Cine sunt premianții Galei „Omul Anului în Forțele Navale 2020”

804

Articole de la același autor

Gala „Omul Anului în Forțele Navale” a ajuns la cea de-a XI-a ediție și, la fel ca în fiecare an, performanțele obținute de personalul din Forțele Navale pe parcursul unui an de instrucție au fost apreciate și dedicate unor evenimente importante din evoluția Forțelor Navale Române și a societății românești.

Marți, 25 mai, în prezența șefului Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral Mihai Panait, a unor distinși invitați și a nominalizaților la cele cinci secțiuni ale concursului, a avut loc festivitatea de premiere a câștigătorilor „Omul Anului în Forțele Navale 2020”.

La Secțiunea „Ofițerul Anului 2020”, pe primul loc s-a clasat comandorul Valentin-Cătălin Vlad, comandantul Centrului 110 Comunicații și Informatică. Acesta este primul ofițer român care a exercitat comanda unei grupări navale permanente a NATO, pe parcursul anului trecut, având la dispoziție un stat major alcătuit preponderent din ofițeri români și trei ofițeri din Germania, Spania și Turcia, precum și nave din România, Germania, Grecia și Turcia. Aflată în subordinea Comandamentului Maritim Aliat al NATO, gruparea navală condusă de comandorul Vlad a executat misiuni în Marea Neagră, Marea Egee și Marea Mediterană, în perioada ianuarie - iunie 2020, și, din luna martie 2020, când pandemia de COVID-19 s-a răspândit necontrolat și a produs mii de decese în spațiul european. „Ofițerul a luat cele mai bune decizii pentru limitarea îmbolnăvirii echipajelor navelor, iar obiectivele misiunii au fost îndeplinite, în totalitate, fără a fi afectată capacitatea operațională a Alianței Nord-Atlantice pe flancul sud-estic”, au arătat reprezentanții Forțelor Navale.

Modele pentru tinerii marinari militari

La Secțiunea „Maistrul Militar al Anului 2020”, premiul a fost obținut de maistrul militar principal Ștefan Nițu, maistru militar de comandă la Divizionul 150 Rachete Navale. În anul 2020, militarul a încadrat funcția de șef de echipaj la puitorul de mine și plase 274 „Contraamiral Constantin Bălescu”, navă militară care a participat la misiunea de asigurare a comenzii grupării navale permanente NATO de luptă contra minelor SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Counter Measures Group 2) de către PM-274, în perioada ianuarie-iunie 2020, în Marea Neagră, Marea Egee și Marea Mediterană. „Militarul a făcut parte din echipajul navei purtătoare de rachete 188 „Zborul”, cu care a participat la exercițiul multinațional „Breeze 20”, precum și din cel al puitorului de mine și plase 274, pe durata desfășurării exercițiului multinațional de luptă contra minelor „Nusret 20”. În plus față de misiunile executate pentru Forțele Navale Române, militarul a participat și la o serie importantă de activități de voluntariat și de ecologizare a mediului natural, organizate în sprijinul populației civile din zona Dobrogei”, au arătat reprezentanții Forțelor Navale.

La Secțiunea „Soldatul profesionist al anului 2020”, distincția a fost oferită caporalului clasa a II-a Gelu Parteni, de la Divizionul 146 Nave Minare-Deminare, unde este încadrat pe funcția de servant la puitorul de mine și plase 274. „Cu o experiență de 18 ani în Forțele Navale, militarul a participat la numeroase misiuni cu toate navele divizionului, inclusiv la cea mai importantă misiune a Forțelor Navale din anul 2020 și, prin comportamentul său, a devenit un model pentru tinerii marinari militari de la bord. Este un profesionist foarte bun, are inițiativă și face numeroase propuneri pentru optimizarea deservirii tehnicii și aparaturii”, se arată în comunicarea Forțelor Navale.

Premiat pentru cel mai important proiect al Centrului de Scafandri

La Secțiunea „Salariatul civil al anului 2020”, premiul a fost câștigat de Daniel Stoenciu, inginer la Laboratorul Hiperbar al Centrului 39 Scafandri. La începutul anului 2020, a asigurat expertiza tehnică necesară finalizării procedurii de atribuire privind cel mai important proiect al Centrului de Scafandri, modernizarea Laboratorului Hiperbar. Ulterior, a contribuit la optimizarea echipamentelor IT și a sistemelor de automatizare din compunerea noului sistem hiperbar. Inginerul Stoenciu este implicat în proiecte realizate pentru adoptarea unei viziuni care să permită Centrului de Scafandri să devină, în următorii 5-10 ani, un furnizor important de formare profesională pentru scafandrii militari și civili români și din statele membre ale Uniunii Europene, iar unul dintre acestea fiind proiectul cu tehnologii specifice și de ultimă generație „Bazin de înot cu turn de scufundare și simulator de salvare din submarine”.

„Această activitate organizată de Forțele Navale Române, la care au fost propuși și înscriși 177 de concurenți, are ca scop premierea, în semn de apreciere, a celor mai merituoși marinari militari, precum și a persoanelor din afara Ministerului Apărării Naționale care au contribuit la promovarea și dezvoltarea Forțelor Navale”, au mai precizat reprezentanții Forțelor Navale. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4401 secunde