Cum ne poate feri observatorul seismologic din Eforie de un dezastru

469

Articole de la același autor

Ninsorile și frigul din ultimele zile au făcut ca subiectul cutremurelor să dispară, subit, din agenda dezbaterilor, dar asta nu înseamnă că ele nu se mai produc, lucru care îi îngrijorează pe cei care susțin sus și tare că această activitate seismică destul de intensă nu este decât "pregătirea" pentru "marele cutremur". Când va fi și dacă va fi, specialiștii nu pot să dea un răspuns clar, care să aibă și bază științifică. De exemplu, ultimul cutremur mic, dintr-un șir însă destul de mare, cu magnitudinea de 3,7 grade pe scara Richter, s-a produs în seara zilei de joi, 28 noiembrie, în regiunea Vrancea. 
Sistem de alarmare rapidă la cutremure
Puțini constănțeni știu că la Eforie Nord avem un observator seismologic cu aparatură ultramodernă, care în cazul producerii unui cutremur cu o magnitudine mare îi pune la curent în secunda doi pe toți cei care sunt în măsură să ia decizii urgente pentru ca eventualele efecte dezastruoase să fie limitate. "Ca o aplicație directă, în cadrul observatorului se efectuează o monitorizare în timp real pentru sistemul de alarmare în cazul producerii unor valuri tsunami în Marea Neagră. Pe lângă sistemul de alarmare la tsunami este instalat și un sistem de alarmare rapidă la cutremure care trimite semnalul de alarmare la Centrala Nuclearo-Electrică de la Cernavodă și la autoritățile locale - Inspectoratul Situațiilor de Urgență, primării din Dobrogea și de-a lungul Dunării", a explicat, pentru Cuget Liber, directorul științific al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), dr. Mircea Radulian.
Despre acest observator din Eforie Nord, directorul INFP spune că reprezintă cel mai mare și complex observator seismologic din partea de sud-est a României. 
"Observatorul a fost înființat cu scopul de a monitoriza activitatea seismică din Dobrogea, platforma continentală a Mării Negre, cât și bazinului Mării Negre, prin cooperare cu statele riverane, precum și pentru a contribui la monitorizarea geofizică a litoralului Mării Negre. Centrul de la Eforie Nord a fost proiectat și ca centru de rezervă al Centrului Național de Date din Măgurele care să asigure funcționarea rețelei seismice și a schimbului de date în situația în care un cutremur catastrofal ar afecta funcționarea normală a Centrului Național de Date", mai explică Mircea Radulian. 
Aparatură de ultimă generație
Observatorul este dotat cu aparatură ultramodernă, de ultimă generație, la nivelul observatoarelor seismologice din țările avansate în domeniu, spune Mircea Radulian. Are un server performant ce asigură prin programul de analiză și prelucrare (Seiscomp 3) achiziționarea și procesarea datelor provenite de la toate stațiile seismice de pe teritoriul României, precum și de la stațiile din țările vecine, un fotometru pentru măsurarea radiațiilor ultraviolete, aparatură pentru monitorizarea propagării undelor electro-magnetice de frecvență mare și foarte mare, aparatură pentru monitorizarea câmpurilor electric și magnetic din atmosferă, stație meteo pentru măsurarea temperaturii, presiunii și umidității, precum și aparatură pentru monitorizarea infrasunetelor, instalată la Mangalia.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 30 Noiembrie 2013
Stire din Social : Cutremur de 3,1, produs în Vrancea
Marţi, 19 Noiembrie 2013
Stire din Actual : Cutremur puternic!
Sâmbătă, 16 Noiembrie 2013
Stire din Actual : Cutremur de 7,8 grade în Oceanul Atlantic
Pagina a fost generata in 0.553 secunde