Ce trebuie să știți despre anvelopele de iarnă și amenzile polițiștilor

3359
5
Ce trebuie să știți despre anvelopele de iarnă și amenzile polițiștilor - iarnamasinizapada4-1318357322.jpg

Obligativitatea de a avea mașinile dotate cu anvelope de iarnă a băgat în vrie șoferii din toată țara. Discuțiile vizavi de acest subiect par să nu se mai sfârșească și, zi de zi, par să apară chestiuni noi, iar conducătorii auto nu știu ce să mai creadă.
Pentru a lămuri toate discuțiile vizavi de acest subiect va spunem că, prin Ordonanța Guvernului nr. 5/2011, care a modificat Ordonanța de urgență a Guvernului 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, s-a introdus obligativitatea dotării cu anvelope de iarnă, care au fost definite ca: "anvelope omologate conform Directivei 92/23/CE a Con-siliului din 31 martie 1992, privind pneurile autovehiculelor și ale remorcilor acestora".
Conform Directivei menționate, pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, acestea trebuie să fie inscriptionate cu unul dintre simbo-lurile "M+S", "M.S.", "MS" sau "M&S", fără a include în această categorie anvelopele marcate numai "all seasons".
Prin aceste precizări, credem că sunt lămuriți toți cetățenii care aveau dubii în privința anvelopelor pe care trebuie să le achiziționeze. Pentru că s-au făcut discuții vizavi de anumite documente ce privesc achiziționarea acestora pe care ar trebui să le prezentați atunci când sunteți opriți de polițiști, comisarul șef Constantin Bădângă, șeful Biroului Drumuri Naționale și Euro-pene din cadrul Serviciului Poliției Rutiere (SPR) Constanța, ne-a declarat că, până la acest moment, de la centru nu li s-a spus ca la verificările ce le vor face polițiștii să solicite astfel de documente.
O altă discuție vizavi de aceste anvelope de iarnă este cea privind perioada în care trebuie să vă dotați mașinile cu ele. Trebuie să rețineți că polițiștii vă vor trage la răspun-dere DOAR în situația în care dru-murile pe care circulați sunt aco-perite de zăpadă, gheață sau polei.
Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circu-lația pe drumurile publice prevede sancționarea conducerii autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă sau transport persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau fără a avea montate pe acestea roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante omologate, nefăcându-se re-ferire la o anumită perioadă a anului. Mai exact, potrivit polițiștilor, puteți circula foarte bine cu pneuri de vară și pe timpul iernii, atâta timp cât drumurile nu sunt acoperite cu gheață sau zăpadă. Astfel, perioada noiembrie - aprilie, vehiculată până acum ca fiind intervalul obligatoriu pentru a vă echipa mașinile cu cauciucuri de iarnă, este poveste.
Nu vă bucurați prea mult însă pentru că legea este cu două tăișuri. La fel de bine puteți fi amendat pentru că nu aveți cauciucuri de iarnă și în luna august, septembrie sau octombrie, dacă vă prinde ninsoarea la munte și nu aveți mașina echipată corespunzător.
Amenda pentru că ați fost prinși fără anvelope de iarnă este prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni, respectiv de la 9 la 20 puncte amendă, respectiv între 603 și 1.340 lei, iar sancțiunea contraven-țională este însoțită și de măsura reținerii certificatului de înmatriculare.



Comentează știrea

de la un SOFER AMATOR
12 octombrie 2011
La ASTA ne aliniem EUROPA UNITA dar la salarii nu

Toti cei care sint MULTUMITI de aceasta timpenie S-A VOTEZE IN CONTINUARE CU P.D.

Catalin
12 octombrie 2011
anvelope iarna

In sfarsit un articol mai aproape de obiect, Problema inscriptionarii anvelopelor este foarte clara pentru toti cei care au posibilitatea sa citeasca cele 3 texte legislative europene, texte in care se scrie clar ca o anvelopa de iarna este cea care are inscrisa combinatia M+S sau MS sau M&S fara a se regasi si alte simboluri sau pictograme in acest sens. Pana mai ieri o parte din conducatorii sau reprezentantii organelor de control ( Politie, ARR) sustineau si necesitatea existentei pictogramei fulg de nea si pisc montan. Unde in lege apare aceasta? Nebunie si mplacere deosebita in Romania sa faci legi interpretabile sau sa le interpeteze fiecare dupa cum viseaza noapta( faruri de ceata la anvelopele de iarna or trebui?!)

cetatean
12 octombrie 2011
problema

cum necum facem rost de bani si ne luam cauciucuri de iarna, desi la constanta ninge cel mult o saptamana toata iarna. insa problema care imi da bataie de cap e ce fac eu cu celelalte cauciucuri, unde la depozitez? stau la bloc, nu am balcon si nici boxa sau uscator. o sa stau cu cauciucuri in sufragerie?

cetateanul
12 octombrie 2011
anvelopele de iarna

Mai Cameluta citeste Ordonanta 5 cu atentie si apoi sa mazgalesti hartia la care ii dati drumul in circulatie si dezinformati oamenii. Ai facu studii cumva la Spiru Haret,pe banda rulanta?

Nea Mitica
12 octombrie 2011
Pentru cetateanul de la nr 4

Si unde-i dezinformarea? Lumineaza-ne tu, ca nu au auzit toti de OG5/20011, cu modificarile si completarile ulterioare devenind Legea 161/2011. Te simti in stare?

Articole pe aceeași temă

Vineri, 30 Septembrie 2011
Stire din Cetățenești : Îi chinuie talentul sau nesimțirea?
Vineri, 23 Septembrie 2011
Stire din Cetățenești : "Vreți un pont împotriva cerșetoriei?"
Pagina a fost generata in 0.4724 secunde