Constanța, năpădită de sensuri giratorii! IATĂ CÂTE VOR MAI FI CONSTRUITE

2866
13
Constanța, năpădită de sensuri giratorii! IATĂ CÂTE VOR MAI FI CONSTRUITE - constantasensurigiratorii-1359971399.jpg

Articole de la același autor

Sensurile giratorii - acesta este răspunsul polițiștilor rutieriști și al autorităților la calvarul pe care-l presupune traficul prin Constanța. După modelul variantei Aurel Vlaicu, anul acesta, și Bulevardul Alexandru Lăpușneanu va fi înțesat cu sensuri giratorii. De câțiva ani, politica autorităților locale și a polițiștilor de la Serviciul Poliției Rutiere Constanța cu privire la fluidizarea traficului este de a realiza un sens giratoriu în intersecțiile cu probleme. Așa se face că, până în prezent, în municipiul Constanța pot fi numărate aproape 20 de astfel de construcții. Iar numărul lor este în creștere, după cum ne-au declarat angajații SC Confort Urban SA.
 
Pentru anul 2013, este în proiect realizarea a 11 sensuri giratorii, în "punctele fierbinți" ale orașului; este vorba despre zone unde, la ore de vârf, traficul se desfășoară anevoios sau unde au avut loc accidente grave, soldate cu pierderi de vieți omenești. 


B-dul Lăpușneanu, viitor drum al melcilor… 


Iată care sunt intersecțiile unde vor fi realizate sensuri giratorii anul acesta: la intersecția străzilor Sucevei, Adamclisi și Dobrilă Eugeniu (în zona Brotăcei), dat fiind traficul infernal de la orele de vârf; intersecția variantei Aurel Vlaicu și strada Dispensarului (în apropierea Campusului universitar), unde, în ultimii ani, au avut loc accidente grave; intersecția străzii Traian cu Termele romane, pe Șos. I. C. Brătianu, la intersecția cu strada Prelungirea Pasarului (în zona Podului IPMC), dar și la intersecția cu strada Dezrobirii. 


Cele mai multe sensuri giratorii urmează să "răsară", însă, pe Bulevardul Alexandru Lăpușneanu. De altfel, autoritățile admit că se copiază modelul Variantei Constanței, unde, după realizarea acestor construcții, a scăzut numărul accidentelor. Trebuie subliniat, însă, că spre deosebire de sensurile giratorii de pe Aurel Vlaicu, cele de pe Lăpușneanu nu vor fi dezaxate, au atras atenția oamenii legii, menționând că în cazul variantei problemele au apărut din cauza unor neînțelegeri cu proprietarii terenurilor învecinate șoselei. 


Astfel, pe Bulevardul Alexandru Lăpușneanu urmează să apară sensuri giratorii în următoarele puncte: la intersecția cu strada Sucevei (zona Banca Religiilor), la intersecția cu strada Poporului (Zona Trocadero), la intersecția cu strada Nicolae Iorga (zona Universității "Șaguna"), la intersecția cu strada B. P. Hasdeu (zona Dacia), la intersecția cu aleea Cameliei (zona Dacia). 
De menționat că alt sens giratoriu este în plan pentru intersecția străzilor Aurel Vlaicu și Ștefăniță Vodă. 


De ce sensuri giratorii? 


"Realizarea unui sens giratoriu este o soluție superioară unei intersecții dirijate prin semafor, asigură o fluență naturală și, economic, este mai ușor de întreținut", este de părere comisarul șef Constantin Dancu, șeful Poliției Rutiere Constanța. Cât privește necesitatea apariției acestor construcții pe Bulevardul Alexandru Lăpușneanu, trebuie menționat că pe această arteră au avut loc numeroase accidente, în multe fiind implicați și pietoni. Ciprian Sobaru, șeful Biroului Poliției Rutiere municipiul Constanța, a subliniat că artera se încadrează în tipul șoselelor predispuse accidentelor: "Bulevarde late, cu cel puțin două benzi pe sens, și menționăm aici Alexandru Lăpușneanu și I. C. Brătianu, iar șoferii au tendința să calce accelerația. Deși autoturismele circulă cu 40 - 50 km/oră, adică în limitele vitezei legale, pietonii tot suferă vătămări corporale grave, în cazul unui accident", a precizat omul legii. 


De altfel, în opinia polițistului, alte două intersecții pretabile pentru montarea unor astfel de construcții sunt cea dintre Bulevardul 1 Mai și Theodor Burada (zona Gării Constanța) și dintre strada Caraiman și B-dul 1 Mai (zona Far). În aceste zone, în special în orele aglomerate, semafoarele mai mult încurcă, admit și polițiștii. 


Comentează știrea

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
admirator
4 februarie 2013
pai decit

semafoare prost amplasate si programate, care se mai si strica, fara a fi reparate de nimeni (vezi intersectia Aurel Vlaicu/Cumpenii...) mai bine sensuri giratorii. Dar de ce nu s-a terminat treaba si pe Aurel Vlaicu? Au lasat punctul cel mai important (intersectia amintita) fara sens giratoriu si fara semafor reparat... este o bataie de joc ce dureraza de vreo 5-6 ani... astia o fac in adins?

constantean
4 februarie 2013
Vrem viteza si carnagii

"B-dul Lăpușneanu, viitor drum al melcilor…" era mai bine daca era viitorul drum al mortii?? mare problema au romanii cu viteza...ce e rau in faptul ca se incearca evitarea accidentelor si fluidizarea traficului in mod economic si eficient??in Spania, in Austria este plin de sensuri giratorii..circulatia se desfasoara frumos si civilizat. A! am spus civilizat...am uitat ca aici vorbim de Romania..aici acest cuvant a fost scos din DEX..

mine
4 februarie 2013
sens gir.

ar trebui facut un sens pe b-dl 1 mai cu marcovici ,la stadionul portul.tot timpul se ciocnesc masini aici

adevar graieste
4 februarie 2013
prostii aia de unguri,austrieci,italieni,etcei nu merge cu viteza ca noi

reactia la articolul asta ar fi so what? sau doar ideea ca vin idei bune din zona primariei face ca sa se declanseze o negare totala,sensurile giratorii au rezolvat problema blocajelor in italia si ungaria,de ce nu ar fi bune si in constanta-nu se stie,cert este ca ele au inceput sa inlocuiasca semafoarele mai in toate orasele din romania,dar despre asta nu se spune,tare tendentios articolul si bazat pe nimic,sincer

mine
4 februarie 2013
BRAVO

sa inceapa rapid cu Sucevei si Brotacei !! cel putin la Brotacei e haos ... sensurile giratorii sunt o solutie excelenta ... in Dubai nu exista intersectie fara sens giratoriu sau strada fara scuar pe mijloc, nu ai unde sa intorci aiurea sau sa intri pe contrasens, limita de viteza este de 80km/h in oras.

x
4 februarie 2013
xx

mi se pare cea mai economica, simpla si de bun simt solutie..nu mai pui ca e si permanenta si ecologica...nu mai ai costuri cu energia electrica, etc, eventual pui un gazon pe el si e si estetic...

REC
4 februarie 2013
Iesiti din campania electorala!

Ar trebui sa iesiti din campanie electorala, mai tovarasi ziaristi! Sensurile giratorii sunt foarte bune: nu numai ca selecteaza si fluidizeaza natural traficul, dar reduc si viteza excesiva de deplasare a unora - la limita celei legale, ceea ce e bine intrun oras aglomerat cum e Constanta. Daca nu venea de la primarie, ideea era buna, nu?

Smirghel
4 februarie 2013
Zebra

La toate sensurile giratorii, atat cele vechi cat si la cele ce se vor construi, trebuie urgent deplasate trecerile pietonale la mai mult de 100 metri de iesirea din sens, altfel vom avea parte de accidente mai multe decat pana acum.

Yorick
4 februarie 2013
Creier ...napadit

Si de ce ma rog "Constanta NAPADITA" cand sensul giratoriu este cea mai buna solutie ca sa nu te apuce pastele intr-o intersectie aglomerata ?!

Leu
8 februarie 2013
sens giratoriu

Cred ca pe str. Soveja, in zona Betoane, ar fi necesar un sens giratoriu. Si la parerea de mai sus, ca trecerile de pietoni trebuiesc mutate la mai mult de 100 metri, subscriu si eu.

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7381 secunde