Câinii polițiști ai Constanței. Loiali și dresați să atace la comandă!

820

Articole de la același autor

Bingo și Dentos sunt doi dintre cei 21 de câini polițiști care "lucrează" în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța. Sunt special antrenați, unul pentru a lua urma persoanelor dispărute, iar celălalt pentru intervenții; sunt loiali și, adeseori, intimidanți. Au ani buni în slujba cetățenilor acestui județ, iar în clipele libere le place să alerge și să se joace!


Câinele este cel mai bun prieten al omului, iar cei 21 de câini din dotarea IPJ Constanța o dovedesc, zi de zi, cu prisosință. Bingo (pe numele din acte, Lebac) și Dentos (în acte, Ret) sunt doi dintre patrupezii polițiști la care colegii apelează cu încredere pentru a-i sprijini în executarea misiunilor. 


Bingo este un mascul impunător, rasa ciobănesc german, de aproape 12 ani, antrenat special pentru a lua urma mirosului uman. Este unul dintre cei trei câini polițiști antrenați în acest domeniu, aflați în serviciul IPJ Constanța. A fost prezent la unele dintre cele mai dificile cazuri din județ, atât de dispariții, cât și de omor și și-a făcut datoria, mereu, cu încăpățânare. Totul este ca, la fața locului, să existe o "vatră", un punct de plecare de unde să înceapă căutarea, explică agentul șef principal Ionel Sima, din cadrul Serviciului Criminalistic, cel care îi este partener de 11 ani. "Sunt câțiva pași premergători, pe care îi facem la fața locului, prin care îl acomodez cu mediul. Durează vreo zece minute, după care îi dau comanda. Important este să existe un punct de plecare, pentru a putea să găsească mirosul. Altfel, nu își poate face treaba. Este special antrenat pentru a lua mirosul uman și poate să distingă mirosul celui căutat din zece mirosuri asemănătoare", explică agentul șef principal Ionel Sima. 


Pentru activitatea plină pe care a avut-o în ultimii ani, Bingo a fost premiat la nivelul Poliției Române. Îi place ceea ce face, spune partenerul său, iar cele mai dorite recompense sunt clipele de joacă de după "muncă". 


Iar cazurile la care a luat parte au fost dintre cele mai dificile. Este, de exemplu, cazul băiețelului de opt ani, din Pecineaga, găsit într-un final înecat într-un bazin de dejecții de la marginea comunei. Adus la fața locului, Bingo a luat mirosul copilului, de la marginea satului, unde a fost văzut ultima dată, și i-a condus pe polițiști până la bazinul de dejecții unde i-a fost găsit trupul, câteva zile mai târziu. Într-un alt caz de dispariție, de acum cinci ani, patrupedul a găsit cadavrul unui paznic dat dispărut. Acesta lucra ca paznic la o fermă din Palazu Mic, fusese omorât, iar trupul i-a fost ascuns sub niște pietre, în pârâul Histria. Bingo i-a luat urma victimei și i-a condus pe polițiști până la locul unde se afla trupul neînsuflețit, iar ulterior la locuințele autorilor crimei. 


La vederea lui Dentos, scandalagiii.. amuțesc!
Coleg cu el, Dentos este un frumos rottweiler de opt ani. Negru și fioros, Dentos este antrenat pentru acțiunile de intervenție și patrulare și îl însoțește în misiuni pe conductorul său, agentul șef adjunct Ionuț Jobra, din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale. Partenerul său recunoaște că, până în prezent, nu a fost nevoie să îi scoată botnița și să dea comanda de atac. Simpla prezență a lui Dentos a avut darul de a-i liniști pe recalcitranți. "Sunt situații când coborâm din autospecială, la intervenții, persoanele sunt agitate, iar Dentos se activează. Se agită, este pregătit de atac. Când îl văd, oamenii se liniștesc!", mărturisește agentul șef adjunct Ionuț Jobra. Spre deosebire de Bingo, care vrea să fie recompensat cu cât mai multă joacă, Dentos este mai … mâncăcios. Tocmai de aceea, după intervenții, cel mai mult îi plac aprecierile culinare. "Este prietenos, loial și dornic de joacă. Facem pregătire cât mai des, alergăm împreună, fac dresaj, astfel încât să se mențină în formă", a precizat polițistul Ionuț Jobra.


Deși jucăuși și liniștiți, la prima vedere, atât Bingo, cât și Dentos sunt antrenați să atace, cu precizie, atunci când situația o impune. Și nu au nicio ezitare! 


xxx
Potrivit reprezentanților IPJ Constanța, în structura inspectoratului sunt 21 de câini de serviciu, din rasele ciobănesc belgian, ciobănesc german, labrador și rottweiler, cu vârste cuprinse între 11 luni și 13 ani, rasa predominantă fiind ciobănesc german. "Câinii de serviciu participă la desfășurarea unor misiuni pe linie de ordine publică, criminalistică, dispariții de persoane, dar și pentru depistarea de substanțe interzise", au mai precizat reprezentanții IPJ.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 20 Aprilie 2012
Stire din Cetățenești : "Câinele meu n-are pic de maniere!"
Pagina a fost generata in 1.8688 secunde