Atenție la înșelăciuni! Metoda „accidentul” îi lasă fără economii pe constănțeni

155
Atenție la înșelăciuni! Metoda „accidentul” îi lasă fără economii pe constănțeni - xinselaciuniprevenire-1674817385.jfif
Polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității recomandă cetățenilor să își ia măsuri de prevenire astfel încât să nu devină victime ale infracțiunii de înșelăciune prin metoda accidentul. Specific acestui mod de operare este faptul că persoanele sunt contactate telefonic, de regulă pe postul telefonic fix, de către necunoscuți, care prin atribuirea unor calități false și sub diferite pretexte, încearcă să le inducă în eroare, solicitându-le sume de bani importante.

Concret, modului de operare denumit accidentul îi este caracteristic faptul că, prin intermediul unor apeluri telefonice, persoanelor contactate li se solicită diferite sume de bani în scopul de a achita o intervenție chirurgicală care urmează a fi suferită de către membri apropiați de familie sau plata unor despăgubiri ca urmare a unui accident suferit de aceștia.

Pentru a nu cădea pradă unor astfel de infracțiuni, polițiștii vă recomandă: „Verificați dacă situația prezentată este reală! (cereți date despre unitatea medicală, de poliție sau de parchet unde s-ar afla ruda implicată și sunați la acea unitate pentru confirmare). Nu aveți încredere în persoane străine, oricât de binevoitoare ar părea! Escrocii mizează tocmai pe reacția dumneavoastră emoțională puternică, de moment, la aflarea veștii neplăcute. Trebuie să știți că reprezentanții medicali, ai poliției sau ai parchetului nu confiscă telefoanele mobile ale celor bolnavi, implicați în accidente rutiere sau de altă natură. Verificați imediat autenticitatea celor afirmate prin alte căi, respectiv contactarea persoanei în cauză sau a unei rude/cunoștințe pe numărul de telefon pe care îl aveți dumneavoastră, nu pe numărul oferit de persoana necunoscută. Nu furnizați informații despre membrii familiei dumneavoastră sau alte date cu caracter personal, indiferent de calitatea invocată de interlocutor (avocat, medic etc.). Nu dați sau nu depuneți bani în conturi bancare sau prin servicii de transfer rapid unor persoane necunoscute, indiferent de motivul invocat. În niciun caz nu acceptați o întâlnire directă cu persoana care v-a apelat, înainte de a discuta cu un polițist”. 

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.3234 secunde