Concurs Avocații, notarii și consilierii juridici vor putea intra în magistratură fără concurs

624

Articole recomandate

Avocații, consilierii juridici, notarii și profesorii universitari de specialitate juridică vor putea intra în magistratură, fără concurs, cu condiția de a avea o vechime de cel puțin zece ani, au decis, ieri, senatorii.
Propunerea a fost aprobată de plenul Senatului, cu 83 de voturi pentru și niciunul împotrivă. Amendamentul la ordonanța nr. 100/2007, respins inițial de Comisia juridică, prevede că alături de avocați, și foștii magistrați și consilierii juridici, notarii și profesorii universitari de specialitate juridică pot fi numiți procurori sau judecători, dar numai la judecătorii și parchetele de pe lângă acestea. În plus, aceștia nu pot fi detașați, transferați, delegați sau promovați la alte instanțe, timp de trei ani pe alte funcții.
Senatul a stabilit și condițiile de pensionare. Astfel, judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți de la ÎCCJ și personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, precum și foștii judecători și procurori financiari și consilierii de conturi de la Secția jurisdicțională care au exercitat aceste funcții la Curtea de Conturi a României, cu o vechime de cel puțin 25 de ani în funcțiile menționate anterior, se pot pensiona la cerere și pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu. Pensia va fi în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizația de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, și sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.
Categoriile de magistrați menționate se pot pensiona la cerere înainte de data împlinirii vârstei de 60 de ani și beneficiază de pensia amintită anterior dacă au o vechime de cel puțin 25 de ani în funcție. La calcularea acestei vechimi se iau în considerare și perioadele în care cei menționați au exercitat profesia de avocat, personal de specialitate juridică în fostele arbitraje de stat, consilier juridic sau jurisconsult, fără ca acestea să poată fi mai mari de zece ani.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0148 secunde