Arestații din subsolul Poliției Constanța se plâng că dorm toată ziua

1839
7
Arestații din subsolul Poliției Constanța se plâng că dorm toată ziua - fondarestatiidinpolitiaconstanta-1393602558.jpg

Articole de la același autor

Suspecții de infracțiuni care ajung în Arestul Poliției Constanța au două mari nemulțumiri: nu au intimitate, din cauza camerelor video de supraveghere din celule și nici nu prea au cu ce să-și ocupe timpul, drept pentru care… moțăie aproape toată ziua. 


Centrul de Reținere și Arestare Preventivă, aflat la demisolul Inspectoratului Județean de Poliție Constanța a fost, în 2013, primul pe țară în ceea ce privește numărul de persoane încarcerate. Motiv de laudă pentru polițiștii constănțeni, căci înseamnă că și-au făcut treaba din ce în ce mai bine, băgând după gratii din ce în ce mai mulți tâlhari, hoți, escroci etc. 
Însă, reprezentanții Asociației pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR - CH) nu au avut numai cuvinte de laudă cu privire la condițiile de detenție din acest arest, la sfârșitul anului trecut, când au venit în verificări. 
"Reprezentantele asociației au constatat că una dintre problemele grave semnalate cu ocazia vizitei anterioare nu a fost soluționată (n.r. - vizita antecedentă a fost în 2009). Concret, APADOR - CH a constatat că în arestul IPJ Constanța continuă să funcționeze aparate video de supraveghere permanentă în fiecare cameră de deținere. Asociația reamintește că această măsură reprezintă o încălcare gravă a dreptului la protejarea vieții intime a persoanelor reținute sau aflate în arest preventiv. Camerele video pot fi instalate pe coridoare și, chiar de dorit, în birourile de anchetă, dar în niciun caz în camerele de deținere, grupuri sanitare sau cabinete medi-cale. Trebuie precizat că fiecare cameră de deținere din acest arest este prevăzută cu sistem de alarmare și, prin urmare, instalarea aparaturii video nu poate fi justificată prin eventuala invocare a «siguranței» fizice a persoanelor reținute/arestate", se arată în raportul întoc-mit după vizita la Arestul IPJ Constanța, semnat de Maria-Nicoleta Andreescu și Dollores Benezic. 
Dotarea camerelor de detenție cu sistem video de supraveghere este conformă cu prevederile legale în vigoare, atrag atenția oamenii legii. În schimb, reprezentanții asociației susțin: "Oricare ar fi temeiul legal pe baza căruia au fost instalate camerele video, această practică reprezintă o încălcare flagrantă a standardelor CEDO, privind dreptul la viață privată și poate fi considerată tratament degradant". 


Vor să facă mișcare 
O altă nemulțumire vizează lipsa de activități - constatată și de reprezentanții APADOR CH, reclamată și de persoanele reținute. "Arestații au dreptul la o plimbare zilnică de aproximativ o oră. Sunt trei curți de plimbare mici, acoperite parțial, dar nu sunt dotate cu nimic, astfel că deținuții nu au ce face, decât să se plimbe dus-întors câțiva pași. APADOR-CH solicită din nou IGPR instalarea unor echipamente simple (de pildă bare fixe), în curțile de plimbare pentru că arestații să poată să facă mișcare. Spre deosebire de vizita trecută, acum camerele sunt dotate cu televizoare la care persoanele private de libertate se pot uita oricând. În arest există și un club, însă nu se organizează activități de niciun fel, astfel că deținuții preferă să stea în camere", se mai menționează în raport.  
În urma discuției cu reținuții, membrii APADOR-CH au notat: "În camera 10 (18 mp, zece paturi instalate) erau cazați șase bărbați adulți, care au declarat că mâncarea este foarte bună și că persona-lul arestului se poartă corect. În schimb, s-au plâns de lipsa de lumină și de activități din cauza cărora mai mult dormitează și uneori nici nu-și dau seama dacă este zi sau noapte. Trei dintre arestați chiar dormeau în momentul vizitei, în jurul orei 11 a.m.. Cinci dintre minori erau cazați în camera 6, iar unul dintre ei prezenta probleme evidente de adaptare la mediul de încarcerare (îi tremura vocea, părea să izbucnească în plâns). Un altul, care era în Centrul de Arest Constanța de zece luni, pentru că nu avea acte de identitate, era nerăbdător să plece mai repede să-și execute pedeapsa în penitenciar. Singura femeie din arest a avut o singură plângere și anume faptul că WC-ul este insalubru", se mai precizează în raport. 
În schimb, arestații s-au arătat mulțumiți de spațiile de deținere, de faptul că arestul are apă caldă în fiecare zi, camerele sunt încălzite, iar hrana este bună. "Bucătăria și dependințele sunt foarte curate și destul de bine dotate. La data vizitei, meniul consta în ciorbă de zarzavat cu purcel și iahnie de fasole. Și mâncarea preparată și pâinea pregătită pentru a fi distribuită aveau aspect și miros plăcut", au mai constatat membrii asociației. 
La final, APADOR-CH a cerut IGPR soluționarea nemulțumirilor, în condițiile în care sunt similare pentru toate aresturile din țară. 


Comentează știrea

simona
1 martie 2014
au de munca

pe vremea lui ceausescu detinutii erau scosi la munca ...la agricultura...la culesul porumbului...etc...etc...!!si acum de ce nu se scot la munca in folosul societatii?sunt atatea de facut in tara asta....!!

valentin
1 martie 2014
interesant

"...arestații s-au arătat mulțumiți de spațiile de deținere, de faptul că arestul are apă caldă în fiecare zi, camerele sunt încălzite".Vedeti paradoxul si concluzia simpla desprinsa din aceste randuri?Esti infractor,o duci bine,ca doar nu mai ai grija hranei si a intretinerii,ce au ajuns sa terorizeze majoritatea platitoare de taxe si impozite.

luci
1 martie 2014
munca in folosul comunitati

Au gresit fata de societate. Sa fie scosi la munca( vopsit borduri , taiat crengi uscate, curatat parcuri, curatat intrarile in orasi etc. ) sa justofice ciorba de legume cu purcel si fasolica. Daca vor sa manance bine sa munceasca, daca nu vor la munca trebuie sa li se dea mancare cat sa supravietuiasca. Oameni care sunt " cinstiti" (care nus dupa gratii) nu sunt obligati sa tina niste trantori pe carnita. Atat ganditiva ca sunt uni contribuabili care nu isi permit 3 mese pe zi, dar sunt si mai multi care nu isi permit doua feluri de mancare la masa. Rusine. Tineti niste lepre la hotel.

pt. Luci și Vali
1 martie 2014
Hotel 5*

Dacă nu vă convine regimul în libertate, puteți alege să mergi și tu la pușcărie, ca să trăiești mai bine acolo. Vă hazardați în niște discuții fără să cunoașteți realitatea, iar patima cu care comentați învinge rațiunea. Din păcate pentru tine....și alții care gândesc la fel, sistemul ăsta funcționează astfel în toată lumea, cei încarcerați sunt privați doar de libertate și de unele drepturi, nu și de hrană sau condiții umane, decente. În ceeace privește munca în folosul comunității, sunt deacord că ar trebui impusă (și nu opțională) prin reglementări legale, ceeace din păcate nu se întâmplă acum.

luci
1 martie 2014
pentru hotel 5

Eu am zis ca ei trebuie sa justifice mancarea aia care o ingurgiteaza, prin munca. Faptu ca e lipsit de libertate, nu il scuza cu nimic, si nu trebuie sa imi fie mila de el pt ca daca a ajuns acolo nu inseamna ca e un om sfant. Si eu sunt cetatean ca el si sincer nu am atatea conditii. Lipsiti de anumite drepturi? Din cate stiu eu e doar dreptul la vot care nu cred ca ii afecteaza pe multi, pt ca uni au si acest drept

luci
1 martie 2014
....

Si tine cont ca daca iese la munca mai e si platit. Tot din bani nostri. Cum te simti tu stiind ca impozitu pe care il dai din salariu se duce in stomacu unui pierde vara si nu se duce la un batran?

DAN
3 martie 2014
Vai de Cosntanta

Cred ca politia lucreaza doar la birou in ziua de azi. Prinde nemerniciii din mouse. Nu-i mai vezi pe strada insotiti de jandarmi decat de sarbatori. Prin cartiere apoape deloc. Nu i-am mai vazut de mult pe strazile: Munteniei, Vasile Lupu, Dumbrava Rosie, Alexandru cel Bun, Bogdan Voda, Bucovinei, Moldovei. Desi este un cartier destul de inchis, noaptea se intampla lucruri ciudate. Trebuie sa fie doar cativa care sa-si bata joc de linistea publica si este destul.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5519 secunde