Cititorii cugetliber.ro, discuție live cu șeful Poliției Rutiere:

"Au polițiștii rutieri din Constanța normă de amenzi? Cât mai e șpaga pentru un permis?"

1171
8

Articole de la același autor

Șeful Serviciului Rutier Constanța, Ciprian Sobaru, s-a aflat, ieri, în redacția Cuget Liber pentru a vorbi cu cititorii cotidianului și a le răspunde la întrebări. Iată care sunt cele mai interesante întrebări și probleme ridicate de cititorii cugetliber.ro.

- Mă poate trage pe dreapta un polițist care nu e de la Rutieră?

- Orice polițist are dreptul de a opri în trafic un autovehicul, de a legitima conducătorul auto și pasagerii și de a verifica interiorul autovehiculului. Nu pot aplica sancțiuni contravenționale în domeniul rutier decât acei polițiști desemnați de către Inspectoratul General al Poliției Române. Nu este obligatoriu ca aceștia să și facă parte din structurile de Poliție Rutieră.

- Este adevărat că există normă de amenzi în Poliția Rutie-ră? Știu de la un prieten poli-țist că trebuie să dea un număr minim de sancțiuni pe tură. Este legală această practică?

- Nu există o normă de amenzi. Principala activitate a unui agent de poliție este de constatare a unor contravenții, iar într-un oraș precum municipiul Constanța este imposibil să nu constați cel puțin o contravenție la 20 de minute.

- Cât e șpaga pentru a nu ți se suspenda permisul?

- Un răspuns pertinent îl pot da reprezentanții instituțiilor care combat faptele de corupție.

- Ce facem cu căruțele care au împânzit orașul? (cititor)

- Codul Rutier prevede în momentul de față doar o sancțiune contravențională pe care cei mai mulți dintre căruțași nu o plătesc, iar administrațiile financiare întâmpină dificultăți în executarea lor silită. În urmă cu câțiva ani, legea prevedea și confiscarea căruței, însă această prevedere a fost declarată neconstituțională și nu s-a mai putut aplica. În prezent, există un proiect de hotărâre de Consiliu Local prin care se va oferi o alternativă de ridicare a căruțelor.

- Am primit amendă pentru că nu am traversat strada pe la semafor, în timp ce sora mea a primit doar avertisment. E corect?

- Legea prevede atât sancțiunea contravențională de amendă, cât și avertismentul, lăsând la latitu-dinea agentului constatator pe care dintre cele două le aplică.

- Ce s-a întâmplat cu polițiștii ridicați de mascați de acasă pentru corupție? I-am văzut în continuare pe domnii polițiști pe stradă, dirijând circulația și dând amenzi. Nu au fost dați afară din poliție?

- Legea prevede eliberarea din funcție a polițiștilor în cazul în care au fost condamnați definitiv de către o instanță de judecată. Până în prezent, niciunul dintre acei polițiști nu a fost condamnat definitiv. Mai mult, față de o mare parte din ei s-a dispus neînceperea urmăririi penale.

- Când ajungi în Constanța și ieși de pe Autostrada Soarelui, lângă Toyota, vi se pare normal să stăm să cedăm prioritatea celor care vin de pe DN?

- În această zonă există o problemă în ceea ce privește amenajarea bretelei de descărcare a traficului de pe autostradă, în sensul că, momentan, terenul pe care ar fi trebuit amenajată banda de accelerare nu este în proprietatea statului. 

Comentează știrea

Un Cetatzean
13 iunie 2013
Vorbe,vorbe

Decand USL-ul e la putere,s-a marit procentul din valoarea amenzii(de la 20 la 40 %)ce intra la bugetul local. Bineintzeles ca la "foamea de bani"a mascariciului de primar,e normal sa-i puna pe agentzi sa aplice tot mai multe amenzi.Si D-le sef,daca vretzi va arat cel putzin 10 zone unde putetzi constata contravenietzi la cel mult 1(un) minut!

gkgl
13 iunie 2013
da da

asta e vrajeala ma ...cum va asteptati sa recunoasca faptul ca exista norma de amenzi ?? Nu ma bag in politica pentru ca nu este meseria mea dar ai dreptate nr. 1 ...eu nu am vazut atata politie in Constanta niciodata si asta cum spui si tu se intampla de cand cu schimbarea puterii .... Bine ar fi sa se trezeasca si romanii la realitate

ovidiu
13 iunie 2013
De la voi pentru voi

Nu trebuie sa confundam Politia nationala cu militia locala .De unde vreti sa scoata alesii banii pentru pachetele de alimente electorale .Sunt peste 50 000 de constanteni care nu si-au platit impozitele pana acum..Si atunci ce facem punem militia locala sa stea la panda ,amendam in special batrinii care trec prin loc nepermis si care nu pot fugi de pandari-o amenda de 70 lei = 2 pachete electorale

Ipocrizia
13 iunie 2013
Salvatorii de vieti

Vream sau nu vrem, de multe ori politistii ne salveaza viata fara ca noi sa stim acerst lucru, prin actiunea preventiva, si ...pentru ca bani nu sunt, eu as face altceva, as transforma amenzile din bani in zile de munca in interesul comunitatii, adica ai primit o amenda de 3 zile munca, apoi...mergi in parcul Tabacariei si sapi, greblezi, amenajezi spatiile verzi, etc, etc. Uneori suntem ipocriti chiar si atunci cand politistii ne salveaza viata, pentru ca, exact atunci cand traversezi gresit, prin loc nepermis si fara sa te asiguri te poate calca o masina definitiv !!! Iubiti Politia si Jandarmeria pentru ca va vor binele !!!

radoi bogdan
13 iunie 2013
solutii pt circulatia regulamentara a microbuzelor calatori

Ieri, in doua randuri, am postat o intrebare pt domnul Sobaru privind solutii pentru combaterea indisciplinii in trafic prin incalcarea legilor a soferilor de microbuze calatori. Stationari neregulamentare in oras dar si cei care pleaca cu viteza f. mica de la Gara si pana ies din Constanta spre Eforie, Tekirghiol, Mangalia. Speram sa vad macar azi un raspuns, dar vad ca...se tot evita...

Gabi
13 iunie 2013
bla bla bla

Nu mai invitati astfel de oameni ..n/are rost..nu spun nimic nu ofera detalii..nu recunosc nimic..sunt terni..inconstanti in aplicare alegii pe drum..opaci si liniari. Nu exist aun dialog in astfel de cazuri propriu/zis. Tu intrebi ..ei "recita". Asta este politia rutiera....unii dintre ei mereu doresc sa fi emai catolici decat papa. Ca si la acordarea permisului. Stiu ei despre ce este vorba........ca pe cei agreati ii gasesti la cateva saptamani de la primirea permisului prin copaci sau stalpi tepeni sau si strangatori de vieti in cazul celor care n/au avut sansa de a fi departe de "eveniment".

ioioio
13 iunie 2013
cms

traiasca ""tata"" Dancu, sa mai dea!

Vox Dei
13 iunie 2013
munca in folosul societatii

Mie mi-ar conveni sa am posibilitatea sa fac munca in folosul societatii daca am o contraventie minora dar se pare ca este mai rantabil sa se stranga banii si dupa aceea sa se contracteze Pomacost :)

Răspuns la: Salvatorii de vieti
Adăugat de : Ipocrizia, 13 iunie 2013
Vream sau nu vrem, de multe ori politistii ne salveaza viata fara ca noi sa stim acerst lucru, prin actiunea preventiva, si ...pentru ca bani nu...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6103 secunde