Ce a decis Înalta Curte în cazul "Alina Bica"

343
Ce a decis Înalta Curte în cazul

Articole recomandate

Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat, joi, în dosarul în care fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, și fostul șef al ANAF, Șerban Pop, au fost trimiși în judecată pentru corupție în legătură cu clasarea unui dosar în care era implicat omul de afaceri Horia Simu.


Judecătorii au decis să amâne sentința și au schimbat încadrările pentru cei acuzați.


"Repune cauza pe rol în vederea punerii în discuție a schimbării de încadrare juridică, astfel:


- pentru inculpatul Simu Horia din infracțiunea de dare de mită prevăzută de art.290 Cod penal raportat la art.6 din Legea nr.78/2000 în infracțiunea de cumpărarea de influență prevăzută de art.292 alin.1 Cod penal raportat la art.6 din Legea nr.78/2000;


- pentru inculpatul Pop Șerban din complicitate la infracțiunea de dare de mită prevăzută de art.48 alin.1 raportat la art.290 Cod penal raportat la art.6 din Legea nr.78/2000 în infracțiunea de trafic de influență prevăzută de art.291 alin.1 raportat la art.6 din Legea nr.78/2000; 


- pentru inculpata Bica Alina Mihaela din infracțiunea de luare de mită prevăzută de art. 289 Cod penal rap. la art. 6 din Legea 78/2000 cu aplic. art. 7 lit.b din Legea 78/2000 și participație improprie sub forma determinării cu intenție la săvârșirea fără vinovăție a infracțiunii de abuz în serviciu prevăzută de art.52 alin.3 raportat la art. 132 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal cu aplicarea dispozițiilor art.38 alin.1 Cod penal în infracțiunea de favorizarea făptuitorului prevăzută de art.269 alin.1 Cod penal".


La termenul de pe 19 decembrie, procurorii anticorupție au cerut închisoare cu executare atât pentru fosta șefă a DIICOT cât și pentru Horia Simu și Șerban Pop. Avocații inculpaților au solicitat achitarea. Dosarul a fost trimis instanței în septembrie 2015.


"La data de 8 noiembrie 2014, inculpata Bica Alina Mihaela în calitate de procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, a primit, pentru sine, în mod indirect, printr-un intermediar (martor denunțător în cauză), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la inculpatul Pop Șerban. Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de omul de afaceri în tranșe, pe parcursul a 8 luni, în cursul anului 2014, inculpatului Pop Șerban, pentru ca acesta să o remită în scopul menționat mai sus", au precizat procurorii în rechizitoriu.


Anchetatorii susțin că, în schimbul banilor, Alina Bica a înlocuit procurorul care instrumenta dosarul lui Horia Simu și a făcut presiuni asupra magistratului care a preluat cauza pentru a da o soluție de clasare în dosarul în care era urmărit penal Horia Simu. În final, în dosarul omului de afaceri procurorul de caz a dispus o soluție de clasare, DNA arătând că, potrivit probelor administrate în cauză, magistratul a acționat fără vinovăție.


Alina Bica este judecată și în alte cauze, având o condamnare în primă instanță de patru ani de închisoare pentru favorizarea faptuitorului în dosarul în care este judecată alături de Adriean Videan. Fostul ministru al Economiei a fost achitat.






Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 23 Octombrie 2015
Stire din Politică-Administrație : Alina Bica, internată în spital
Pagina a fost generata in 0.5134 secunde