Caz șocant! Un tânăr de 19 și-a dat foc și a murit. Nimeni nu a intervenit!

623
Caz șocant! Un tânăr de 19 și-a dat foc și a murit. Nimeni nu a intervenit! - tanarramnicuvalceaalexandru-1684944631.jpg
Un tânăr de 19 ani a ales să-și pună capăt zilelor marți, 23 mai, la primele ore ale dimineții, în văzul tuturor, într-un loc public din Râmnicu Vâlcea, fără ca nimeni să intervină.


Imaginile cu un puternic impact emoțional imortalizate de o cameră de luat vederi, ce surprind ultimele clipe din viața băiatului care ardea, au făcut înconjurul țării și au iscat vii reacții legate atât de posibilele cauze care ar fi putut să-l determine să recurgă la un astfel de gest extrem, cât și despre lipsa de implicare a celor din jur. Tragedia s-a petrecut sub privirile nepăsătoare ale trecătorilor.


Un psiholog bucureștean, originar din Vâlcea, Angelo Gabriel Oteșanu, membru al Societății Europene de Psihologia Sănătății (EHPS), acreditat de Colegiul Psihologilor din România, este de părere că în acest caz se poate vorbi despre „Sindromul Genovese”.


Așa-zisul „efect de spectator” se referă la lipsa de reacție și de intervenție a celor din jur. Studiile au scos la iveală că în situații de urgență, tiparul obișnuit de răspuns al martorilor este afectat: când suntem în mulțime, așteptăm ca alții să dea primii o mână de ajutor unei persoane aflate în pericol. Este vorba atât despre urgențele care implică pericol de vătămare sau daune pentru martor, cât și cele situațiile neobișnuite și rare, ori care necesită o acțiune promptă, imediată, la fel cum a fost cazul în Râmnicu Vâlcea, scrie Adevărul.ro


La fel ca în cazul lui Kitty Genovese, petrecut în 1964 în New York, înjunghiată în plină stradă sub privirile a 38 de martori, Alexandru, tânărul de 19 ani, din Vâlcea, a ars ca o torță și a murit în chinuri, fără ca nimeni să încerce să-l salveze.


Locul ales de tânăr pentru fatalul său gest era unul extrem de familiar pentru el. Învățase la școala de peste drum: Colegiul Economic. Plecase de acasă dimineața, din cartierul Goranu, situat în estul orașului, iar pe drum s-a oprit la o benzinărie din vecinătatea unui centru comercial, pentru a cumpăra 1,5 litri de benzină, după cum aveau să dovedească ulterior imaginile surprinse de camerele de luat vederi verificate de către polițiști, ceea ce dovedește premeditarea gestului.


Poliția ia în calcul posibilitatea ca tânărul să fie un absolvent de clasa a XII-a, având în vedere zona în care s-a produs tragedia, în fața unui liceu, dar și faptul că a ales să recurgă la gestul extrem în fața unei case de pariuri, care funcționează la parterul blocului.
Nu pot fi trecute cu vederea nici consumul de droguri, ori posibilitatea unei decepții.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8116 secunde