Ce trebuie să știi pentru a avea o mașină cu geamuri fumurii

16494
7
Ce trebuie să știi pentru a avea o mașină cu geamuri fumurii - foliegeamuriauto3-1360608849.jpg
Foliile auto nu sunt interzise, dar trebuie montate în anumite condiții și doar de firmele autorizate de Registrul Auto Român. Însă, sunt numeroși constănțeni care se încred în vorbele diverșilor meseriași și sfârșesc prin a rămâne fără certificatul de înmatriculare. 

Montarea de folii auto pe geamurile mașinii este, dincolo de necesitate (atunci când vorbim de foliile securizate, cu ajutorul cărora pot fi prevenite furturile din auto), o formă de "tunare". Așa că toți șoferii vor ca foliile să fie cât mai închise la culoare, iar dacă se poate să aibă și nuanțe diferite de mașina vecinului, cu atât mai bine. Sunt numeroși, însă, cei care se încântă la vorbele unor meseriași care repară mașini în garajul din curte sau care se apucă să-și monteze singuri respectivele folii.

Foliile auto nu sunt interzise de lege …

Dar, după cum a subliniat Ștefăniță Zaharia, adjunctul Registrului Auto Român (RAR) Constanța, pot fi montate numai cu respectarea prevederilor legale.

"În ceea ce privește aceste mult mediatizate folii auto, din punctul de vedere al regulamentului RAR, nu pot fi montate pe parbriz și pe geamurile laterală față. În schimb, pe lunetă și pe geamurile laterale spate pot fi montate, dar numai de atelierele autorizate. Proprietarii de autoturisme trebuie să știe că firmele autorizate vor aplica, pe fiecare geam și marcajele corespunzătoare, prin care se confirmă că foliile sunt omologate și vor primi și acte în acest sens", a afirmat adjunctul RAR Constanța.

"Geamurile laterale din spate și lunetă nu sunt esențiale pentru vizibilitatea din interior, când autoturismul este echipat cu oglinzi retrovizoare exterioare pe ambele părți, însă și cazul în care acestea au o transparență modificată față de cea stabilită prin marcajul de omologare, se urmărește ca stratul aplicat ulterior să fie uniform și să nu creeze distorsiuni. Modificarea transparenței geamurilor nu se înregistrează în cartea de identitate a autovehiculului, însă atelierele autorizate să efectueze operațiunea de aplicare a foliei colorate trebuie să elibereze un document privind certificatul de conformitate și licența emisă de Organismul de Certificare Produse al RAR, iar la inspecția tehnică periodică se verifică eticheta ce conține marca de omologare, precum și gradul de transparență", au mai arătat reprezentanții RAR.

Cât privește firmele autorizate, lista acestora poate fi găsită pe pagina web www.rarom.ro.

Amenzi usturătoare pentru o folie

Atât reprezentanții RAR, cât și polițiștii ne-au declarat că numărul celor care nu respectă pașii legali în montarea foliilor auto este ridicat. Iar legea le impune polițiștilor rutieriști să confiște talonul auto (certificatul de înmatriculare) celor care au folii montate pe geamurile laterale față și parbriz, sau au folii fără marcajul de omologare, dar și celor care au montat folii pe faruri sau la sistemul de semnalizare, și să aplice amenzi.

De la începutul acestui an, polițiștii au ridicat deja 300 de certificate de înmatriculare, pentru diverse defecțiuni, dar majoritatea la sistemul de iluminare și montare folii.

De menționat că, în cazul defecțiunilor la sistemul de iluminare și a foliilor auto, spre deosebire de defecțiunile la alte sisteme, polițiștii rutieriști nu necesită prezența unui inspector de la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) pentru a aplica amenzi.

Amenzile sunt consistente: între 9 și 20 puncte de amendă (675 și 1.500 de lei) pentru folii montate necorespunzător și pentru reclamele publicitare sau înscrisurile aplicate pe geamuri, și între 6 și 8 puncte (450 și 600 lei) pentru foliile montate pe dispozitivele de iluminare sau semnalizare.

"Sunt mulți constănțeni care vin la noi pentru redobândirea talonului, după ce le-a fost ridicat de Poliția Rutieră din cauza acestor folii", a adăugat Ștefăniță Zaharia. Astfel, proprietarii autoturismelor trebuie să dea jos folia, după care să se prezinte la RAR cu dovada înlocuitoare a certificatului de înmatriculare, dar pe care să fie menționate toate datele mașinii! Abia după ce inspectorul RAR își dă acordul că mașina este în regulă se poate întoarce la Poliția Rutieră, pentru ridicarea talonului.

Iar, dacă se impune și efectuarea inspecției tehnice periodice, șoferul va primi un formular de la RAR, cu care va merge la Poliția Rutieră, va ridica talonul și se va întoarce la registru pentru inspecție.

Ați rămas fără talon? Iată ce trebuie să știți

Atenție! La ridicarea certificatului de înmatriculare, Poliția Rutieră eliberează o dovadă înlocuitoare ce este valabilă doar 15 zile. "Această dovadă nu se prelungește, ceea ce înseamnă că toate demersurile pentru redobândirea talonului trebuie făcute în perioada respectivă, în caz contrar, după expirarea dovezii, șoferii nu mai pot circula cu mașina respectivă. În cazul celor surprinși că circulă cu dovada expirată, se ridică plăcuțele de înmatriculare", a subliniat Cristina Vasile, purtător de cuvânt Poliția Rutieră Constanța.

Comentează știrea

Alex
12 februarie 2013
Praf

Ce scop au geamurile fumurii? Doar reduc vizibilitatea pentru ceilalti participanti la trafic. Se cunoaste faptul ca romanul nu are respect pentru cei din jurul, fapt care in trafic este demonstrat in orice moment si in orice loc (opiri aiurea, neacordari de prioritate, flash-uri "hai bah ca e galben, de ce astepti verde"). Implicit posesorul unei masini cu geamuri fumurii nu se gandeste la ceilalti participanti la trafic.

x
12 februarie 2013
xx

Pai domnu' Alex, sa-ti explic...eu am folii pe spate, omologate, montate de Onyo, transparenta 33%, civilizate, montate cu scopul precis de a securiza geamul suplimentar in caz de accident si de a obtine astfel un filtru de lumina suplimentar prin efectul heliomat pe care i-l ofera acestea...se schimba transparenta foliei in functie de natura si intensitatea liminii..au o transparenta foarte marita noaptea la lumina de stalp artificiala si aproape opace pe timp de zi la soare...am uitat sa-ti spun si ca in spate stau doi copii, in scaune speciale chico, cu centuri in 5 puncte, ca la soferii de curse...un copil tinut in spate in soare, suporta o mare tortura, mai ales la drum lung, mai ales vara...asa ca in cazul meu e necesitate, nu fita...si mai sunt cei care umbla cu cate o curva in spate si nu vor sa fie vazuti de cunoscuti..atunci schimbam registrul...SA FIE RESPECTATA LEGEA, ASA E CEL MAI CORECT

panait istrati
12 februarie 2013
ce si cum

ce trebuie sa stim ptr. a avea un oras curat? spatii verzi ? trotuare ?un oras fara maidanezi ? nu credeti ca e timpul sa stim la fel de multe si despre aceste "amanunte"?

Adi
8 august 2014
folie auto

Atelier autorizat RAR de montaj folii auto LLumar in Bucuresti gasiti pe calea Grivitei http://www.folieautobuc.ro

marin
21 septembrie 2014
geamuri fumurii

in cazul montajului in strainatate ce drepturi de contestareacriune are politia romana asupra masinii si documentelor eliberate de catre un atelier autorizat exemplu din Italia !

Radu
25 septembrie 2014
...

Poate vreau sa o F#T pe gagicamea in masina si sa nu se holbeze toti la mine cand dau la buci :)

Răspuns la: Praf
Adăugat de : Alex, 12 februarie 2013
Ce scop au geamurile fumurii? Doar reduc vizibilitatea pentru ceilalti participanti la trafic. Se cunoaste faptul ca romanul nu are respect pentru...
Laurentiu
2 iulie 2015
Folie auto

Atelierele autorizate RAR pentru aplicarea de folie auto le puteti gasi direct pe site-ul RAR... http://www.rarom.ro/article--Ateliere_care_efectueaz%C4%83_modific%C4%83ri_constructive_%C5%9Fi_aplicare_folie--298.html Mai multe detalii puteti gasi si aici... www.montajfolieauto.ro

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0533 secunde