Cum te comporți când hoțul a intrat peste tine în casă

8215
11
Cum te comporți când hoțul a intrat peste tine în casă - legitimaaparareromania-1359974438.jpg
Suntem tentați să interpretăm termenul de legitimă apărare din ceea ce am văzut în filmele americane, la televizor și să considerăm că dacă suntem dotați legal cu mijloace de apărare, putem acționa asupra celorlalți așa cum considerăm de cuviință. În realitate, nu este chiar așa. Diferențele majore de legislație penală, cât și procedurile de ju-decată între sistemul românesc și cel american fac uneori să fie condamnate victimele care au reacționat într-o presupusă stare de legitimă apărare față de agresorii sau spărgătorii de locuințe.
 
"Starea de legitimă apărare în care se află o persoană la mo-mentul când aceasta acționează cu mijloace proprii împotriva unui agresor este o cauză care înlătură caracterul penal al faptei săvârșite. Dacă persoana care produce acele acțiuni împotriva agresorului nu s-ar afla în stare de legitimă apărare, atunci săvârșește o faptă penală și este pasibil de sancțiunea prevăzută de lege", explică avocatul Paul Foleanu. 


Dacă ai lovit hoțul, poți scăpa basma curată doar în anumite condiții 


"În legislația românească, starea de legitimă apărare este reglementată de art. 44 din Codul Penal. Din aceste reglementări putem identifica trei caracteristici ale acțiunilor unuia sau a mai multor făptuitori, ce pot genera starea de legitimă apărare pentru o persoană care poate reacționa față de aceștia fără să fie pedepsită de legea penală: existența unui atac material, direct, imediat și injust al făptuitorilor. Atacul trebuie să fie îndreptat împotriva celui care reacționează, al altor persoane sau al unui interes obștesc (public). Atacul trebuie să pună în pericol grav persoana, drepturile acesteia sau interesul obștesc (public). Problema care se pune în situația mai sus prezentată este ca persoana (victima) care reacțio-nează față de un atac trebuie să facă proba în instanță a celor trei elemente mai sus prezentate pentru a putea beneficia de înlăturarea caracterului penal al faptei sale față de agresor", adau-gă avocatul Paul Foleanu. 


Ești în legitimă apărare doar dacă atacul îți pune viața în pericol 


"De esența legitimei apărări este existența unei agresiuni, a unui atac care pune în pericol grav persoana sau drepturile acestuia ori un interes obștesc și care creează necesitatea unei acțiuni de apărare imediată, adică de înlăturare a atacului înainte ca acesta să vătămeze valorile amenințate. Faptul că victima a fost lovită și pe când încerca să se retragă și după ce scăpase bâta din mână este irelevant, de vreme ce pericolul nu a încetat, ea putându-se înarma din nou cu una din bâtele aflate la îndemână", explică avocatul Florin Bobeși. 


Chiar dacă ai permis de port armă, nu ai voie să-l împuști 


"În colectivitatea în care trăim și ne desfășurăm activitățile cotidiene, suntem expuși la diferite acțiuni ilicite pe care persoane certate cu legea le pot comite împotriva noastră. Reacția pe care trebuie să o avem în acele momente trebuie să nu fie una disproporționată cu atacul la care eventual am fi supuși. Dacă suntem purtători legali de arme de foc, trebuie să evităm să reacționăm mortal față de un agresor. De obicei este suficient să facem o amenințare sau un foc de avertizare și agresorul va renunța la atacul său. Înștiințarea de urgență a organelor de urmărire penală după un astfel de eveniment este obligatorie și poate evita eventualele sancțiuni legale la care putem fi supuși. Legislația din România nu ne permite să procedăm ca în filmele americane și, de aceea, este bine să adoptăm o conduită preventivă adecvată pentru a nu da posibilitatea de a ne afla în legitimă apărare", adaugă Paul Foleanu. 


Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Dani
20 ianuarie 2023
De tot râsul

Ii pui si masa si il inviti la ceva de baut. Lege derahat. La americani, a intrat pe proprietate ta ai voi sa ii tragi cateva, de fapt ti se permite si sa ucizi daca consideri ca esti in pericol. La noi il saluti si eventual pleci sa il lasi sa isi faca treaba ca altfel poate depune plangere ca l ai lezat

Răspuns la: Tare!!!
Adăugat de : mr.Anaconda, 4 februarie 2013
Deci daca-ti intra hotul in casa trebuie sa-i dai "buna ziua" si sa-l lasi sa-si faca de cap. Sa-ti violeze sotia,fica, sa-ti fure bunurile care ai...
11 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 02 Februarie 2013
Stire din Eveniment : Hoț de fier vechi, în plasa polițiștilor
Miercuri, 30 Ianuarie 2013
Stire din Eveniment : Hoț prins de polițiști
Pagina a fost generata in 0.49 secunde