Constanța, oraș de pistolari: mii de persoane au arme. În ce situații le pot folosi

1250
2
Constanța, oraș de pistolari: mii de persoane au arme. În ce situații le pot folosi - fondpeste5000-1433522169.jpg

Articole de la același autor

În județul Constanța au fost mai multe cazuri de șicanări în trafic care s-au finalizat cu focuri de armă și asta pentru că unii șoferi sau pasageri, care stau mai prost cu nervii, apelează direct la violență și scot arma pentru a-și intimida adversarul. Constănțenii 
uită uneori că arma trebuie folosită doar în legitimă apărare sau necesitate… 


La nivelul județului Constanța sunt 5.500 de persoane care dețin arme. Dintre acestea 1.800 sunt letale, iar restul de autoapărare. 
Armele neletale sunt cele cu bile de cauciuc, gaz iritant lacrimogen și cu aer comprimat, iar cele letale sunt cu glonț la care intră și armele de vânătoare cu alice. 


Pentru a obține un permis de port armă de autoapărare, doritorii trebuie în primul rând să aibă peste 18 ani. Ulterior, ei trebuie să se adreseze Ser-viciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase (AESP) din cadrul Inspec-toratului de Poliție al Județului Constanța cu o cerere, însoțită de fișa medicală, aviz psihologic, o taxa de 100 de lei care trebuie plătită la Trezorerie, două foto-grafii, copie după cartea de identitate și cazier judiciar. Armele letale se pot obține doar de vânători sau de cei care au o anumită calitate, precum polițist, fost polițist, magistrat, deputat, aleși locali sau consilieri. De asemenea, în această categorie intră și armele de colecție letale, deținute de colecționari. Cei care dețin arme sunt verificați la o perioadă de cinci ani, însă polițiștii pot face verificări ori de câte ori au sus-piciuni, iar deținătorii trebuie să se supu-nă legii. 


Legitimă apărare sau necesitate
Oamenii legii spun că armele, atât cele letale, cât și cele neletale trebuie asigurate corespunzător astfel încât nicio altă persoană să nu aibă acces. Ele trebuie ținute într-un fișet metalic sau o cutie metalică încastrată în perete și închisă cu cheia. De asemenea, muniția trebuie ținută separat de arme sau în același fișet dar cu chei separate. Deținătorii de arme neletale trebuie să le poarte numai asupra lor, într-un toc la brâu, însă fără a fi expuse în mod ostentativ. În cazul femeilor acestea le pot purta în poșetă. De asemenea, deținătorii trebuie să aibă în permanență la ei permisul de port armă. Însă, accesul cu arme în instituțiile publice, pe stadion, unități bancare etc. este interzis. "Armele se utilizează în caz de legitimă apărare sau necesitate, respectiv pentru a înlătura un atac direct, imediat și injust asupra persoa-nei sau pentru a respinge pătrunderea fără drept a unei persoane prin violență într-o încăpere sau loc împrejmuit prin semne de marcare. Este interzisă utilizarea lor în diferite altercații, precum cele din trafic. Le recomandăm tuturor deținătorilor de arme mai multă atenție în gestionarea armelor și dacă își schimbă domiciliul sau alte date menționate în permis să anunțe în termen de zece zile pentru a putea fi luat în evidență cu noile date", a declarat cms. șef Nicolae Simion, șeful Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase (AESP) din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța. 


Oamenii legii spun că deținătorii de arme trebuie să se preocupe singuri de prelungirea valabilității permisului de port armă. În cazul în care uită și nu depun armamentul într-un termen de zece zile la un magazin autorizat, acesta se poate alege cu un dosar penal. 


Comentează știrea

1. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

2. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

Articole pe aceeași temă

Joi, 05 Februarie 2015
Stire din Eveniment : Armă găsită  în pubela de gunoi
Miercuri, 04 Februarie 2015
Stire din Eveniment : Anchetat pentru o armă găsită la gunoi
Pagina a fost generata in 1.2118 secunde