Avantajele și dezavantajele înmatriculării mașinilor în Bulgaria

3188
Avantajele și dezavantajele înmatriculării mașinilor în Bulgaria - 85ea282c45a69b03b4c8a63fb0bb5259.jpg
Numărul mașinilor înmatriculate de către șoferii constănțeni în Bulgaria a crescut la peste zece mii. Așa se face că, în localitățile Negru-Vodă și Ostrov, peste 90% din autoturisme au numere de Bulgaria. Faptul că Guvernul României a mărit taxa de primă înmatriculare și impozitele autovehiculelor, dar și că țara noastră face parte din UE ne oferă posibilitatea să ne ferim de biruri și să ne înmatriculăm mașinile în alte state membre ale Uniunii. Drept urmare, din ce în ce mai mulți conducători auto români se reorientează către legislația bulgărească.

Vă puteți trezi cu autovehiculul radiat
Înmatriculările în Bulgaria sunt o afacere în adevăratul sens al cuvântului, și asta pentru că cererile sunt destul de mari. Din păcate, în mod neașteptat, acest fenomen a fost încurajat de statul român, care și-a împins, practic, peste granițe, propriii cetățeni. Iar efectul de bumerang nu a întârziat să apară. Rablele și mașinile vechi s-au înmulțit pe străzile noastre, însă toate taxele și impozitele pentru ele le încasează statul bulgar! Astfel, deși nu este o soluție morală, înmatricularea autoturismelor în Bulgaria rămâne cel puțin o variantă legală. Însă, șoferii trebuie să aibă grijă, deoarece capcanele îi pândesc la orice pas.
Așa că, atunci când vă propuneți să vă înmatriculați mașina la bulgari, fiți foarte atenți la următoarele lucruri.
În primul rând, cetățeanul bulgar vă va oferi o procură notarială și vă va spune că aveți drepturi depline asupra mașinii. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa. Autoturismul aparține în totalitate bulgarului. El poate merge la instituția emitentă a mandatului, respectiv notar, și-l poate retrage, fără ca dumneavoastră să puteți face ceva.
În al doilea rând, puteți fi afectați de neplata impozitului. Dacă înmatricularea în Bulgaria se face pe persoană fizică, atunci, în cele mai multe din cazuri, impozitul nu va fi niciodată plătit. Proprietarul din acte, după ce face procura, nu va mai avea niciun interes să se încarce cu această cheltuială. Astfel, potrivit șefului Biroului Accidente din cadrul Poliției Rutiere Constanța, comisar șef Tudorel Dogaru, riscați să vă fie radiat autovehiculul întrucât plata impozitului nu a fost efectuată. Vă veți trezi, astfel, că sunteți la volanul unei mașini neînmatriculate, fără să știți. Totodată, pentru acest motiv, riscați și dosar penal.

Carte Verde obligatorie
Un alt risc ar putea fi neplata asigurării sau plata incompletă. Așa că mare atenție la persoanele de la care veți cumpăra mașina, așa - ziși "intermediari". Ei obișnuiesc să înmâneze, ca fapt divers, polița RCA printre alte acte ale mașinii, iar dumneavoastră să aveți surpriza, la un control al Poliției, că circulați fără asigurare RCA și Carte Verde valabilă (pentru că a fost încheiată, să zicem, pe trei luni). În acest caz, este bine de știut că aveți nevoie de asigu-rare de tip internațional și Carte Verde, obligatorie, pentru orice mașină înmatriculată în altă țară.
Un alt aspect important de care ar trebui să țineți cont este acela că cetățeanul bulgar care a înmatriculat mașina poate, legal, să contracteze credite bancare pentru care să gireze cu automobilul. Dacă nu plătește ratele, banca are dreptul să vină în România și să ridice mașina.

Impozite mai mici, RCA mai ieftină
Motivele pentru care cei mai mulți români optează pentru înmatricularea propriilor mașini la vecinii din Sud sunt legate de impozit, taxa de primă înmatriculare, taxa de mediu, costurile RCA. E bine de știut că puteți solicita și obține rezidența în Bulgaria, după care vă puteți înmatricula mașina pe nume propriu, fără a mai apela la un intermediar de cetățenie bulgară.
Sunt firme de consultanță care facilitează obținerea rezidenței bulgare pentru câteva sute de euro.
În Bulgaria, se pot înmatricula toate mașinile indiferent de norma de poluare, capacitatea cilindrică sau anul de fabricație. Ofertele pentru servicii complete de înmatriculare variază între 350 și 700 de euro, în funcție de capacitatea cilindrică a mașinii, cât și de firma care intermediază formalitățile.
Impozitul anual este mult mai redus în comparație cu cel românesc. Calcularea impozitului în Bulgaria se efectuează utilizând un algoritm mai complicat, care ține de mai multe aspecte referitoare la autovehicul, însă, în toate cazurile, este net inferior celui din România.
Costurile înmatriculării autoturismelor în Bulgaria sunt împărțite în două categorii. Astfel, pentru vehicule cu o putere declarată de până la 120 kW sau cu o capacitate cilindrică de până la 2.500 cmc inclusiv, costurile variază în jurul sumei de 500 de euro. Pentru vehiculele cu o putere declarată de peste 120 kW exclusiv sau cu o capacitate cilindrică mai mare de 2.500 cmc, prețul se încadrează între 600 și 700 de euro.

Acte întocmite într-o singură zi
Șoferii care dețin mașini înmatriculate în Bulgaria sunt norocoși datorită faptului că sunt scutiți de taxa de poluare.
În cazul asigurării obligatorii, RCA este de cele mai multe ori la jumătate de preț față de cea din România.
Un alt avantaj al înmatriculării mașinilor la bulgari este rapiditatea. Persoanele care și-au înmatriculat autovehiculul la vecinii noștri din Sud s-au declarat mulțumiți de faptul că, într-o singură zi, se execută toate operațiunile necesare acestei acțiuni.
Corina BAGIE

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7281 secunde