Cum să prevenim incendiile în școli!

1352
Cum să prevenim incendiile în școli! - prevenireincendiiscoli27685-1315472016.jpg
Pregătirea în domeniul situațiilor de urgență la nivelul unităților de învățământ cuprinde două direcții principale precum organizarea apărării împotriva incendiilor, iar pe de altă parte informarea și pregătirea elevilor și a cadrelor didactice.
În primul rând, aspectele practice importante constau în stabilirea persoanelor care au atribuții specifice, elaborarea deciziilor privind stabilirea răspunderilor pe linia apărării incendiilor, organizarea la nivelul tuturor claselor, executarea controalelor proprii periodice pentru depistarea și înlăturarea neajunsurilor, asigurarea funcționării optime a mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, instruirea cadrelor didactice și a personalului auxiliar.
Cauzele de incendiu la nivelul unităților de învățământ apar ca urmare a exploatării cu defecțiuni sau improvizații a instalațiilor și aparatelor electrice, a sistemelor de încălzit, precum și a nerespectării normelor de prevenire și stingere a incendiilor în diverse împrejurări. Așa cum se obișnuiește, se execută lucrări de reparații în perioada vacanței, care necesită folosirea aparatelor de sudură s-au focului deschis pentru topirea bitumului. Incendiul mai poate fi provocat de efectuarea unor experimente cu substanțe chimice care pot intra în reacție exotermă unele cu altele, fumatul în locul nepermis.
În al doilea rând, se recomandă pregătirea practică și teoretică în timpul orelor de dirigenție a elevilor și acumularea de informații de bază privind protecția și comportamentul adecvat pe timpul fiecărei situații.
Exercițiile vizează ca evacuarea să se execute în siguranță, iar elevii să înțeleagă de ce este necesară o anumită acțiune și ce urmează să facă în continuare, prin apel la logica și receptivitatea lor.
Scopul este crearea unor adulți pregătiți și responsabili. Se constată cu ușurință că pe timpul exercițiilor copiii sunt foarte interesați să acumuleze informații și pun întrebări de genul "este adevărat că…?". Vor să iasă în evidență printr-o remarcă de genul "eu știu de ce".
ISU "Dobrogea" vine în informarea cetățenilor prin postarea de materiale pe site-ul oficial, fiind ușor de prezentat și înțeles.
Personalul inspectoratului desfășoară permanent activități de prevenire și informare în școli. Cercurile de profil ale elevilor sunt "Prietenii Pompierilor" și "Cu viața mea îi apăr viața", constituind un excelent cadru prin care aceștia interacționează direct cu specialiștii în domeniul ISU, acest lucru putând fi un prim pas pentru înțelegerea unei cariere în acest domeniu.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 08 Septembrie 2011
Stire din Actual : Incendii devastatoare în Texas
Pagina a fost generata in 0.196 secunde