Aproape 3.000 de incendii, majoritatea de vegetație uscată, au avut loc în ultima săptămână

169
Aproape 3.000 de incendii, majoritatea de vegetație uscată, au avut loc în ultima săptămână - incendiuvegetatie3-1332505125.jpg
Aproape 3.000 de incendii, majoritata de vegetație uscată, au avut loc în ultima săptămână, pentru stingerea cărora au intervenit zilnic aproximativ 4.000 de pompieri, informează, astăzi, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), citat de Mediafax.


Potrivit IGSU, în perioada 17 - 22 martie s-au produs 2.949 de incendii, dintre care 2.545 au fost de vegetație uscată, miriște, stufăriș și pășune, iar 40 la fondul forestier. De asemenea, au fost afectate de incendii 221 de locuințe și gospodării.

Pentru stingerea incendiilor au intervenit zilnic, în medie, 3.800 de pompieri, cu 470 mijloace de intervenție.

"Deși Ordinul comun al ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și ministrului Mediului și Pădurilor nr. 30/147 din 2010 pentru aprobarea bunelor condiții agricole și de mediu în România interzice cu desăvârșire arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, unii dintre concetățenii noștri dau dovadă de inconștiență și lipsă de responsabilitate și aleg această metodă pentru igienizarea terenurilor", se arată într-un comunicat de presă trimis astăzi.

Legea 307/2006 stabilește că responsabilii din primării au obligația să "coordoneze organizarea permanentă a intervenției în caz de incendiu la nivelul unității administrativ-teritoriale pe care o reprezintă și să asigure participarea la intervenție a serviciului voluntar pentru situații de urgență cu mijloacele din dotare și conducerea intervenției, până la stingerea incendiului ori până la sosirea forțelor inspectoratului".

De asemenea, aceștia trebuie "să organizeze și să execute, prin serviciul voluntar pentru situații de urgență, controlul respectării regulilor de apărare împotriva incendiilor la gospodăriile cetățenești, precum și să informeze populația cu privire la modul de comportare și de intervenție în caz de incendiu".

Legislația în vigoare prevede că arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile fără obținerea permisului de lucru cu foc și fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți se sancționează contravențional, în conformitate cu HGR nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, cu amenzi cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei.

Reglementarea modului de utilizare a lucrărilor cu foc deschis în gospodăriile proprii pe timpul igienizării este obligația consiliilor locale, care trebuie să stabilească locul unde, periodic sau permanent, se pot efectua lucrări cu foc deschis, cum sunt arderea deșeurilor combustibile, curățarea prin ardere, precum și persoanele care le supraveghează, a precizat IGSU.

Tot în sarcina consiliilor locale intră și distrugerea prin ardere a unor deșeuri sau reziduuri combustibile, dar și emiterea dispoziției privind reglementarea lucrului cu foc deschis.

IGSU a mai precizat că, pentru evitarea producerii unor evenimente neplăcute, trebuie respectate mai multe măsuri specifice de prevenire a incendiilor, respectiv arderea să se realizeze numai pe timp de zi, în condiții meteorologice fără vânt, în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier sau construcții și să nu afecteze rețelele electrice, de comunicații, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile, curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi trebuie să se facă pe o distanță de cinci metri, arderea trebuie supravegheată permanent, iar focul trebuie stins total înainte de părăsirea locului arderii.

"Deținătorii de păduri, a căror incendiere poate pune în pericol populația și bunurile sale materiale, obiectivele sociale și capacitățile productive sau pot aduce prejudicii mediului, sunt obligați să ia măsuri de apărare împotriva incendiilor și să se doteze cu mijloace tehnice de prevenire și stingere a incendiilor, indiferent de titularul de proprietate", se mai arată în comunicat.

IGSU amintește și că persoanele fizice și juridice care desfășoară activități în limitele fondului forestier de stat sau privat au obligația dotării cu mijloace tehnice de prevenire și stingere a incendiilor și instruirii personalului.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4578 secunde