Stai, "mascații"!

Cine se află în spatele cagulelor și cu ce "jucării" îți bat la ușă

1867
5
Cine se află în spatele cagulelor și cu ce

Articole de la același autor

"Mascații", așa după cum sunt cunoscuți jandarmii Subunității de acțiuni speciale și luptă antiteroristă din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța (IJJ) sunt pe cât de temuți, pe atât de respectați. Nu se știu foarte multe despre ei, însă ei știu multe despre toți cei care au motive să se ascundă. Sunt în prima linie la solicitarea altor structuri importante, cum ar fi SRI, DIICOT, DNA, DGA sau Poliția de Frontieră, atunci când vine vorba de percheziții domiciliare la persoane extrem de periculoase, ori de mandate de aducere sau de arestare a unor personaje cu care nu mulți ar dori să aibă de-a face.

În această echipă foarte restrânsă nu ajunge oricine. Pregătire fizică și psihică extrem de bune, devotament, ageritate. Acestea sunt doar câteva dintre atributele fiecărui "mascat". "Criteriile de selecție sunt cu totul altele decât pentru a fi jandarm operativ. În primul și în primul rând este vorba despre acea pregătire fizică. De aici plecăm. Ne trebuie oameni care să fie foarte bine pregătiți fizic. Ceea ce pot eu să fac este să lucrez foarte mult la pregătirea psihică, care este foarte importantă; este acel flux de adre-nalină. Trebuie însă să respecți întotdeauna legea! Niciodată să nu faci nu un pas, nici măcar vârful bocancului să nu fie pe limita legii, că se lasă loc de interpretare atunci", ne-a spus căpitanul Con-stantin Murariu, comandantul Subunității de acțiuni speciale și luptă antiteroristă din cadrul IJJ Constanța. Este mândru de ceea ce face și, foarte important, onorat să conducă o astfel de echipă.

Oameni simpli, pregătire de excepție

Așa numiții "mascați" sunt oameni normali, care au familii, au copii, au griji, ne spune căpitanul Murariu. Sunt însă cei mai buni dintre cei mai buni: "Subunitatea de acțiuni speciale și luptă antiteroristă este formată din cei mai buni oameni pe care îi are Jandarmeria. Toți trebuie să corespundă unor standarde foarte înalte, trebuie să fie devotați muncii pe care o fac și, mai mult decât atât, trebuie să fie curați din punct de vedere al corupției. La noi, informa-țiile vin și pleacă. O informație costă, din câte am înțeles, pe piața neagră, câteva sute de euro. Ce ar însemna ca un băiat de al meu să sune și să-i anunțe. Mă duc și nu-i mai găsesc acolo. Și munca a zeci de oameni, pentru că nu este vorba numai de noi, mascații, sunt și celelalte structuri care i-au moni-torizat, care i-au supravegheat… Se duce de râpă. Trebuie să fii setat pentru a vorbi exact cât îți permite cartea. Este o muncă cu totul și cu totul aparte. Cu periculozitatea ei, cu pericolul ei, cu frumusețea ei".

Iar, cel puțin în ultimii șapte ani de zile, niciun "mascat" nu a fost dovedit că ar fi călcat strâmb. "Nu am forțat niciodată limitele legii, că dacă am fi forțat limitele legii, vremurile pe care le trăim te pot duce pe aceeași acțiune ba pe o citare într-un ordin de zi, ba pe o citare la Parchetul Militar. Linia este foarte subțire. Pentru a nu ajunge pe partea de Parchet Militar și acțiunile să aibă succes se poate numai printr-o foarte bună cunoaștere a legii, în primul și în primul rând, iar în al doilea rând, o stăpâ-nire de sine aparte", spune căpi-tanul Murariu.

De la fluier, la berbec și AK 47

Armamentul pe care îl folosesc "mascații", precum și celelalte materiale nu sunt chiar de ultimă generație, dar sunt foarte eficiente! Când pleacă în misiune au asupra loc de la banalele cătușe, lanternă, fluier, spray iritant lacrimogen, până la arme de umăr cu care nu prea dai greș.

De ce fluier? Pe timpul nopții, de multe ori mascații se pot orienta, în cazul în care, de exemplu, este vorba despre scotociri în pădure, numai după fluierat. Iar când vorbim despre descinderi care au loc la case, cei mai periculoși sunt câinii; te simt imediat și-i alertează pe cei vizați. Și pentru acest lucru sunt însă dotați: mici aparate cu ultrasu-nete, care funcționează întotdeauna.

Revenind la misiuni, datorită "jucăriilor" pe care le au, din momentul în care "mascații" sunt în ușa constănțeanului vizat și până în momentul în care este imobilizat trec doar câteva secunde. Nicio ușă nu le stă în cale! Din arsenal fac parte răngi speciale cu anumite curburi și anumite forme, tocmai bune și calculate pentru cuplul de forță; este vorba despre acel "berbec" pe care îl știe toată lumea. Sunt mai multe modele, în funcție de ușă: de la cel mai mare, de 40 de kilograme, până la cel mai mic, de 15 kilograme. Apoi, nu lipsește "gura de lup", cu care se poate tăia orice, inclusiv un gard. "Restul… voință și știință! Știința are un rol important. Dacă nu știi unde să dai în ușă, poți să dai în ea până te plictisești", spune șeful "mascaților".

Ca arme de umăr au așa numitul AK 47, o armă extraordinar de bună și recunoscută la nivel mondial, iar ca armă secundară, Makarovul, o armă fiabilă, de asemenea. 

Comentează știrea

noni
23 decembrie 2013
Sarbatori fericite !

Indiferent se arma, masca sau structuri va urez Sarbatori fericite !

dr.akon
23 decembrie 2013
mascatii

Mascati sunt si colindatorii de prin Moldova!

ct
23 decembrie 2013
LMA

oamenii normali , cinstiti, din acest oras , le ureaza LA MULTI ANI !

Cain si abel
23 decembrie 2013
La multi ani

Si colegii cpt murariu sunt tot jandarmi. Nu stiu cat de speciali sunt ei fata de cei care patruleaza 8-10 ore pe plaja, in timpul verii, sau cei care stau in frig in fata unui obiectiv diplomatic 12 ore... Sa nu exageram cu acesti "speciali"...

dinescu
26 decembrie 2013
Pt jandarmii 'speciali"

O reclama ieftina de parca am fi intr-o piesa tragico-comica, ne-ati amuzat domnule Murariu

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4462 secunde