Interviu cu avocatul Bogdan Marian Pavel

Cum să îți păstrezi clienții cu onorarii mari și procese pierdute

3225
Cum să îți păstrezi clienții cu onorarii mari și procese pierdute - 791a36081ed68160162026d1fcc3c701-1305644786.jpg

Avocatul Bogdan Marian Pavel, fiul fostului procuror general al Constanței, Valentin Pavel, a început colaborarea cu Justiția în anul 2000, când a devenit avocat stagiar al Baroului din Tulcea. Ulterior, în urma absolvirii examenului de definitivat, în anul 2005, a fost transferat la Baroul din Constanța. Între anii 2000 și 2005 a fost arbitru comercial la Curtea de Arbitraj Comercial a României.



- Sunteți unul dintre avocații constănțeni tineri. Este greu în profesia pe care v-ați ales-o?

- Este greu pentru că trebuie, în primul rând, să ai un contact bun cu cel din fața ta, fie că este client, fie că este judecător, procuror etc. Este greu pentru că, din păcate, nu există o practică uniformă la noi în țară. Astfel că nu există un grad de predictibilitate al soluțiilor pe care instanța le poate oferi. Iar acest lucru cred că domnii judecători l-au simțit cel mai bine pe pielea lor, în celebra speță a pensionarilor magistrați, vizând judecătorii, care au dat statul român în judecată și au avut surpriza ca la Tribunalul Constanța să câștige, iar la Curtea de Apel Constanța să piardă aceste drepturi salariale, în condițiile în care alți judecători pensionari din țară au câștigat acest dosar.

- Ce calități trebuie să aibă un avocat pentru a deveni cunoscut?

- Principala calitate pe care eu o văd este aptitudinea de a comunica. Dacă ne referim la relația avocat-client, principala calitate este aceea de a câștiga acestui client încrederea. Am observat cu surprindere faptul că nici să ceri un onorariu foarte mic, nici chiar să câștigi procesul în sine nu reprezintă o garanție a faptului că acel client, dacă va avea probleme, se va întoarce la tine. Exemplele au venit din partea adversă, clienți care au pierdut dosarele cu respectivii avocați continuau să meargă la ei…. Acest lucru m-a făcut să mă întreb: de ce? Tocmai pentru acest simplu fapt: că aveau încredere în avocatul respectiv. Clienți care aveau avocați care percepeau onorarii foarte mari și continuau să lucreze cu aceștia m-au făcut, la fel, să mă întreb același lucru. Important este nu numai să câștigi sau să pierzi, ci să reușești să captezi încrederea omului din fața ta.

- Ce dificultăți întâmpinați în munca de avocat?

- Odată ajuns în Constanța, m-am confruntat, ca și avocat oarecum tânăr, cu noi provocări. Aici cauzele ori spețele în sine sunt mult mai complexe și mult mai variate decât cele din Tulcea. Dar a existat și un avantaj pe care l-am avut. Constat o diferență mare între orașele dezvoltate și cele care nu au un număr atât de mare de locuitori. Avem dificultăți în ceea ce privește programul de registratură, se stă, îndeosebi la Judecătoria Constanța, la cozi interminabile, oamenii de acolo lucrând sub presiune bineînțeles că nu sunt foarte dispuși să acorde și alte informații, de altfel strict necesare unui om care nu are pregătire juridică. Și de aici lucrurile se complică foarte mult… Acesta ar fi unul din lipsurile principale pe care eu le văd în justiție, lipsa acută a personalului.                     

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2023 secunde