Canabis și etnobotanice. Ce droguri au preferat constănțenii, în 2019

443
Canabis și etnobotanice. Ce droguri au preferat constănțenii, în 2019 - fondconsumatoridrogurictasursaan-1580063251.jpg

Articole de la același autor

Canabisul și etnobotanicele sunt primele în preferințele consumatorilor de droguri din județul Constanța. Specialiștii atrag atenția că, în ultima perioadă, se constată o scădere a vârstei celor care ajung să-și alunge suferințele cu droguri. Astfel, cel mai tânăr consumator ajuns în atenția psihologilor, anul trecut, a fost o copilă de 14 ani. 


Dependența de droguri este o boală cronică, a subliniat comisarul șef Cristian Marius Oprișan, șeful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța. 


"Este o boală care afectează consumatorul, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Aceștia resimt panică, depresie, tendințe paranoide, agresivitate, tulburări de comportament, aspecte care pot duce inclusiv la stări de suicid", a arătat Oprișan. Iar, având în vedere că este vorba despre o boală, în ultimii ani consumul de droguri nu mai este pedepsit la fel precum punerea în vânzare. 


"A fost introdus conceptul de «justiție terapeutică», prin care consumatorii sunt direcționați să primească ajutorul de care au nevoie, nu sunt trimiși la închisoare", a mai arătat reprezentantul centrului antidrog. 


Pe parcursul lui 2019, 107 consumatori au cerut sprijinul specialiștilor, la începutul anului fiind în terapie alți 47 de consumatori. Cei mai mulți au ajuns la acest centru prin intermediul DIICOT - adică erau anchetați în dosare penale și au fost "obligați", în caz contrar riscând să ajungă după gratii! -, alți 18 consumatori au fost trimiși prin Serviciul de Probațiune al Tribunalului Constanța, în vreme de 28 de consumatori au venit din proprie inițiativă. 


Statistica arată că, și în 2019, drogul preferat al constănțenilor a rămas canabisul. Astfel, din totalul celor care au apelat la specialiști, 85 se drogau cu această substanță, în vreme ce 35 preferau substanțele psihotrope (etnobotanice), pe ultimele locuri fiind ecstasy și amfetamina. 


"Cel mai tânăr consumator a fost o minoră de 14 ani, care a venit în cadrul centrului prin intermediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța. Numărul fetelor consumatoare este mai mic decât al băieților: au avut în tratament 16 fete și 137 de băieți", a arătat comisarul șef Oprișan. 


Cât privește vârsta consumatorilor, se constată o scădere, majoritatea dintre aceștia având în 15 și 20 de ani. 


XXX 
În scopul testării consumatorilor de droguri care ajung în Urgența Spitalului Clinic Județean de Urgență "Sf. Andrei" Constanța, între unitatea spitalicească și Agenția Națională Antidrog a fost semnat un protocol de colaborare. În baza acestui protocol, agenția a pus la dispoziția spitalului 300 teste rapide de depistare HIV, 400 teste rapide de depistare a hepatitei B și 400 teste rapide de depistare a hepatitei C. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5704 secunde