Ați înjurat polițiști sau publicați imagini cu aceștia? Riscați închisoare sau amenzi drastice

4805
6
Ați înjurat polițiști sau publicați imagini cu aceștia? Riscați închisoare sau amenzi drastice - fond-1506098081.jpg

Articole de la același autor

Ministerul Afacerilor Interne a lansat, la sfârșitul săptămânii, o serie de propuneri, printre care se numără și cea de a pedepsi cu închisoarea persoanele care înjură polițiștii. În paralel cu propunerile MAI, Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual vrea ca cetățenii să poată filma polițiștii doar dacă aceștia din urmă acționează în uniformă, iar înregistrările să poată fi utilizate exclusiv pentru uz personal sau la dispoziția autorităților judiciare. Orice altă utilizare, precum și publicarea filmărilor în spațiul public ar putea atrage o amendă de până la 10.000 de lei. 


Polițiștii ar putea indisponibiliza orice telefon dacă înregistrările ar putea reprezenta un potențial pericol pentru siguranța publică sau personală, pentru sediile aflate sub protecție sau pentru executarea unei misiuni oficiale. De asemenea, agenții care exercită misiuni în civil nu vor putea fi filmați decât de jurnaliști, aceștia din urmă fiind obligați să se legitimeze la cererea oamenilor legii. 


În urma propunerilor primite din partea angajaților MAI, ministerul a luat locul sindicatelor și a ieșit în spațiul public cu mai multe inițiative precum: creșterea sancțiunilor pentru ultraj și uciderea unui polițist, creșterea cuantumului amenzilor pentru refuzul de legitimare, dar și ca împiedicarea polițiștilor de a pune în aplicare o măsură să devină infracțiune. 


"Vedem tot mai des în spațiul public situații în care polițiștii încearcă să imobilizeze un agresor, iar acesta este ajutat, chiar scos din mâinile polițiștilor de prieteni sau oameni de pe margine. Interacțiunea dintre cetățean și polițist nu trebuie să se transforme niciodată într-o negociere a legii. Propunerea este ca acele persoane care obstrucționează un polițist să aplice o procedură legală să fie sancționate penal. De asemenea, propunem incriminarea faptei de a întrebuința în public cuvinte ori gesturi jignitoare sau obscene în mod nemijlocit la adresa unui organ de urmărire penală sau de ordine publică, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, și pedepsirea cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă", a precizat comisar șef de poliție Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne. 


MAI a trimis deja Ministerului Justiției o propunere de modificare a Codului Penal prin creșterea pedepselor pentru ultraj, ultraj judiciar, tulburarea ordinii și liniștii publice. De asemenea, pentru uciderea unui polițist, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, MAI a propus sancționarea cu detențiunea pe viață. 


"Persoanele fizice pot filma polițiștii pentru a folosi materialele video pentru uz intern sau justiție, nu pentru postarea video-urilor în spațiul public. În caz contrar, ei ar risca amenzi de la 1.000 până la 10.000 de lei. Sindicatul este realist, dar cei de la minister încearcă tehnici de manipulare. Niciodată nu o să reușească într-o sesiune parlamentară să modifice șapte reglementări, dintre care trei sunt legi organice. Dacă mergem în ritmul acesta, nu cred că vom avea finalitate legislativă în această sesiune parlamentară și cred că nici în 2018 nu se va realiza acea majorare a sancțiunilor pentru infracțiunea de ultraj", a declarat, pentru "Cuget Liber", Dumitru Coarnă, președintele SNPPC. 


Comentează știrea

cetatean
23 septembrie 2017
dnul coarna

dnul coarna, constitutia garanteaza proprietatea. in momentul actual un politist poate fi filmat fara sa stie, camerele au dimensiuni fff mici. multi soferi au dashcam pe masini. vreti sa le confiscati si pe acelea? dnul coarna, banuiam ca aveti o pregatire, dar m-am inselat, sunteti din garda veche, adica o SAPCA.

Dragnea
23 septembrie 2017
La pușcărie cu penalii din poliție

Se vede că gândiți că niște milițieni, sunteți niște frustrați !!!

Livache
23 septembrie 2017
Sa exportam infractori pentru organe!

Vreau o politie care sa respecte omul cinstit si sa-l apere. Vreau o politie care sa nu fie timorata si sa treaga in plin cand e vorba de infractori violenti. Moartea infractorilor ne bucura,ce sa ne mai dam dupa boscheti...Am dori ca toti interlopii sa crape in chinuri sau macar impuscati in cap. Vrem sa stiom ca politia nu face abuzuri,pentru ca orice infractor,inclusiv abuzatorii de oriude ar fi sunt pedepsiti cu duritate maxima. Trecem printr-o perioada dificila,nu ne comparam cu tari civilizate contemporane noua,pentru ca noi nu am evoluat de enorm de mult timp. Avem nevoie de politie dura,de masuri de extrema duritate si chiar cruzime impotriva cacatilor de infractori ce ne terorizeaza mai ceva ca ISIS,de aia fiind si exodul nostrum la fel ca din Siria,doar ca aici e in fel de pace. Pace pe dracu'suntem ocupati de bande criminale si criminogene,de securisti de tip Stalinist,suntem vai de curul nostru!

io dixit
24 septembrie 2017
egalitate nu?

zic ca e normal sa se inaspreasca legile in caz de ultraj, dar daca angajatii mai si mj incalca legea sa primeasca penalitati mai severe. ei s-au angajat ca legile sa fie respectate. cind va referiti ca nu puteti fi filmati si postati, eu zic ca bateti cimpii. mai cititi constitutii, legi, mai inspirativa de la tarile mai democratice ca noi, nu de la belarus si coreea de nord tantalailor!

Ionut
25 septembrie 2017
Nu e drept!

Nu sunt de acord cu aceasta propunere,ar insemna sa ne intoarcem in comunism. Politistul trebuie sa apere cetateanul,nu sa profite si mai mult de suprematie!

cetatean
28 septembrie 2017
rusine maxima, tovarasi...

Tovarasul Coarna..Din cite stiu politistul este functionar public, in slujba cetateanului, functionar care, atunci cind actioneaza in public si nu numai, in timpul sau in legatura cu serviciul,poate fi filmat cu mai multe drepturi in acest sens decit filmeaza abuziv ei, politistii, spre exemplu interiorul unui autoturism particular "vinat" pentru pretinsa depasire a vitezei...Daca unuii comunisti ori neocomunisti cu mentalitatea dvs. (printre care si multi tineri subofiteri, din pacate), se simt timorati cind sunt filmati in timp ce ei pretind ca isi fac datoria, asta presupune din partea lor lipsa totala de pregatire, atitudine, verticalitate si in final, profesionalism, altfel nu se explica. Ori, mai degraba, doriti ascunderea unor informatii si realitati crunte cum este fata batuta de un ofiter in sediul politiei, cheful cu gratar si alcool la greu al unor politisti aflati in timpul serviciului, interventia groaznica, clar cu tente penale, asupra medicului care nu a vrut initial sa se legitimeze etc etc etc. Halal democratie intelegeti, poate ati facut scoala si pregatirile ulterioare pe domeniile lui Putin, doar acolo mai gasiti asemenea abordari. Va multumim pentru "colaborare" si va dorim o pensie indelungata, incasata in...ruble...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8783 secunde