Condamnat la închisoare pentru un prejudiciu de… 80 de dolari!

383
Condamnat la închisoare pentru un prejudiciu de… 80 de dolari! - ddd-1578576145.jpg
Profesorul român condamnat la 8 ani de închisoare în China pentru un presupus prejudiciu de 80 de dolari și încercerat de peste 5 ani va fi adus în România, a anunțat joi Ministerul Justiției. Instituția a fost anunțată joi că autoritățile chineze au aprobat transferarea lui Marius Balo în România, în vederea continuării executării pedepsei de 8 ani de închisoare. Ministerul Justiției spune că a obținut de la autoritățile chineze acordul de transferare a profesorului clujean, urmând ca autoritățile române să facă demersuri pentru aducerea acestuia în țară, în cel mai scurt timp.

În 1 octombrie 2019, Curtea de Apel Cluj a dispus transferarea lui Marius Balo în România, în vederea continuării executării pedepsei de 8 ani închisoare.

Marius Balo s-a stabilit în China în 2010, fiind angajat ca expert în cadrul Grupului de Tehnologie și Educație XinDongFang din Beijing. Din 2013, românul a ocupat postul de profesor la Universitatea Renmin din Beijing.

Cazul lui Marius Balo a fost prezentat în iulie 2019 de către avocatul acestuia, Eugen Iordăchescu, care declara într-o conferință de presă că Balo, profesor universitar și antreprenor clujean, se află închis de peste 5 ani într-o închisoare din China, unde este chinuit și forțat să lucreze 12 ore pe zi, fiind condamnat la 8 ani pentru o presupusă infracțiune de fraudă contractuală, prejudiciul fiind de 80 de dolari.

"Procurorii chinezi au susținut că Marius Balo a primit 80 de dolari de la cetățeni chinezi, fără ca acesta să știe că suma provenea din comiterea unei infracțiuni. În exact aceeași situație s-a aflat și un cetățean britanic, care primise aceeași sumă de bani, dar care a fost eliberat fără să petreacă vreo zi în închisoare, în urma intervenției eficiente a Ambasadei Marii Britanii în China. Situația românului a fost însă radical diferită, în loc de victimă a infractorilor chinezi, a fost considerat chiar el un infractor", explica avocatul clujean.

Eugen Iordăchescu afirma că Marius Balo a fost ținut timp de doi ani și jumătate în arest preventiv, ceea ce în China înseamnă "o cușcă de 16 m pătrați, în care se mai aflau 12 cetățeni chinezi, fără să vadă lumina soarelui, de unde era scos de două ori pe lună și, legat de mâini și de picioare într-un scaun de metal, era amenințat de gardieni să recunoască faptele în fața judecătorului, pentru a-i inspira milă".Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.1682 secunde