Bogdan Aurescu, reales pentru un nou mandat în Comisia de Drept Internaţional a ONU

183
Bogdan Aurescu, reales pentru un nou mandat în Comisia de Drept Internaţional a ONU - bogdanaurescu-1636795001.jpg
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută realegerea lui Bogdan Aurescu, actualul ministru interimar, pentru al doilea mandat ca membru al Comisiei de Drept Internaţional (CDI) a ONU, în perioada 2023-2027.


Potrivit unui comunicat transmis, sâmbătă, de MAE, Aurescu a fost reales pentru această demnitate pe 12 noiembrie, la New York, de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).


Bogdan Aurescu a exercitat primul mandat în cadrul CDI în perioada 2017-2022.


"Realegerea pentru un nou mandat în cadrul CDI confirmă aprecierea statelor membre ONU pentru activitatea desfăşurată de profesorul Bogdan Aurescu în cadrul Comisiei. Astfel, în cadrul primului său mandat la CDI, în calitate de copreşedinte al Grupului de Studiu privind creşterea nivelului mărilor şi oceanelor în relaţie cu dreptul internaţional (Sea-level rise in relation to international law), format de lucru stabilit în cadrul Comisiei, Bogdan Aurescu, care a avut un rol principal în promovarea acestui subiect pentru a fi inclus pe agenda Comisiei, s-a implicat în mod direct în analiza acestei teme de importanţă deosebită la nivel internaţional - creşterea nivelului mărilor şi oceanelor reprezentând un efect nemijlocit şi grav al schimbărilor climatice -, din perspectiva implicaţiilor sale juridice complexe pentru un număr foarte mare de state", se arată în comunicat.


Sursa citată adaugă că, în această calitate, Aurescu a co-autorat First Issues Paper, "document substanţial" în care e analizată problema creşterii nivelului mărilor din perspectiva dreptului mării.


"Rezultatul acestei realegeri reprezintă, pe de o parte, reconfirmarea prestigiului de care se bucură Şcoala Română de Drept Internaţional, iar pe de altă parte, aprecierea pentru profesionalismul şi expertiza în domeniu ale membrului român la CDI, care îşi va continua activitatea pe parcursul celui de-al doilea mandat la CDI", precizează MAE.


Comisia de Drept Internaţional are ca obiectiv dezvoltarea progresivă a dreptului internaţional şi codificarea sa, fiind un organ subsidiar al Adunării Generale ONU. Conform statutului, cei 34 de membri ai Comisiei sunt experţi independenţi în domeniul dreptului internaţional, cu o experienţă recunoscută pe plan internaţional în acest domeniu, atât în ce priveşte aspectele teoretice, cât şi cele practice ale dreptului internaţional, menţionează sursa amintită.


MAE subliniază "rolul fundamental" pe care CDI îl are în sistemul ONU, "ca veritabil pilon de stabilitate şi reper pentru relaţiile internaţionale, contribuind la realizarea şi menţinerea supremaţiei dreptului la nivel internaţional (...) şi a ordinii internaţionale bazate pe norme".


"Totodată, prin mandatul său specific, dedicat consolidării cadrului juridic în care se desfăşoară relaţiile internaţionale, Comisia contribuie nemijlocit la demersurile ONU vizând asigurarea securităţii şi stabilităţii, într-un context marcat de cele mai diverse şi grave provocări la adresa comunităţii internaţionale. (...) Pe agenda Comisiei figurează subiecte relevante în contextul global actual, precum aplicarea provizorie a tratatelor internaţionale, succesiunea statelor în ceea ce priveşte răspunderea internaţională, protecţia atmosferei în dreptul internaţional, imunitatea oficialilor statului în faţa jurisdicţiilor penale naţionale străine, creşterea nivelului mărilor şi al oceanelor în relaţie cu dreptul internaţional", se mai arată în comunicat.


Comisia de Drept Internaţional a fost creată în anul 1947 şi a început să funcţioneze în anul 1949. Mandatul membrilor Comisiei este de cinci ani, cu posibilitatea realegerii. Mandatul actual al membrilor Comisiei a fost prelungit cu un an (până în 2022), ca urmare a contextului generat de pandemia de COVID-19 ce a împiedicat desfăşurarea sesiunii CDI din anul 2020.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.2189 secunde