Cum putem să scoatem copiii din casă, în contextul COVID 19, fără să luăm amendă?

5576
Cum putem să scoatem copiii din casă, în contextul COVID 19, fără să luăm amendă? - fondintrebarifrecventesursaipjco-1586196120.jpg

Articole de la același autor

Cât de departe de locuință putem să mergem pentru cumpărături sau pentru a fi consultați de medici? Copiii pot fi scoși din casă și este necesară declarație pe propria răspundere chiar și în cazul lor? Acestea sunt o parte dintre nelămuririle pe care le-au transmis constănțenii și care își găsesc răspunsul în clarificările făcute de Grupul de Comunicare Strategică.

Numărul celor confirmați cu noul coronavirus este în creștere, al morților la fel, astfel că autoritățile au anunțat că vor înăspri controalele pentru a se asigura că sunt respectate restricțiilor impuse prin Ordonanțele Militare. Dar aceste norme legale au dus și la o serie de nelămuriri în rândul populației, aspecte transmise și de cititorii "Cuget Liber". Grupul de Comunicare Strategică a transmis o listă de răspunsuri, pentru a elucida o parte din neclarități.



Astfel, una dintre cele mai mari nedumeriri a constănțenilor este: cât de departe poate să fie unitatea comercială unde mergem pentru a face cumpărături. Autoritățile subliniază că legea "nu menționează o distanță cuantificabilă, însă recomandarea pentru cetățeni este să se deplaseze la cele mai apropiate magazine, unde sunt comercializate produsele necesare". La fel, și în cazul medicilor, nu este prevăzută o limită de distanță, dar guvernanții fac aceeași recomandare: "sunt recomandate deplasările în scopuri medicale, altele decât urgențele majore, doar după verificarea disponibilității medicilor".


Este permis mai mult de trei persoane în mașină?

Una dintre cele mai mari nedumeriri a părinților este cum își pot scoate copiii din casă. Reprezentanții autorității centrale atrage atenția că "în ceea ce privește minorii cu vârste între 0 și 16 ani, deplasarea în afara locuinței trebuie efectuată sub supravegherea sau încuviințarea părinților. Este recomandată limitarea la minim a acestor deplasări. În cazul minorilor cu vârste sub 16 ani, declarația trebuie completată și semnată de unul dintre părinți sau de tutorele legal. Minorii cu vârste între 16 și 18 ani completează și semnează singuri declarația pe propria răspundere, cu mențiunea că aceștia trebuie să respecte condițiile individuale de deplasare"



De asemenea, o altă nelămurire exprimată frecvent vizează numărul de persoane permis într-un autoturism. "Nu avem voie să fim mai mult de trei persoane pe stradă, dar putem fi mai mult de trei persoane într-o mașină?", este una dintre întrebările care ne-au fost transmise.


"Prevederea din art. 3 din Ordonanța Militară 3 vizează doar deplasarea pietonală și nu transportul public. Este important însă să respectați măsurile generale de prevenire a răspândirii COVID 19, inclusiv prin păstrarea unui loc liber între pasageri. Explicația este valabilă și pentru transportul organizat de operatorii economici pentru deplasarea salariaților la și de la locul de muncă", a arătat Grupul de Comunicare Strategică.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6835 secunde