Cum ne dotăm mașinile pentru sezonul rece

1057
Având în vedere că sezonul rece se instalează cu pași repezi la Constanța, polițiștii le reamintesc tuturor conducătorilor auto regulile de bază cu privire la pregătirea mașinilor, conduita în trafic și, de asemenea, amenzile la care se pot aștepta șoferii care nu respectă regulile.

Pentru a evita efectele negative pe care sezonul rece le are asupra mașinilor, primele lucruri care trebuie avute în vedere pentru pregătirea lor pentru iarnă sunt verificarea sistemului de degivrare și climatizare, verificarea sistemului de lumini, inclusiv cele pentru ceață, dotarea mașinilor cu anvelope specifice sezonului de iarnă, lanțuri antiderapante, săculeți de nisip, lichid de parbriz specific temperaturilor scăzute și antigel.

"Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prevede sancționarea conducerii autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă. Se vor aplica sancțiuni și în cazul autovehiculelor de transport, marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roțile axei / axelor de tracțiune sau fără a avea montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante omologate", a declarat agentul principal Cristina Vasile, purtătorul de cuvânt al Serviciului Poliției Rutiere Constanța.

Amenda pentru nerespectarea prevederilor legale este de la 9 la 20 de puncte amendă, respectiv între 630 și 1.400 de lei, iar sancțiunea contravențională este însoțită și de reținerea certificatului de înmatriculare.

Ce spun polițiștii?

Poliția Rutieră vine în ajutorul conducătorilor auto cu recomandări pentru sezonul rece. Astfel, oamenii legii spun că orice șofer ar trebui să folosească corespunzător atât sistemul de iluminare, semnalizare, cât și cel de climatizare și dezaburire.Foarte important de reținut este ca, pe perioada sezonului rece, mai ales atunci când șoseaua este acoperită cu polei, zăpadă sau gheață, șoferii trebuie să nu bruscheze comenzile mașinii și, de asemenea, să folosească cu preponderență frâna de motor.

De asemenea, conducătorii auto trebuie să fie atenți ca ștergătoarele să fie funcționale pentru a nu întâmpina dificultăți în caz de lapoviță sau ninsoare. În plus, în cazul unor căderi masive de zăpadă, care vor impune închiderea sau restricționarea temporară a accesului pe anumite drumuri, șoferii trebuie să respecte indicațiile polițiștilor rutieri sau a semnalizării corespunzătoare.

Mai mult decât atât, polițiștii rutieri consideră că șoferii ar trebui să circule cu o viteză care să nu depășească 30 de kilometri pe oră în localități și 50 de kilometri pe oră în afara lor, atunci când șoseaua este acoperită cu gheață, polei, mâzgă sau zăpadă bătătorită. "Nu în ultimul rând, rugăm conducătorii auto începători să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculelor în condiții de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanțe mari, dată fiind experiența redusă și riscul implicării în evenimente rutiere nedorite", afirmă purtătorul de cuvânt.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 20 Noiembrie 2012
Stire din Eveniment : S-a urcat la volan, beat mort!
Sâmbătă, 17 Noiembrie 2012
Stire din Eveniment : Băuți la volan
Vineri, 16 Noiembrie 2012
Stire din Eveniment : Prinși băuți la volan
Pagina a fost generata in 0.5061 secunde