BĂTĂLIA PENTRU ȘEFIA ARMATEI. Răsturnare de situație! Decizie de ultim moment

2299
BĂTĂLIA PENTRU ȘEFIA ARMATEI. Răsturnare de situație! Decizie de ultim moment - armata1548781775-1559647009.jpg
Prelungirea mandatului șefului Statului Major General de către președintele României, cu până la un an, este neconstituțională, au decis, azi, judecătorii Curții Constituționale.


Dispozițiile de lege criticate au următorul conținut: "Șeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de Președintele României, la propunerea ministrului apărării naționale, cu avizul prim-ministrului, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an. În funcția de șef al Statului Major al Apărării poate fi numit locțiitorul acestuia sau unul dintre șefii categoriilor de forțe ale armatei."


În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sintagma "cu posibilitatea de prelungire cu până la un an" din cuprinsul art.39 alin.(5) din Legea nr.346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale este neconstituțională.


Curtea a reținut, în esență, că sintagma menționată este lipsită de claritate și încalcă astfel dispozițiile art.1 alin.(5) din Constituție, întrucât nu prevede condițiile și procedura de urmat pentru prelungirea mandatului șefului Statului Major al Apărării. Revine legiuitorului obligația de a stabili în mod clar aceste aspecte.


Președintele Klaus Iohannis a semnat, la finalul anului trecut, decretul de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciucă, actualul șef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în ședința CSAT propunerea făcute de MApN pentru această funcție, Dumitru Scarlat. Ministrul Apărării a contestat în instanță decretul, însă Curtea de Apel București a decis în favoarea președintelui, nu înainte de a sesiza CCR cu articolul de lege în baza căruia a fost făcută prelungirea.


Astfel, odată cu dispariția temeiului legal pentru prelungirea mandatului generalului Ciucă, Armata rămâne fără șef al Statului Major General.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.9525 secunde