Au băgat spaima în oameni! Unde au dispărut celebrele izolete?

2147

Articole de la același autor

Izoleta a intrat în atenția opiniei publice la începutul pandemiei de COVID-19 și a băgat spaima în persoanele infectate sau suspecte de noul coronavirus. La nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Dobrogea” există trei izolete care au fost folosite pentru aproximativ o lună, iar de atunci s-au întors în depozit.

Începutul anului 2020 a tulburat întreaga lume, în timp ce pandemia de COVID-19 se răspândea înspăimântător de repede. În încercarea de a minimaliza riscurile infectării cu noul coronavirus despre care nu se știau prea multe date, autoritățile au impus obligativitatea transportării posibililor bolnavi cu celebra izoletă. În fapt, o cameră de transport pe targă, destinată protecției pacientului sau a mediului extern, de orice contaminare. Potrivit specialiștilor, această cameră de transport poate fi de două feluri: cu presiune negativă, în cazul pacienților infectați sau suspectați de contaminare biologică, sau cu presiune pozitivă, în cazul pacienților cu imunitate compromisă.

Pe măsură ce numărul de cazuri de SARS-CoV-2 a crescut, autoritățile române au renunțat și la izoletă. Oricum, erau prea puține comparativ cu numărul mare al celor care acuzau simptome de COVID-19.

Care a fost însă soarta izoletelor? Ei bine, acestea s-au întors în depozitele inspectoratelor pentru situații de urgență, unde vor așteapta până la următoarea posibilă amenințare cu un factor contagios.

Izoletele, achiziționate în 2013 și 2015, s-au întors în depozit

Potrivit reprezentanților ISU Dobrogea, instituția din județul Constanța deține trei astfel de dispozitive de transport. Le deținea și în momentul debutului pandemiei de COVID-19. „Deținem trei izolete, două au fost achiziționate în 2013, printr-un program al Consiliului Județean Constanța, iar a treia în 2015, printr-un proiect derulat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Prețul respectivei izolete a fost de aproximativ 4.000 de euro”, au precizat pentru „Cuget Liber” reprezentanții ISU Dobrogea. Deși aflate în dotarea inspectoratului de opt și respectiv șase ani, izoletele au fost folosite doar în contextul pandemiei de COVID 19 și atunci pentru o scurtă perioadă de timp. „Nu au mai fost utilizate din aprilie 2020”, mai arată reprezentanții ISU Dobrogea.

Se impune menționat că izoletele au fost achiziționate în cadrul măsurilor pentru creșterea capacității de intervenție în combaterea infecțiilor cu virusul hemoragic Ebola, în momentul în care în Africa a izbucnit cea mai mare epidemie. Izoletele erau destinate utilizării în momentul apariției unui migrant sau a unui alt călător suspectat de această boală. Dar, din fericire, la nivelul Constanței nu a fost semnalat niciun caz suspect de Ebola, astfel că nu au fost utilizate. Menționăm că, la momentul respectiv, în România au fost semnalate patru cazuri suspecte, toate fiind infirmate în cele din urmă. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.839 secunde