Ce faci când dai nas în nas cu hoțul

2348
Ce faci când dai nas în nas cu hoțul - reactiihoti1-1322416964.jpg

Vi s-a întâmplat ca, în timp ce vă aflați în stația de autobuz, să observați cu coada ochiului cum o bătrână este buzunărită și să nu știți cum să reacționați? În astfel
de situații, cei mai mulți martori întorc privirea, parcă rușinați, de teamă ca nu care cumva hoțul să-și dea seama că a fost zărit. Această atitudine este greșită, atrag atenția polițiștii, care oferă sfaturi și cum trebuie procedat atunci când sunteți victima unei tâlhării, în plină stradă, sau când dați nas în nas cu hoțul, în propria casă.

Simplul fapt de a fi martor la un furt sau o tâlhărie îi sperie pe cei mai mulți constănțeni; preferă să întoarcă privirea, să ocolească zona respectivă în cea mai desăvârșită liniște, astfel încât răufăcătorul să
nu-și dea seama că a fost văzut. Totul de teamă că, la rândul lor, vor ajunge în vizorul infractorilor și le-ar putea fi pusă viața în pericol. Dacă în aceste condiții sunt temători, este de înțeles că în momentul în care ajung în postura de victime, cei mai mulți intră în panică, nemaiștiind cum să reacționeze.
Sfatul polițiștilor este ca, în astfel de situații, atât victimele, cât și martorii să fie atenți la cât mai multe detalii, pentru a le putea descrie mai târziu anchetatorilor. În rândurile următoare, vă prezentăm câteva dintre povețele oamenilor legii, privind modul cum ar trebui să se reacționeze în diverse "confruntări" cu răufăcătorii.

Să nu vă fie teamă de hoții din buzunare
Cel mai des contact al constănțenilor cu infractorii are loc în stațiile de autobuz sau în mijloacele de transport în comun, când, fără voia lor, călătorii observă cum șuții își buzunăresc victimele. În general, oamenii se prefac a nu vedea aceste infracțiuni, de teamă.
Agentul principal șef Cătălin Ologu, din cadrul Biroului Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Constanța, a subliniat că hoții din buzunare nu sunt atât de periculoși pe cât se crede.
"Dacă cei din jur ar fi mai curajoși și i-ar atrage atenția celui buzunărit în momentul comiterii faptei sau măcar ar spune ceva, măcar ar întrerupe un furt. Mulți spun: «Cum să intervin, că vine și mă taie sau bagă cuțitul în mine?!». Nu, nici pe departe! Hoții din buzunare nu sunt atât de violenți cum se aude, nici nu au cuțite asupra lor", a subliniat polițistul.
"Cei care erau mai violenți au fost condamnați la închisoare. De exemplu, la începutul anului, au fost condamnați trei hoți din buzunare pentru tâlhărie, după ce au lovit o femeie care și-a dat seama că era buzunărită. Cândva, înainte de anii 2000, erau câteva hoațe din buzunare care foloseau «laserul», adică aveau o jumătate de lamă între arătător și degetul mijlociu și tăiau poșeta sau sacoșele. A fost un caz când cineva și-a dat seama că este buzunărit și imediat l-a atins pe față cu lama. Dar a fost un caz singular, iar din 2000, de când lucrez la Compartimentul Furturi din Buzunare, nu am avut cazuri să fie atacați oamenii. Poate doar îmbrânceli, cum se poartă la români. Dar hoții din buzunare nu au folosit cuțite sau să atace, pentru că intră în altă sferă infracțională, respectiv riscă să fie acuzați de tâlhărie și sunt condamnați la mai mulți ani de închisoare", a mai explicat Cătălin Ologu.
Polițistul a subliniat, însă, că este vorba strict de hoții din buzunare care acționează în stațiile de autobuz și mijloacele de transport. Alți infractori, de exemplu cei care smulg telefoane sau poșete în plină stradă sau cei specializați în furturi din auto ori locuințe, ar putea să riposteze.

Strigați, cât mai tare, după ajutor
Cea mai bună apărare, în momentul în care sunteți victima unei tâlhării, în plină stradă, este să strigați după ajutor și să faceți tot posibilul să vă îndepărtați de necunoscutul care v-a atacat.
"Am un singur sfat: dacă se apropie cineva de ei, să se îndepărteze. Chiar dacă încearcă să intre în vorbă cu ei, să nu se oprească. Dacă vor vedea că insistă, să strige cât pot de tare după ajutor, să strige «Poliția!», sigur vor pleca. Hoții, în general, încearcă să fie cât mai discreți, iar în situațiile acestea ar încerca să atragă atenția asupra lor", a adăugat Cătălin Ologu. Și, bineînțeles, trebuie evitate aleile întunecoase și nepopulate.

Mai bine evitați confruntarea cu hoții din locuințe
Cele mai mari probleme le ridică, însă, situația în care victimele se trezesc cu hoții în propria casă. Riscurile ca aceștia să fie înarmați cu un cuțit sau o altă armă (inclusiv cu o rangă, cu care ar putea să-i lovească pe proprietari!) sunt mai mari. De aceea, spun polițiștii, nu se pot hazarda în a-i sfătui pe constănțeni să îi atace pe intruși, căci consecințele ar putea fi mult mai grave decât dispariția unui telefon mobil sau a unor bijuterii. Nu înseamnă însă că nu trebuie să ia atitudine!
"În primul rând, să fie extrem de atenți la detalii: cum este îmbrăcat hoțul, statură, semne particulare. Și să facă gălăgie, să strige după ajutor, astfel încât să-i intimideze și să-i îndepărteze", ne-a declarat comisar șef Emilian Pârvu, șeful Poliției Municipiului Constanța.
Pe de altă parte, legislația prevede că, în astfel de situații, proprietarii locuințelor sunt în legitimă apărare dacă îi atacă pe hoți, pentru a-și apăra bunurile. Actualul Cod Penal nu îi protejează, însă, într-adevăr pe cei care sunt în legitimă apărare - fapt susținut de avocați! - astfel că, sfatul lor este "mai bine să se evite confruntările directe cu răufăcătorii".



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7096 secunde