralul a enumerat în ce consta dotarea Marinei Militare în Al Doilea Război Mondial. 


"În 1940 - 1941, plasamentul navelor rușilor avea 200.000 de tone. Adică: cuirasat, două crucișătoare noi, cinci distrugătoare vechi, opt distrugătoare noi. Aceste nave aveau 700 guri de foc. La acestea, se adăugau 47 de submarine, iar la Dunăre, cinci monitoare și 30 de vedete. 


Tot atunci, România avea nave cu un plasament de 2.800 de tone, ceea ce însemna: patru distrugătoare construite în 1928, care aveau fiecare câte cinci tunuri de calibru 120 mm. Mergeai călare pe țeava tunurilor. Erau distrugătoarele «Mărășești», «Regina Maria», «Regele Ferdinand» și «Mărăști». Acestea mai aveau și câte patru tunuri de calibru 76 mm, iar în borduri, câte două perechi de câte patru bucăți de tunuri antiaeriene. Dacă noi puneam un distrugător la Midia, Constanța, Tuzla și Mangalia, nu intra nici pasăre rusească. De asemenea, aveam șase tuburi de lansare torpile, centrală de tragere și viteză de 36 de noduri. Vorbim despre distrugătoarele din 1940! Acum, fregatele au viteză de 30 de noduri!
La fel, România mai avea trei torpiloare - «Zborul», «Zmeul» și "Năluca", cât și trei vedete englezești: «Viforul», «Viscolul» și «Vijelia». De asemenea, am avut trei submarine și baterii de coastă cu 120 de guri de foc. Când se trăgea, se înroșea cerul. De aceea, Constanța a fost orașul cel mai puțin bombardat", a exemplificat viceamiralul Petre Zamfir. 


Fregate vechi, cu piese care nu se mai fabrică… 
În prezent, Marina militară se mai poate mândri cu două fregate și vreo trei vedete, dar despre acestea viceamiralul subliniază că sunt vechi și fără dotări corespunzătoare. 


"La sfârșitul războiului, România nu pierduse nicio navă militară, deși am avut misiuni dese, cu distrugătoarele, pentru însoțirea navelor auxiliare care mergeau spre front. La final, rușii ne-au luat navele, o parte au returnat-o. Dar au oprit nava bază pentru submarine și submarinul «Marsupiul». Au returnat «Rechinul» și «Delfinul», dar ne-au pus să le tăiem la fier vechi. Acum, mai avem niște corvete vechi, la Mangalia, două fregate cu câte un tun, niște puitoare de mine, dar mici. Așa ajunge Marea Neagră să fie lac rusesc. 


Eu chiar am întrebat, când am fost la București: se aud clopoțeii pe la granițe, sună a război, cu ce ne apărăm? Avem un submarin care trebuie dat la fier vechi și niște fregate luate de la cimitirul de vechituri", a afirmat viceamiralul Petre Zamfir. 
"Acum vor să monteze bateriile de coastă, dar unde, că au distrus cazematele. Acum câțiva ani, a venit un ministru al Apărării care se lăuda că vor dota fregatele cum erau inițial, în Anglia. Cum să le dotezi… Trebuie să știți că fregata «Mărășești», de exemplu, are corp de navă comercială și deja arată, dacă te uiți de-a lungul bordajului, precum un cal slăbit, cu coastele pe afară. Eu am 96 de ani. Mie, chiar dacă îmi puneți haine noi, tot 96 de ani voi avea, organele nu le mai schimbi. Aceste nave nu suportă greutatea unui armament. De asemenea, gândiți-vă că aceste nave au turbine englezești ca mijloc de propulsie, care nu se mai fabrică. Poate s-or mai găsi câteva printr-un cimitir de vechituri prin Franța, dar… Eu am fost pe distrugătorul «Regina Maria», care avea 36 de noduri. Când plecam de la cheu, făcea precum un armăsar. Acum, în 2019, o fregată are 30 de noduri?!", a mai subliniat viceamiralul Petre Zamfir. 


XXX 
Un alt aspect din care reiese că lipsa de preocupare pentru dotarea Marinei este faptul că, reclamă viceamiralul Petre Zamfir, navele nu au mai curățate de ani buni. 


"Toate trebuie urcate pe doc, curățate și date cu vopsea anticorozivă și antivegetativă. Noi aveam doc plutitor la Mangalia, l-au desființat, acum mai este doar unul. Navele nu au mai fost andocate de ani de zile, nu au mai fost curățate, au «bărbi» de verdeață, care le îngreunează deplasarea. Dacă mergeți pe malul mării, să vedeți ce fum scot, zici că fac exerciții de fumigare", a mai sesizat viceamiralul, astăzi în retragere. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3042 secunde