Cum recunoști și cum poți ajuta un consumator de droguri

2802
10
Cum recunoști și cum poți ajuta un consumator de droguri - fonddroguri51381764432-1381792442.jpg

Articole de la același autor

Societatea îi condamnă cu vehemență pe consumatorii de droguri ilegale. Deși pare de necrezut, specialiștii spun că doar unul din patru consumatori de droguri își mai revin, restul ajungând, la un moment dat, să recidiveze. Iată care sunt simptomele unui consumator de substanțe ilegale și cum îl poți ajuta.

Drogurile precum amfetaminele, cocaina, ecstasy sunt stimulente puternice, ducând la o descărcare de energie care poate fi fatală în cazul celor care au probleme cu tensiunea arterială. Consumatorii de LSD suferă de halucinații și pot fi extrem de tulburați după administrare, capabili să comită acte periculoase, în special dacă erau anxioși sau foarte supărați înainte să ia drogul.

"Statisticile spun că doar unul din patru consumatori de droguri ajung să se recupereze. Restul, la un moment dat, mai devreme sau mai târziu, recidivează. Persoanele care ajung să aibă o dependență sunt cele foarte ușor influențabile, persoane care atunci când au un impact emoțional găsesc orice altfel de metode pentru a ieși din impas", explică psihoterapeutul Cristina Gemănaru.

Depistarea consumatorilor de droguri

Pentru că în România, media de vârstă a consumatorilor de droguri ilegale a scăzut în ultimii ani de la 20-25 de ani la 15 ani, cea mai mare teamă a oricărui părinte este legată de posibilitatea ca propriul lui copil să fie tentat de consumul de droguri și să devină dependent.

Specialiștii spun că există anumite indicii care pot sugera consumul de droguri, cum ar fi schimbarea bruscă a comportamentului, agresivitate neobișnuită, pierderea apetitului alimentar, ochi injectați, pierderea gradată a interesului pentru școală, muncă, dispariția banilor sau a unor obiecte de valoare din casă.

"În primul rând, un consumator de droguri va avea un randament slab la școală. Apoi, are stări de agitație continuă, neliniște, insomnie, pierderea poftei de mâncare, frustrare, nervozitate, tendința de a consuma tot timpul lichide, ochii, care nu mai sunt clari și limpezi, mâinile, care tremură", precizează psihoterapeutul.

Măsuri de prim ajutor

Măsurile de prim ajutor acordate de familie sau de persoanele din anturajul consumatorului de droguri sunt de multe ori decisive în salvarea vieții acestuia.

"Dacă persoana este tensionată, panicată, în urma unui consum de halucinogene, sti-mulente de tipul amfetaminelor, a ecstasy-ului sau a unor doze crescute de cannabis, conduita de urgență pe care trebuie să o adoptați este să înlăturați din jur privitorii curioși și să conduceți persoana într-un loc ferit de zgomote și lumini puternice, să calmați persoana vorbindu-i încet și explicându-i că panica va trece pe măsură ce drogul își va pierde din efect, să o încurajați să respire adânc și rar pentru a nu se sufoca în accesele de panică, să încercați să aflați ce drog a consumat pentru a transmite acest lucru celor de la Salvare în caz că starea de sănătate se înrăutățește brusc", precizează reprezentanții IGPR.

Dacă persoana își pierde starea de cunoștință

Primul lucru pe care trebuie să-l facă salvatorul, dacă persoana își pierde cunoștința, este să se asigure că persoana leșinată respiră normal în continuare, iar dacă respirația nu este perceptibilă, să-i facă respirație gură la gură.

"În scop preventiv, pentru a nu-și înghiți limba sau dacă varsă, să nu se sufoce, persoana în stare de inconștiență va fi poziționată culcată pe-o parte cu genunchiul ușor îndoit, cu capul întors spre lateral și brațele flexate de-o parte și de alta a capului. La sosirea ambulanței se vor oferi toate informațiile în legătură cu ce a consumat și când, iar dacă acest lucru nu se cunoaște, atunci, ce recipiente sau pulberi s-au găsit lângă persoana în stare de inconștiență - acest lucru va folosi personalului medical la stabilirea rapidă a celui mai bun antidot", spun polițiștii. 

Comentează știrea

maidanezul vigilent
15 octombrie 2013
A FI SAU A NU FI

CEL MAI BUN TRATAMENT ESTE O "VACANTA" DE 1,2 ANI INTR-UN LAGAR DIN COREA DE NORD. TAMPITII ASTIA IN LOC SA INCHIRIEZE O CAMERA DE HOTEL UNDE CU O STICLA DE SAMPANIE SI O FETITA SA PETREACA REAL, PREFERA SA CHELTUIASCA O CARUTA DE BANI PT. A "TRAI" ACELASI LUCRU IN MOD FICTIV.

mama omida
15 octombrie 2013
Info

Ca o completare la articol si ca informatie pentru Politie si jurnalisti, va atrag atentia ca soferul acelui Peugeot care a facut accident in Inel 2 lovind un Mercedes si a fugit in urma cu o luna abandonand masina, se ocupa de traficul de etnobotanice. Daca a fost prins, sa fie intrebat de unde are un mucos ca el, care nu munceste, bani de masini, toale, tatuaje si cum vindea aceste substante tinerilor printre blocuri ? In Inel si Cet e cunoscuta licheaua, sa i-l infunde politia sa scapam de el ! Prindeti-i pe cei ca el si scapati si de consumatori.

Titi
15 octombrie 2013
Terapie pentru persoanele dependente de droguri!

http://www.romedic.ro/iuliana-fulas-cabinet-individual-de-psihologie/articol/10076

FONDURI UE
15 octombrie 2013
FONDURI UE

Acum este momentul: In 2013 Fondurile Europene NERAMBURSABILE se Acorda si la noi la fel de Usor ca in statele membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Aflii mai multe detalii pe site-ul:www.fondurieuropenenerambursabile.ro

Emil
15 octombrie 2013
Nr.1 are dreptate!

Ce e cu atata labareala,sa se introduca legi ca in China in privinta asta si gata! Dar sa se si aplice!

stai linistita .....
15 octombrie 2013
PSIHOLOGII ANA

Pentru terapie in domeniu exista psihologi specializati la Agentia Nationala Antidrog Constanta.Mai lasati reclamele si publicitatea gratuita....

Răspuns la: Terapie pentru persoanele dependente de droguri!
Adăugat de : Titi, 15 octombrie 2013
http://www.romedic.ro/iuliana-fulas-cabinet-individual-de-psihologie/articol/10076
AFACEREA TA
15 octombrie 2013
GHIDUL PENTRU AFACEREA TA

Cum poti castiga 3000 de euro lunar crescand prepelite intr-un spatiu de numai 20mp? Iata cum Afacerea ta cu Prepelite devine profitabila in doar 60 de zile si iti aduce 1100 lei,la fiecare 125 lei investiti in productie. Detalii pe: crestereaprepelitelor. ro

AFACEREA TA
15 octombrie 2013
GHIDUL PENTRU AFACEREA TA

Iata cum Afacerea ta cu Ciuperci devine profitabila in doar 170 de zile si iti aduce la o micro-ferma de 100 mp amenajata pe 3 nivele, 80-100 kg ciuperci/mp/an, la 7-8 lei/kg obtii un profit de 23.000euro pe an. Pentru mai multe detalii vizitati:cultivareaciupercilor. ro

yo
15 octombrie 2013
yo

niste pamant galben

soferul
17 ianuarie 2014
TE SPARG

CREZI CA NU STIU CINE ESTI ??????

Răspuns la: Info
Adăugat de : mama omida, 15 octombrie 2013
Ca o completare la articol si ca informatie pentru Politie si jurnalisti, va atrag atentia ca soferul acelui Peugeot care a facut accident in Inel 2...

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 20 Iulie 2013
Stire din Eveniment : A vrut să se răcorească cu…droguri
Pagina a fost generata in 0.7795 secunde