Campanie a Agenției Naționale Antidrog pe plaja din Vama Veche: "FĂRĂ RISCURI ÎN PLUS"!

351
Campanie a Agenției Naționale Antidrog pe plaja din Vama Veche:

Articole de la același autor

În perioada 1 - 15 august 2012, Agenția Națională Antidrog, în parteneriat cu Asociația Carusel, va desfășura, la Vama veche, o campanie de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri denumită "FĂRĂ RISCURI ÎN PLUS".

Contextul organizării acestei campanii este relevant din punct de vedere al prevalenței consumului de droguri la nivel național și al studiilor referitoare la comportamentele vizând HIV și hepatitele virale de tip B și C în rândul consumatorilor de droguri injectabile.

Vama Veche este cunoscută pentru atmosfera boemă și nonconformistă, fapt ce atrage un număr mare de tineri, creându-se astfel condițiile unui consum riscant de droguri legale și ilegale.

"FĂRĂ RISCURI ÎN PLUS!" este o campanie de prevenire și de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri, adresată în primul rând persoanelor care deja au inițiat consumul. Conceptul de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri este o abordare de sănătate publică, care se concentrează mai mult pe reducerea consecințelor nefavorabile (negative) ale consumului de droguri decât pe eliminarea consumului sau pe abstinență.

Campania are următoarele obiective:

reducerea riscurilor asociate consumului de droguri în rândul tinerilor aflați în Vama Veche;

promovarea serviciilor pentru tratamentul dependenței de droguri;

promovarea conceptului de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri, ca abordare de sănătate publică și de destigmatizare a consumatorilor de droguri.

Din punct de vedere al conceptului de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri, activitățile desfășurate în această campanie sunt următoarele:

- Informare, educare și consiliere în vederea reducerii riscurilor asociate consumului de droguri;

- Schimb de seringi;

- Distribuire de prezervative;

- Referiri către servicii de asistență medicală, psihologică și socială.

Echipa de implementare va fi compusă din medici, psihologi, asistenți sociali și juriști, care vor reprezenta atât Agenția Națională Antidrog, cât și Asociația Carusel.

Echipa campaniei va amplasa un cort ca punct fix de lucru de la care se va pleca pe teren (plajă și terase) pentru a distribui pliante și a discuta cu tinerii despre riscurile asociate consumului de droguri.

În România, sistemul de asistență medicală, psihologică și socială adresat consumatorilor de droguri este împărțit pe trei niveluri de intervenție. Primul nivel reprezintă principala cale de acces la sistemul de asistență, având ca obiectiv general reducerea riscurilor asociate consumului de droguri. Importanța acestui nivel este subliniată de intrarea în contact și atragerea populației din afara rețelei de tratament, asigurarea vigilenței epidemiologice, reducerea consecințelor negative ale consumului de droguri, diminuarea conflictelor sociale, facilitarea creșterii motivației pentru schimbare în scopul inițierii unui tratament adecvat. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4142 secunde