Cea mai mare navă de război construită în România intră în reparații

1438

Articole de la același autor

Cea mai mare navă de război construită în România, fregata „Mărășești”, urmează să intre în reparații. Contractul de reparații, ce are o valoare de peste 15 milioane de lei, a fost publicat pe SEAP, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor este 22 octombrie.

Anul acesta s-au împlinit 101 ani de la intrarea în serviciul Marinei Militare a primei nave militare care a purtat numele „Mărășești”, distrugătorul cu acest nume fiind o navă care a scris pagini importante în istoria neamului românesc, până în anul 1961, când a fost dezasamblată, potrivit reprezentanților Forțelor Navale. Două decenii mai târziu, între anii 1979 – 1985 a fost construită cea mai mare navă de luptă românească. Aceasta a purtat pe rând numele „Muntenia” (crucișător), „Timișoara” (distrugător) şi, ulterior, „Mărășești” (fregată).



În perioada următoare, fregata urmează să fie supusă unui amplu proces de reparații. Ministerul Apărării Naționale prin UM 02022 Constanța – Baza Logistică Navală a lansat pe SEAP o licitație pentru atribuirea unui contract de 15,6 milioane de lei (fără TVA), pentru lucrările necesare. În cadrul reparațiilor, urmează să fie realizate: curățarea, sablarea și piturarea exteriorului, înlocuirea tablei și elementelor de osatură necorespunzătoare, lucrări de mentenanță și reparare a unor instalații de la bord, a motoarelor, elicelor și echipamentelor de navigație. Totodată, contractul prevede și executarea de lucrări de reamenajare a hangarului și heliportului vasului.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 22 octombrie, iar deschiderea acestora urmează să aibă loc pe 15 noiembrie, durata prevăzută a contractului este de 165 de zile.



Prima navă care a participat la exerciții internaționale în Oceanul Atlantic

Fregata „Mărășești” are un deplasament maxim de 5500 de tone, iar armamentul navei este de proveniență sovietică: opt rachete antinavă SS-N-2C Styx; patru tunuri antiaeriene AK630M (cal. 30 mm); două tunuri AK726 (cal. 76,2 mm); trei tuburi lanstorpile triple (cal.533mm) și două instalații lansare bombe antisubmarin tip RBU 6000.

„În anii 1980, tradiția distrugătoarelor a fost reluată și a fost construită, la Șantierul Naval Mangalia, cea mai mare navă de război românească, actuala fregată „Mărășești”, care a fost lansată la apă la data de 2 august 1985. Până în anul 1990, nava a participat la numeroase exerciții în Marea Neagră, iar din anul 1994, când România a semnat Parteneriatul pentru Pace, fregata „Mărășești” a fost prima navă militară de luptă a țării noastre care a participat, după cel de-Al Doilea Război Mondial, la exerciții internaționale în Marea Mediterană și în Oceanul Atlantic și a fost, totodată, prima navă a Forțelor Navale Române care a acționat sub comandă NATO, pentru asigurarea securității Summitului NATO de la Istanbul, în anul 2004”, au arătat reprezentanții Forțelor Navale.



Fregata Mărășești este destinată îndeplinirii misiunilor pe timp de pace, în situații de criză și de război, sub comandă națională sau în cadrul NATO. Pe timp de pace, nava poate îndeplini următoarele misiuni: căutare și salvare pe mare (SAR), operațiuni de interdicție maritimă (MIO), executarea supravegherii aeriene și navale, supraveghere aeriană și navală, participarea la misiuni umanitare, activități de diplomație navală protecția unor obiective împotriva amenințărilor asimetrice dinspre mare.

Pe timp de criză și de război, nava poate îndeplini următoarele misiuni: participarea la realizarea siguranței navelor care navigă izolat sau în convoi, participarea la acțiuni de evacuare a personalului necombatant, lovirea navelor de suprafață, interzicerea pătrunderii submarinelor la obiective, căutarea și lovirea submarinelor.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4798 secunde