Noul Cod penal te ajută să-ți mărturisești păcatele

Crima recunoscută, pe jumătate iertată

855
Crima recunoscută, pe jumătate iertată - 7036ac4c15a825b608d11f3f57a29fc5.jpg
La data de 25 noiembrie a intrat în vigoare Legea nr. 202, privind unele măsuri pentru accelerarea soluționării proceselor. Multe din prevederile acestui act normativ urmăresc înlăturarea celei mai mari probleme a justiției din România - tergiversarea dosarelor și durata mult prea lungă a proceselor.

Magistrații constănțeni, ca și cei din țară, au început deja să lucreze conform noilor prevederi legale. Așa se face că, începând de vineri, judecătorii au putut finaliza multe dintre dosare chiar de la primul termen de judecată.
Mai precis, dacă la prima înfăți-șare, persoana sau persoanele trimise în judecată își recunosc vinovăția, dosarul se poate judeca fără ca instanța să o/le mai audieze și, de asemenea, fără a mai fi administrate alte probe sau audiați martori. Art. 320 indice 1 din Legea 202/2010 spune că inculpații care sunt de acord să-și declare vinovăția beneficiază de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege.
Vineri, la Judecătoria Con-stanța, de exemplu, multe dintre dosare s-au finalizat de la primul termen de judecată, în condițiile în care, până acum, instanța tre-buia să dea cel puțin 2 - 3 termene pentru a ajunge la același rezultat.
Judecătorii ne-au mărturisit că vor exista și anume disfuncțio-nalități. De exemplu, ipotetic vorbind, într-un dosar în care sunt judecate mai multe persoane, magistrații nu știu exact ce să facă dacă unul dintre ei își recunoaște vinovăția, iar ceilalți nu. Teoreticienii care au întocmit Legea 202/2010 nu s-au gândit, se pare, la o astfel de situație… Judecătorii însă cred că toate aceste dis-funcționalități sau probleme cu care se vor confrunta în teritoriu privind punerea în aplicare a prevederilor respective vor fi discutate și vor fi corectate în timp.

Dacă ai avocat poți fi judecat în lipsă
În ceea ce privește "plângerea greșit îndreptată" (art. 285), prin noile reglementări sunt evitate situațiile în care cetățenii sunt purtați de la o instituție la alta pentru a le fi primită sesizarea, expirând astfel termenul legal în care pot face demersurile legale.
De asemenea, situațiile în care procesele sunt amânate pentru că lipsesc inculpații, în condițiile în care ei sunt reprezentați în instanță de un avocat, vor fi eliminate. Art. 291 spune că "judecata poate avea loc numai dacă părțile sunt legal citate și procedura este îndeplinită. Înfățișarea părții în instanță, în persoană sau prin reprezentant ori avocat ales sau din oficiu, dacă acesta din urmă a luat legătura cu partea reprezentată, acoperă orice nelegalitate survenită în procedura de citare".
Acestea sunt doar câteva dintre reglemetările care vor să ajute ca procesul de Justiție din România să nu mai fie blamat că este greoi și ineficient.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.701 secunde