Cercetători: Fumatul ne-ar putea proteja împotriva infecției cu noul coronavirus

13375
Cercetători: Fumatul ne-ar putea proteja împotriva infecției cu noul coronavirus - fumat-1587629717.jpg

Articole recomandate

Nicotina ar putea avea un efect protector împotriva infecției cu noul coronavirus, sugerează o echipă de cercetători din Franța.


Ipoteza este bazată pe numărul redus al fumătorilor dintre pacienții cu COVID-19 spitalizați, constatat în diverse studii din întreaga lume, și de confirmarea furnizată de un nou studiu francez, efectuat pe 350 de persoane spitalizate și 150 cu forme mai ușoare, toate diagnosticate cu COVID-19 (confirmate prin teste tip PCR).


"Dintre acești pacienți doar 5% erau fumători", a declarat pentru AFP profesorul de medicină internă Zahir Amoura, care a condus acest din urmă studiu, adică "cu 80% mai puțini fumători în rândul pacienților cu COVID decât în cazul populației generale de același sex și aceeași vârstă".


Ipoteza de la care a pornit studiul
 
"Ipoteza este că, prin legarea la receptorul celular utilizat de coronavirus, nicotina îl împiedică sau îl reține să se atașeze de acesta" și, prin urmare, să pătrundă în celule și să se răspândească în organism, a explicat pentru AFP profesorul Jean-Pierre Changeux de la Institutul Pasteur și College de France.


Rolul central al receptorului în cauză, "receptorul nicotinic al acetilcolinei", în propagarea virusului ar explica mai ales varietatea simptomelor COVID-19, inclusiv pierderea mirosului și tulburările neurologice, transmit cercetătorii.


Potrivit lui Zahir Amoura, starea pacienților fumători spitalizați s-ar putea agrava din cauza renunțării bruște la tutun, însă acest lucru trebuie verificat.


OMS: Fumătorii sunt mai vulnerabili 


Organizația Mondială a Sănătății a plasat fumătorii în grupele de risc. OMS descrie că, atunci când fumați, degetele se ating de țigară. Apoi, țigara vine în contact cu buzele și e mai mare riscul de contaminare de la mână la gură. Așa poate crește transmiterea comunitară.


Tot Organizația Mondială a Sănătății spune că fumătorii sunt în risc mai mare de a ajunge la pneumonie severă, cu necesitatea de a fi intubați!


Sursa: stirileprotv


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7223 secunde