Apele Române vor închiria plajele de pe litoral începând cu săptămâna viitoare

5901
Apele Române vor închiria plajele de pe litoral începând cu săptămâna viitoare - 453967200e1a3da44c065d694e98a58b.jpg
Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, fosta DADL, a primit de la Guvern normele privind închirierea plajelor de pe litoralul românesc în scop turistic. Lucrurile nu se schimbă semnificativ față de anul trecut, cu excepția faptului că agenții economici care vor vrea să închirieze plaja vor trebui să participe la o licitație publică. Anul trecut, ministrul Nemirschi le-a băgat, pur și simplu, nisipul în buzunare hotelierilor fără vreo licitație sau negociere. Chiar și așa, o bună parte din litoral a rămas neînchiriată.
Deși încă de la începutul anului se vorbea despre faptul că agenții economici vor putea să închirieze plajele pe durate de timp mult mai mari, până la 10 ani, printr-o ordonanță de urgență, Guvernul a hotărât ca suprafețele de nisip să fie cesionate hotelierilor și celorlalți interesați doar pe o perioadă de câteva luni. Așa cum s-a întâmplat și anul trecut, acest aspect i-a nemulțumit pe agenții economici pe motiv că nu pot face investiții pe plajă în condițiile în care, la anul, s-ar putea să nu mai fie ei chiriași.
Potrivit Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, agenții economici care desfășoară activități în domeniul turistic pot depune, la sediul instituției, oferte pentru închirierea plajelor, data limită fiind de 24 aprilie 2010. Deschiderea ofertelor se va face în perioada 26 – 30 aprilie, când vor fi desemnați și câștigătorii.
Conform normelor de închiriere, utilizarea plajelor în scop turistic se poate face de către operatori economici care administrează structuri de primire turistice, de proprietari ori administratori de ansambluri rezidențiale, de operatori economici care desfășoară activități de divertisment, agrement și/sau sportive și de autorități ale administrației publice locale care pot încheia contracte de închiriere cu titularul dreptului de administrare a plajelor, în urma licitațiilor, pe perioada unui sezon estival.
Problema cea mare va rămâne, și anul acesta, perioada pe care se pot încheia contractele. Ținând cont că înțelegerile între Apele Române și agenții economici din turism vor fi valabile doar până la 15 octombrie 2010, e posibil ca mulți investitori să nu se îngrămădească să închirieze. Ca și anul trecut, agenții economici nu pot realiza investiții majore, deoarece contractul lor expiră foarte repede și nimeni nu le mai poate garanta că anul viitor ei vor mai putea închiria plaja.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.9424 secunde