Calculul tarifelor RCA va fi modificat. Cum ne va afecta la buzunare

886
Calculul tarifelor RCA va fi modificat. Cum ne va afecta la buzunare - rca-1415383636.jpg

Articole de la același autor

Tarifele RCA ar putea crește și mai mult începând din 2015. Autoritatea de Supraveghere Financiară vrea să impună reguli noi. Astfel, societățile și brokerii nu vor mai avea voie să vândă în pierdere asigurările de răspundere civilă auto și să-și acopere pagubele din vânzarea altor tipuri de asigurări.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat un proiect de normă care cuprinde mai multe modificări care vor avea impact asupra activității de subscriere a polițelor RCA și asupra activității de constatare și lichidare a daunelor.

"Pentru o mai bună transparență a procesului de vânzare a polițelor către asigurați, au fost stabilite în sarcina asiguratorilor obligații privind modul de ofertare a polițelor RCA, indiferent de canalul de distribuție (direct sau prin intermediar)", menționează reprezentanții ASF.

Mai exact, de anul viitor, asiguratorii vor fi obligați să utilizeze, în cazul RCA, tarife de primă astfel încât să acopere toate obligațiile care decurg din încheierea contractelor de asigurare RCA. Prevederea nu permite acope-rirea pierderilor pe RCA din alte for-me de asigurare.

"În ultimele zece luni au fost creșteri"

Cornel Coca Constantinescu, prim-vicepreședinte ASF, a evitat să dea un răspuns tranșant privind o iminentă creștere a tuturor prețurilor RCA de la 1 ianuarie 2015. Acesta a lăsat însă de înțeles că trendul este de creștere.

"Asiguratorii trebuie să-și recal-culeze nivelul primelor și să notifice ASF privind aceste calcule. Prevederea nu permite acoperirea pierderilor pe RCA din alte forme de asigurare. ASF va fi notificat în legătură cu tarifele de primă RCA înainte de 1 ianuarie 2015. În 2014, s-au înregistrat creșteri etapizate de tarife RCA. În ultimele zece luni, au fost deja creșteri între 20% și 50% a tarifelor medii RCA. Este posibil să crească la unele societăți și să scadă la altele de la 1 ia-nuarie 2015", a spus prim-vicepreședinte ASF.

Prețuri modificate doar o dată pe an

ASF obligă de anul viitor societățile de asigurare ca tarifele de primă RCA să acopere toate obligațiile care rezultă din încheierea contractelor. Companiile vor putea modifica prețurile numai o dată la 12 luni, iar comisioanele și alte cheltuieli trebuie incluse în prima de asigurare totală. Vor fi interzise și avantajele colaterale oferite asiguraților, la încheierea unei polițe RCA. Pentru stabilirea despăgubirilor se vor lua în calcul prețurile valabile la reprezentanțele auto din România. În caz de daună totală, valoarea vehiculului va fi stabilită în funcție de prețul pieței, fără a ține cont de grila de uzură.

"Pe polița de asigurare va trebui menționat comisionul de intermediere sau cheltuială medie de achiziție directă, acestea fiind incluse în prima de asigurare totală. Oferta asiguratorului privind RCA va trebui să fie valabilă pentru o perioadă de minimum trei zile și va trebui să conțină, în mod obligatoriu prima de asigurare, comisionul de intermediere sau cheltuiala medie de achiziție directă și data până la care oferta este valabilă. Polițele RCA vor putea fi încheiate cu cel mult 30 de zile înainte de data intrării în valabilitate a acestora", explică reprezentanții ASF. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4942 secunde