Când se va încheia pandemia, potrivit experților. Primele țări care vor ieși din criza sanitară

332
Când se va încheia pandemia, potrivit experților. Primele țări care vor ieși din criza sanitară - spital-1636011290.jpg

Articole de la același autor

Pe măsură ce cazurile de infectare cu varianta Delta încep să scadă în multe regiuni ale lumii, oamenii de știință analizează când și unde va deveni Covid-19 la o boală endemică în 2022 și în perioada următoare.


Jurnaliștii Reuters au vorbit cu zeci de experți în sănătate, care spun că se așteaptă ca primele țări care vor ieși din pandemie să aibă o combinație între rate mari de vaccinare și imunitate naturală în rândul populației care a trecut prin boală, situație care se regăsește în state precum SUA, Marea Britanie, Portugalia și India. Aceștia avertizează însă că SARS-CoV-2 rămâne un virus imprevizibil care suferă mutații pe măsură ce se răspândește în rândul populațiilor nevaccinate.


Niciunul dintre experții consultați de Reuters nu exclude complet ceea ce unii au numit „scenariul apocaliptic”, în care virusul suferă mutații până la punctul în care evită imunității câștigate cu greu. Totuși, aceștia sunt încrezători că multe țări vor lăsa în urmă perioada cea mai rea a pandemiei în următorul an.


„Credem că, de acum și până la sfârșitul anului 2022, acesta este punctul în care obținem controlul asupra acestui virus... în care putem reduce semnificativ cazurile severe și decesul”, a spus Maria Van Kerkhove, epidemiolog care conduce acțiunile de combatere a pandemiei în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).


Viziunea agenției se bazează pe munca cu experții în boli care trasează cursul probabil al pandemiei în următoarele 18 luni. Până la sfârșitul lui 2022, OMS își propune ca 70% din populația lumii să fie vaccinată.


„Dacă ajungem la acea țintă, vom fi într-o situație epidemiologică foarte foarte diferită”, a spus Van Kerkhove.


Kerkhove este însă îngijorată că țările vor ridica prematur măsurile sanitare. „Este uimitor pentru mine să văd oameni pe străzi, de parcă totul s-a terminat”, a adăugat ea.


Cazurile de Covid-19 și decesele au scăzut din luna august în aproape toate regiunile de pe glob, potrivit raportului OMS din 26 octombrie.


Europa a fost o excepție, varianta Delta făcând ravagii în țări cu rate scăzute de vaccinare, cum ar fi Rusia și România, precum și în locuri care au eliminat obligativitatea purtării măștii. Varianta Delta a contribuit la creșterea numărului infectărilor și în țări precum Singapore și China, care au rate ridicate de vaccinare, dar imunitate naturală redusă, din cauza măsurilor de izolare mult mai stricte.


„Tranziția va fi diferită în fiecare loc din cauză că va fi determinată de gradul de imunitate al populației, obținut în urma infectării naturale și, desigur, prin distribuția vaccinului, care variază de la regiune la regiune, de la țară la țară”, spune Marc Lipsitch, un epidemiolog de la Școala T.H. Chan pentru Sănătate Publică, din cadrul Universității Harvard.


Câțiva experți spun că se așteaptă ca valul cu varianta Delta din SUA să se încheie luna aceasta, fiind și ultimul val important de Covid-19.


„Facem tranziția de la faza pandemică la faza endemică a acestui virus, în care devine o amenințare persistentă aici, în Statele Unite”, a spus fostul comisar al FDA, Scott Gottlieb.


Chris Murray, un expert în prognoze privind bolile, de la Universitatea din Washington, vede de asemenea finalul valului Delta în noiembrie, în SUA.


„Vom avea o creștere foarte modestă (a infectărilor) în iarnă. Dacă nu vor apărea noi variante majore, atunci cazurile COVID vor începe cu adevărat să scadă în aprilie”, a spus Murray.


Chiar și acolo unde cazurile cresc pe măsură ce țările elimină restricțiile pandemice, precum în Marea Britanie, vaccinurile par să oprească spitalizările.


Epidemiologul Neil Ferguson, de la Imperial College London, a spus că Marea Britanie a depășit partea cea mai grea a pandemiei.


Experții se așteaptă însă ca virusul să continue să provoace spitalizări și decese în anii următori, la fel ca alte boli endemice, cum ar fi malaria.


Unii experți spun că virusul se va comporta în cele din urmă mai mult ca rujeola, care este cauză pentru focare în rândul populațiilor unde acoperirea vaccinală este scăzută.


Alții văd Covid-19 devenind mai mult o boală respiratorie sezonieră, la fel ca gripa. Sau, virusul ar putea deveni mai puțin ucigaș, afectând în mare parte copiii, însă aceasta ar putea dura decenii, spun unii experți.


Epidemiologul Neil Ferguson se așteaptă ca SARS-CoV-2 să provoace un număr peste medie al deceselor în UK în următorii doi ani și jumătate, însă este puțin probabil ca infectările să copleșească sistemul sanitar sau ducă la reimpunerea distanțării fizice.


Trevor Bedford, un virusolog de la Fred Hutchinson Cancer Center, se așteaptă la un val de infectări mai redus în iarnă, în SUA, urmat de o tranziție la o boală endemică în 2022-2023. El consideră SUA va avea între 50.000 și 100.000 de decese anuale cauzate de COVID-19, pe lângă aproximativ 30.000 de decese anuale din cauza gripei.


Virusul probabil va continua să aibă mutații, necesitând o vaccinare anuală făcută pentru a contracara noile tulpini, a mai spus Trevor Bedford.


Însă în cazul în care scenariul în care COVID devine o boală sezonieră devine realitate, iar virusul va circula în tandem cu răceala, experții americani în sănătate se așteaptă ca acesta să aibă un impact semnificativ asupra sistemelor sanitare.


Sursa: Reuters


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6157 secunde