CONSTANȚA IESE ÎN STRADĂ! Proteste fără precedent împotriva grațierii și amnistiei

2040
12
Proteste fără precedent în Constanța, unde nici măcar Nicolae Ceaușescu în decembrie 1989 nu reușea să stârnească un asemenea val de reacție publică la malul mării. A reușit însă PSD-ul lui Dragnea, care a aprobat mișelește, la ceas de noapte, ordonanțele care promovează grațierea și amnistia.

Dacă în serile trecute prezența la protestele din Constanța era redusă, doar câteva sute de persoane, valul de emoție publică și indignare au scos în stradă, miercuri seară, peste 5.000 de constănțeni - la un moment dat jandarmii vorbeau chiar și de 7.000 de protestatari.

Încă de la ora 17, constănțenii au început să se adune pe platoul din fața Prefecturii. Cu fluiere, vuvuzele și pancarde, oamenii au îndurat ore întregi frigul pentru a-și striga nemulțumirile. Foarte mulți tineri, oameni cu familia, cu copii mici în brațe, înfășurați în tricolor. Toți aveau un singur mesaj: NU grațiere, NU amnistie!

În jurul orei 19, platoul Casei Albe a devenit neîncăpător. Miile de oameni fluturau steaguri și strigau: "PSD, ciuma roșie" sau "Ieșiți din casă, dacă vă pasă!". Protestarii au pornit încolonați pe b-dul Ferdinand - b-dul Alexandru Lăpuș-neanu, până la sediul PSD din zona Trocadero, unde au poposit minute bune scandând împotriva lui Dragnea și a Guvernului Grindeanu. "În democrație, hoții stau la pușcărie", "Mai am un singur dor, Dragnea scriitor", "Mai am o întrebare. Când plecați?" sau "Să vă fie frică, țara se ridică!" erau mesajele care răsunau din pieptul a mii de constănțeni.

Oamenii erau cu adevărat indignați de Ordonanțele de modificare a Codului penal, spunând că "trebuie să fim uniți, să ne gândim la viitorul copiilor noștri. Guvernul trebuie să fie un exemplu de onestitate și cinste" (Costina Ioan). Alți constănțeni cereau Guvernului Grindeanu să retragă de urgență Ordonanțele. "Doar hoții acționează noaptea, când e întuneric și nu îi vede nimeni. Dacă România dormea, acum s-a trezit!" (Silviu). "Nu ne batem joc de democrație. PSD nu face ce vrea în țara asta. Mai suntem și noi, poporul, care avem un cuvânt de spus." (Marin și Teodora). Jandarmeria Română flancase întreg sediul PSD cu ore bune înainte ca protestatarii să ajungă în zonă. Mascați, bine echipați, jandarmii nu au lăsat manifestanții să ajungă la ușa sediului. Nu s-a folosit forța niciun moment de niciuna dintre cele două părți, acțiunea desfășurându-se civilizat.

După acest pelerinaj, miile de con-stănțeni au urmat traseul Dacia - b-dul Tomis - până la Prefectura Constanța, unde protestau alte câteva sute de persoane.

Protestele se vor relua, în fiecare seară, în Constanța, de la ora 17, până ce Guvernul Grindeanu va retrage Ordonanțele.

Cel mai mare protest din ultimii 25 de ani

Manifestațiile de miercuri seară au fost cele mai semnificative, ca prezență, din ultimii 25 de ani. În București au protestat peste 150.000 de persoane, Cluj - 35.000, Sibiu - 20.000, Timișoara - 30.000, Iași - 15.000.

După ora 22, demonstrațiile din București au fost deturnate de un grup de câteva sute de huligani, despre care insti-tuțiile statului știau că urmăresc să comită acte de violențe. Printr-un comunicat de presă, SRI spune că "datele și informațiile obținute cu privire la intențiile de organizare sau deturnare a acțiunilor publice de protest din centrul Capitalei fiind transmise operativ instituțiilor legal abilitate să intervină pentru menținerea ordinii și siguranței publice". Cu toate acestea, Ministerul de Interne nu a luat nicio măsură pentru a preveni aceste acte. Mai mult, ministrul Carmen Dan a declarat public că nu știa de aceste avertizări ale SRI.

Iohannis cere lămuriri de la MAI

Președintele Klaus Iohannis solicită ministrului de Interne, Carmen Dan, și Jandarmeriei să explice de ce "au fost lăsate elemente violente să distrugă o manifestație pașnică". Potrivit acestuia, structurile de forță au avut toate informațiile necesare în legătură cu aceste grupuri.

"La Ministerul de Interne s-a știut foarte exact când, unde și ce grupuri se pregătesc pentru a «sparge» demonstrația din Piața Victoriei. În loc să îi izoleze pe aceștia acolo unde s-au adunat și s-a știut foarte bine unde s-au adunat, i-au lăsat liberi să se amestece printre demonstranții pașnici, punând astfel în pericol nu doar demonstrația, ci au pus în pericol sănătatea și chiar viața românilor simpli, care s-au dus să demonstreze în mod pașnic", a afirmat Iohannis.

Șeful statului consideră foarte grav faptul că ministrul de Interne s-a dus la televizor și a spus că nu a știut nimic despre aceste evenimente.

Comentează știrea

12 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Tzihcac
3 februarie 2017
Unde nu i cap....

Astia proyesteaza pentru calcarea lor in picioare de catre asa zisa justitie si a Statului de drepti..adica pentru continuarea abuzurilor facute !. Eu de la ei as aduna banii aia multi pentru a plati daunele cerute de CEDO

Un om informat nu-si ia informatiile de la televiziunile conduse de mafioti penali aflati in puscarie sau disparuti
3 februarie 2017
Mesaje date doar sa manipuleze, care nu au pic de adevar in ele, care instiga si duc in eroare oamenii

Banii aia multi (80 mil) trebuiesc adunati de la penalii aflati deja in puscarii. Numai mafiotul varan are de dat statului 60 mil euro, aproape cat amenda pt cedo. Asa ca justitia tb lor sa le ia banii, si atunci si tu, asta tembelu care dai mesaje, ai duce-o mai bine. Banii nostri sunt in conturile celor din puscarii. Peste un MILIARD euro trebuie recuperati de la penalii inchisi deja. Aceia sunt bani furati, nemunciti, luati de la gura pensionarilor si a bugetarilor si a celor care chiar muncesc in Romania.

DODO
3 februarie 2017
pacat !

...ca lumea nu a inteles atunci ca-i mai usor sa iesi la vot decit in frg pe strada ca de iesit trebuie sa iesim oricum

constanta
3 februarie 2017
nu este tarziu

daca nu s-a mers la votare ....asta e ! dar acum se va starpii cancerul !!!

Alex
3 februarie 2017
Dezinformare

Iata un model clar de dezinformare grava: "A reușit însă PSD-ul lui Dragnea, care a aprobat mișelește, la ceas de noapte, ordonanțele care promovează grațierea și amnistia" 1. Guvernul nu a aprobat decat o singura ordonanta si anume cea care modifica unele articole din codul penal si de procedura penala in conformitate cu deciziile curtii constitutionale a Romaniei si ale CEDO. 2. Ordonanta privind GRATIEREA ( nu se vorbeste de nicio amnisitie) a fost trimisa in parlament pentru dezbatere, care va avea loc peste 3 saptamani Este o mare rusine sa dezinformati in asemenea hal

Sindbad
3 februarie 2017
Nu-i lăsați să ne îngenuncheze!

Să auzim o luare de poziție a asa-zișilor politicieni din C-ța. Sunteți de acord cu hoția legiferată ? Cu nepotismul în hoție ? Are cineva curajul ăsta? Apropo, lăsați televiziunile manipulatoare, că mai sunt și alte surse. O dată cu campania contra multinaționalelor, că deh , suntem români mândri, o să asistăm și la plecarea publicității de pe RTV si A3. Să rămână cu Catena, Dona, Supramax și Prostamol, în ton cu publicul lor țintă. Pastila de inteligență încă nu s-a inventat.

Papu
3 februarie 2017
Iuda + ciuma

PSD nu este numai Iuda poporului român e și Ciuma Roșie lăsată moștenire de Ceaușescu. Toți păduchii comuniști au ajuns la conducerea țării cu ajutorul voturilor prostimii și a boșorogilor pensionari. Cum e posibil să conduci o țară de 21 milioane de suflete cu 18% voturi, din totalul celor cu drept de vot ?! Chiar nu au înțeles aceste jigodii, că 60% care nu s-au prezentat la vot sunt SCÂRBIȚI de acești bandiți din politică ?. Ce lege idioată făcută de niște idioți, să validezi un scrutin cu prezența la vot sub 50%, adică o minoritate a cetățenilor să decidă în locul majorității ?.

Gogu
3 februarie 2017
Bravo

Felicitari ! Tot inainte !

Cititor
3 februarie 2017
in strada

La vot au fost alese tabele cu nume;; Stati acasa, copii trebuie sa mearga la scoala;; gratieri si amnistieri tot vor fi;; cand se va intra la liceu si facultate in mod corect atunci vom fi o tara normala!!

Mos Ion
3 februarie 2017
Nu va opriti , pana la capat !

Luptati pentru drepturile voastre si a copiilor ! Si eu acum 27 de ani eram ca voi , tanar si plin de sperante care strigam pe strazi ''Jos Ceausescu '' ...au trecut anii si jigodiile astea mi-au infrant visele si sperantele , sper ca voi sa invingeti si sa duceti pana la capat idealurile pe care le-am avut noi tinerii de acum 27 de ani ...Va multumesc ! Dumnezeu sa fie alaturi de voi !

12 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Vineri, 03 Februarie 2017
Stire din Politică-Administrație : Dragnea, Constanța îți mulțumește!
Pagina a fost generata in 1.4757 secunde