Ce să faceți pentru a fi despăgubiți dacă vă este distrusă mașina

870
V-ați parcat mașina în apropierea blocului și ați găsit-o distrusă din cauza zăpezii, a gheții sau a altor obiecte care au căzut de pe acoperișul clădirii? Puteți să obțineți o despăgubire pentru prejudiciul suferit, conform legislației, dar trebuie să aveți grijă să vă adunați cât mai multe probe.

Avocatul constănțean Bogdan Pavel a explicat cum trebuie să procedați dacă vă aflați într-una din situațiile descrise mai sus: "Există o Hotărâre de Consiliu Local care obligă toți deținătorii de spații comerciale și asociațiile de proprietari să deszăpezească acoperișurile, să îndepărteze țurțurii și, în general, să ia măsuri pentru îndepărtarea cauzelor care pot provoca incidente. Este aceeași situație ca atunci când ne stricăm mașina în oraș, într-o groapă, de exemplu și putem să ne îndreptăm împotriva administratorului drumului".

Dacă autoturismul este asigurat CASCO, demersul este simplu: se apelează la firma de asigurări, ai cărei specialiști vin la fața locului și constată împrejurările în care a fost deteriorată mașina și daunele produse, după care achită contravaloarea prejudiciului.

Situația este mai complicată, însă, atunci când nu există această asigurare facultativă. "Dacă mașina nu este asigurată, trebuie ca o autoritate să constate daunele provocate. Așa că primul lucru pe care trebuie să-l facă proprietarul este să sune la Poliție. Orice avariere, oricât de mică ar fi, trebuie raportată, pentru că ulterior această hârtie va fi necesară. Pe lângă constatarea Poliției, este bine să se găsească și unul sau doi martori care au văzut cum s-a întâmplat, care să poate depune mărturie că mașina a fost distrusă în timp ce era parcată în locul respectiv", a continuat avocatul.

Faceți poze și filmulețe cu telefonul!

De foarte mare ajutor sunt și probele precum pozele sau filmulețele, inclusiv cele făcute cu telefonul mobil. "În litigiile civile sunt permise orice probe pe care le pot aduce reclamanții, inclusiv înregistrările video și audia, planșele video", a mai atras atenția avocatul Bogdan Pavel.

Foarte important este, a atras atenția avocatul, să păstrați toate chitanțele de la cheltuielile făcute: deplasările cu taximetrul, tractarea autoturismului, dacă este cazul, reparațiile efectuate etc. "Orice persoană are dreptul la daune materiale, în calcularea cuantumului cărora se va ține cont de chitanțele pe care le prezintă păgubitul, dar și la daune privind beneficiul nerealizat. De exemplu, dacă autoturismul era folosit ca taxi, iar proprietarul pierde bani pentru că nu-l folosește, trebuie să stipuleze și acest lucru", a mai afirmat avocatul.

Atenție, însă! Trebuie să vă asigurați că mașina nu este parcată într-un loc interzis sau pe spațiul verde, căci în această situație nu puteți solicita despăgubiri. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 25 Februarie 2012
Stire din Eveniment : Accident rutier la Mircea Vodă
Pagina a fost generata in 1.3468 secunde