Cum sunt salvați infractorii chiar de către victimele lor. "Prefer să îmi retrag plângerea"

574
4

Articole de la același autor

Înțelegerile amiabile făcute între infractori și victimele lor îi aduc în pragul disperării pe polițiști, care se chinuie luni de zile să construiască cazuri solide, ce le sunt risipite în doar câteva secunde. Recuperarea prejudiciului și alte bene-ficii îi îndeamnă pe cetățeni să ignore recomandările oamenilor legii când vine vorba de împăcarea cu infractorii. În urma înțelegerilor amiabile, escrocii scapă nepedepsiți, iar cheltuielile sunt suportate de către stat. 


Spre exemplu, o femeie căreia i s-a furat telefonul marca iPhone în timp ce circula cu transportul în comun a depus o plângere la Poliție, în vederea recu-perării prejudiciului și pentru prinderea făptașului. După o cercetare și documentare amănunțită, polițiștii au reușit să-l prindă pe făptaș, care a și fost arestat. Doar că, bărbatul arestat, care vânduse telefonul între timp, i-a propus femeii recuperarea prejudiciului și încă ceva peste. Victima furtului, deși a fost sfătuită de polițiști să nu accepte un astfel de târg, nu a stat prea mult pe gânduri înainte să accepte înțelegerea amiabilă. 


Fără a avea prea mari procese de conștiință, femeia și-a argumentat gestul prin faptul că nu va avea niciodată posi-bilitatea să își recupereze telefonul sau valoarea acestuia, chiar dacă bărbatul este găsit vinovat și condamnat. În schimb, salvează zile "pierdute" la instanță pentru declarații, chiar dacă știe că bărbatul va fi eliberat din arest imediat după ce se încheie înțelegerea amiabilă. 


"Dacă cineva mi-a furat mobilul și apoi mă costă încă prețul unuia nou, decât să iau libere de la muncă să mă prezint la instanțe, prefer ori să dau o ladă de bere unora să-l «mototolească» pe hoț, ori îmi retrag plângerea pur și simplu, dacă am făcut-o. Nu înțelegeți că procedurile de la noi și legile încurajează infractorii?", este de părere Alexandru, un constănțean resemnat. 


"Recordul" este deținut de către un bărbat care a săvârșit zeci de tâlhării, dintre care cinci în doar 48 de ore. El se prefăcea că suferă de anumite dizabilități și, profitând de mila victimelor, sustrăgea telefoane mobile sau obiecte de valoare. Astfel, în doar două zile, pe masa poli-țiștilor se găseau mai multe cazuri de fur-turi și niciun suspect. 


Oamenii legii au reușit să se mobilizeze și să pună cap la cap detaliile, care i-au condus către un bărbat, în vârstă de 41 de ani. Când totul părea că s-a terminat pentru el, bărbatul a scăpat după ce toate victimele au renunțat la plângerile lor, pentru a nu se mai prezenta la instanță. 


Comentează știrea

DODO
13 decembrie 2016
simplu de rezolvat

Ar trebui ca poitia -procuratura sa continuie din oficiu ancheta chiar daca victima isi retrage plingerea pentru ca este clar ca o face sub amenintare sau santaj Si asta pentru toate tipurile de infractiuni Atunci infractorii vor stii ca vor fi oricum anchetati iar patitii protejati.Adevarat este ca politia prefera sa se termine repede beleaua ca sa nu se inregistreze cu cazuri de rezolvat

noi
13 decembrie 2016
perfect legal

Este o rezolvare perfect legala a situatiilor de acest gen ,reglementate prin Noul Cod de Procedura Penala ,care prevede Rezolvarea pe cale Amiabila la un Birou de Mediator ,despagubirea victimelor si retragerea plangerii penale .Totul rezolvat rapid ,ieftin si cu multa economie pentru stat .

Răspuns la: simplu de rezolvat
Adăugat de : DODO, 13 decembrie 2016
Ar trebui ca poitia -procuratura sa continuie din oficiu ancheta chiar daca victima isi retrage plingerea pentru ca este clar ca o face sub...
DODO
13 decembrie 2016
da si nu

nu vad de expl. un camatar care iti ameninta familia sa vina la mediator !?! sau violator sau criminal

Remus
13 decembrie 2016
Vestul salbatic era mai bland

Asa este,in Romania se incurajeaza si chiar se protejeaza infractionalitatea,inclusiv jefuirea resurselor strategice si nimicirea populatiei prin diverse metode. Politia este pusa la zid,magistratura este ocupata cu luptele politice. Ramane optinunea constituirii de potere pe blat,armate civile de justitiari care sa mai echilibreze un pic situatia,sa mai ologeasca niste infractori. Da,este illegal,dar asta pentru ca legile nu sunt facute in favoarea romanilor,ci impotriva lor,dupa cum se vede si din avion.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1066 secunde