Centrul Operațional al Poliției de Frontieră, vizitat de miniștri de Interne europeni

187
Centrul Operațional al Poliției de Frontieră, vizitat de miniștri de Interne europeni - politiadefrontiera2-1549642118.jpg

Articole recomandate

Mai mulți miniștri de Interne europeni au vizitat, vineri, Centrul Operațional al Poliției de Frontieră, în contextul desfășurării la București a reuniunii informale a Consiliului de Justiție și Afaceri Interne al Uniunii Europene, a informat MAI, printr-un comunicat de presă.

Vizita, notează sursa citată, a avut drept scop prezentarea modului în care funcționează sistemul de supraveghere al frontierei române, având în vedere interesul crescut față de problematica siguranței frontierelor al oficialilor străini care au participat, joi, la sesiunea de afaceri interne a Consiliului JAI.

"România a investit foarte mult în siguranța frontierelor externe ale Uniunii Europene, iar acum ne putem mândri cu unul dintre cele mai performante sisteme de supraveghere din Europa. În ceea ce privește resursele umane, din totalul de 13.400 de polițiști de frontieră, 9.000 lucrează exclusiv pe frontiera externă a UE", a declarat ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, în timpul vizitei.

Centrul de Comandă și Control al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră asigură managementul integrat al frontierei de stat, prin colectarea și procesarea informațiilor de la sistemele de supraveghere și control instalate pe graniță.

La nivelul centrului se realizează monitorizarea continuă a situației operative și se gestionează baza de date a Poliției de Frontieră Române, privind alertele de interes național și Schengen, referitoare la persoane, documente, bunuri și mijloace auto.

Tot aici este operaționalizat nodul EUROSUR (Sistemul European de Supraveghere a Frontierelor), sistem care contribuie la gestionarea granițelor terestre și maritime externe ale UE prin întărirea schimbului de informații între statele membre și cu agenția FRONTEX.

Printre atribuțiile EUROSUR se regăsesc realizarea de prognoze cu privire la fenomenul infracțional pe baza centralizării evenimentelor înregistrate zilnic la nivelul frontierei externe, supravegherea operativă a activităților și misiunilor desfășurate la Marea Neagră, monitorizarea situațiilor de crize și urgențe civile, a situațiilor de alerte teroriste, a intervențiilor sau altele.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6944 secunde