Asta mai lipsea din instanță! Insulta și calomnia, "galop" spre Codul Penal

490
1
Asta mai lipsea din instanță! Insulta și calomnia,
După ani la rând în care nu au avut un loc în paginile Codului Penal, insulta și calomnia ar putea fi reintroduse. Luni, a fost depus în Parlament un proiect de lege prin care se cere reintroducerea insultei și a calomniei. Cea care a inițiat acest proiect este Cristiana Anghel, senator care cere închisoare sau amendă pentru cei care aduc atingere onoarei sau reputației unei persoane.

La infracțiunile contra demnității, se încadrează insulta și calomnia.

"Insulta - Atingerea adusă onoarei ori reputației unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin alte mijloace, ori prin expunere la batjocură, se pedepsește cu închisoare de la o lună la 2 ani sau cu amendă.

Aceeași pedeapsă se aplică și în cazul când se atribuie unei persoane un defect, boală sau infirmitate care, chiar reale de-ar fi, nu ar trebui relevate. Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părților înlătură răspunderea penală.

Calomnia - Afirmarea ori imputarea în public, prin orice mijloace, a unei fapte determinante privitoare la o persoană, care, dacă ar fi adevărată, ar expune acea persoană la o sancțiune penală, administrativă sau disciplinară, ori disprețului public, se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă. Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părților înlătură răspunderea penală", se arată în pro-iectul depus în Parlament.

v v v

"Nu mi se pare o propunere bună deloc. Acest lucru nu ar face decât să aglomereze instanțele și parchetele, care deja sunt sufocate. Orice vorbă spusă la nervi poate fi insultă și să ducă la un proces penal, cu martori, cu probe etc. Mi se pare excesiv", a declarat Gabriel Grigore, decanul Baroului Constanța.

Aceste două articole, referitoare la calomnie și insultă, au fost abrogate în anul 2006, motivul fiind că afectează libertatea de exprimare. Ulterior, în anul 2007, Curtea Constituțională a apreciat că abrogarea este neconstituțională. Lucrurile nu s-au clarificat până în anul 2010, când magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au precizat că insulta și calomnia, articolele 205 și 206 din Codul Penal, nu sunt în vigoare. 

Comentează știrea

Jijel
9 septembrie 2015
Fomista grevei

Fomista grevei,cve vreti de la o membra din partidul infractorului Voiculescu

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5761 secunde